Detailed search

A legnagyobb kulturális beruházások világszerte – Mutatjuk a friss jelentés számait

A befejezett, illetve bejelentett kulturális projektek összköltsége 2022-ben elérte a 15,1 milliárd dolláros értéket. Ez alapján elmondható, hogy kulturális infrastruktúrába történő globális befektetések a tavalyi évben visszatértek a világjárvány előtti szintre. Az AEA Consulting július 27-én adta ki a legfrissebb Kulturális Infrastruktúra Index című jelentést. Az immár hetedik éve megjelenő beszámoló azokat a kulturális szektorban világszerte megvalósuló, illetve tervezett projekteket méri és összesíti, amelyeknek költségvetése eléri a 10 millió dollárt.

Az Index vizsgálatainak hatóköre kiterjed mind a múzeumokra, galériákra és egyéb művészeti színhelyekre, csomópontokra és kerületekre. A nyomon követett projektek közé tartozik az új épülettervek létrehozása, meglévők felújítása, bővítése, adaptív újrafelhasználása.

A kiadványban a 2022-es évet nézve 185 befejezett projektet számláltak, melyek összberuházása 7,8 milliárd dollár volt. Emellett 225 újonnan bejelentett, még nem véglegesített terv került felsorolásra, ezek becsült értéke 7,3 milliárd dollár. Hét év adatait tekintve a befejezett projektek száma átlagosan 11%-kal, a bejelentett projektek száma pedig 9%-kal nőtt 2016 óta minden évben. Miközben a projektek volumene nőtt, a beruházások értéke továbbra is konzisztens a 2016-os számokkal, ami reálértéken csökkenést jelent.

Mutatjuk a jelentés további kulcsfontosságú megállapításait:

  • 2022-ben a beruházások száma jelentősen nőtt az elmúlt évekhez képest, de a befejezett projektek száma enyhén visszaesett. A tavaly bejelentett 225 projekt 30 százalékkal meghaladja a 2021-es értékeket (ekkor 172 darab volt). A beruházások ára 6,5 millió dollárról 7,3 milliárd dollárra emelkedett. 2022-ben összesen 185 terv fejeződött be, és bár ez visszaesést jelent a 2021-ben befejezett 211-hez képest, még mindig hatalmas előrelépés a 2020-hoz képest, amikor csupán 104 beruházás valósult meg.
  • A múzeumok és galériák hetedik éve dominálnak a befektetések tekintetében. 2022-ben viszont valamivel több többfunkciós művészeti helyszín kialakítását kezdeményezték, mint előadóművészeti központét. A meghirdetett multifunkciós színterek száma 52 százalékkal nőtt 2021-hez képest. A kulturális városrészek fejlesztése szintén a növekedés jeleit mutatja, a bejelentett projektek száma 27-re nőtt, a korábbi évvel szemben ez 47 százalékkal magasabb érték.
  • A 2022-es projektekbe leginkább bevont cégek közé sorolható: a New York-i székelyű Beyer Blinder Belle, a japán Kengo Kuma and Associates és a norvég Snøhetta vállalat (egyenként 4-4 projektben vettek rész).


Tervezett és megvalósult projektek és beruházási értékeik 2022-ben, illetve váltakozásuk az elmúlt éveket nézve
Forrás: AEA Consulting

 

A 2022-ben befejezett három legnagyobb értékű projekt:

  1. Phillips Center for the Performing Arts, Orlando (610 millió dollár)
  2. Norvég Nemzeti Múzeum, Oslo (576 millió dollár)
  3. Lincoln Center David Geffen Hall, New York (550 millió dollár)

Az első három bejelentett projekt – az értéket tekintve - pedig:

  1. Powerhouse Ultimo – Sydney (335 millió dollár)
  2. Nemzeti Régészeti Múzeum, Athén (329 millió dollár)
  3. Wuxi Symphony Hall, Kína (326 millió dollár)

Magyarországon a legkiemelkedőbb beruházás a Fudzsimoto Szu japán építész által tervezett Magyar Zene Háza megépítése volt, amelynek költsége elérte 88 millió dollárt (kb. 30 milliárd forint).

A Magyar Zene Háza
Forrás: Evgeniy Fesenko / Alamy Stock Photo

Az összes beruházás 66 százaléka (10 millió dollár) Ausztrália, Kína, Anglia és az Egyesült Államok területei között oszlik el.  Indiában figyelemre méltó növekedés figyelhető meg: a beruházások értéke több mint háromszorosára, 235 millió dollárra emelkedett, a korábbi 51 millióról.

Az idei kiadvány mélyebben elemezte a digitális kulturális élmények térnyerését, megvizsgálva az erre a célra kialakított helyszínek sajátos igényeit és lehetőségeit. A szerzők azt jósolják, hogy a digitálisan vezérelt élmények színterei a technológia fejlődésével, elérhetőbbé válásával és az árak csökkenésével egyre szélesebb körben terjednek majd el a közeljövőben.

A jelenlegi projektek közé tartozik például az Omega Mart interaktív komplexum Las Vegasban (40 millió dollár); a Culturespaces Fabrique des Lumières digitális művészeti központja Amszterdamban (átépítése 13 millió dollár); a teamLab Phenomena Abu Dhabiban, valamint a Lightroom és az ABBA Arena, mindkettő Londonban.

Forrás: Artnet, AEA Consulting

Címlapkép: A TeamLab Phenomena Abu Dhabi látványterve. Címlapkép forrása: Dezeen


Source: Portfolio.hu
More news
Fedezd fel a műtárgyak titkos életét!

Fedezd fel a műtárgyak titkos életét!

2024-04-30

A műtárgy.com idén május 23-25. között nyolcadik alkalommal rendezi meg nagyszabású művészeti programsorozatát: a háromnapos Műtárgyak Éjszakája Fesztivál 70 fővárosi helyszínen, 100-nál is több programmal várja az 

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.