Detailed search

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

Párizs, a művészetek városa, lenyűgöző kulturális pezsgéssel büszkélkedhet. A múzeumok széles tárháza, a galériák sokasága és a magángyűjtemények – például a Pinault-gyűjtemény vagy a Fondation Louis Vuitton - lenyűgöző választéka nem mindennapi élményeket teremt a művészet rajongóinak. A Louvre örök klasszikusai mellett Párizs napjainkban a kortárs kiállításai révén is jelentős vonzerővel bír az érdeklődők számára.

A város művészeti életének három fő központja van:  a történelmi hangulatú Saint-Germain-des-Prés (6. kerület); az elegáns Avenue Matignon (8. kerület), ahol a luxus és a kifinomultság találkozik; a  Le Marais (3. és 4. kerület), amelyet a kreativitás epicentrumaként is nevezhetünk, ugyanis itt találhatóak a legdivatosabb galériák, illetve alternatív kiállítóterek.

Az elmúlt években számos változás történt a város kulturális életében, számos nemzetközi galéria nyílt (pl. 2020-ban a White Cube, 2021-ben Mariane Ibrahim, 2023-ban pedig Hauser & Wirth is székhelyet alakított ki). Továbbá 2022-ben az Art Basel elindította a Paris+ vásárt is, tovább növelve Párizs globális művészeti szerepét.

A fiatal galériák új hulláma is megjelent, amelyek közül sokan nemzetközi szemléletet alkalmaznak programjaik összeállításánál. Christophe Person 2022 decemberében nyitotta meg az afrikai művészetre építő galériáját, amelyre az elmúlt időszakban kimagasló igény van a gyűjtők, intézmények és magánalapítványok részéről. Emellett a 193 Galériát 2018-ban alapította César Levy, hogy a karibi, latin-amerikai, ázsiai és afrikai kultúrákat vizsgálja.

 

 April Bey, COLONIAL SWAG, 193 Gallery
Forrás: Artsy


A Paris+ mellett a francia fővárosban a további vásárok is a legkülönbözőbb régiók és ízlések kielégítésére törekszenek. Az afrikai művészet szerelmesei az AKAA vásáron merülhetnek el a kontinens lenyűgöző művészeti kincseiben, míg az ASIA NOW a távol-keleti művészet remekeit tárja a látogatók elé. Szeptemberben pedig a vadonatúj MIRA Art Fair is megnyitja kapuit, fókuszba helyezve a latin-amerikai művészeti palettát.

Párizs a kortárs művészet fontos helyszínévé vált. Az elmúlt időszakban a szcéna megragadta a közönség érdeklődését. A luxus és a titokzatosság továbbra is jellemzi a várost, amely emellett fontos csomópontként is szolgál. Ugyanakkor a francia főváros kulturális életében generációváltás ment végbe az elmúlt évtizedben. Ennek eredményeként a francia kultúra és a kulturális szervezetek nyitottabbá váltak az új irányzatok és törekvések iránt.

A város távolabbi részein például Anna Nevicka - 10 évvel ezelőtt költözött Lettországból Párizsba – Olivier Maréchal partnereként két évvel ezelőtt nyitotta meg az OA Fine Art-ot.

 

Anna Nevicka and Olivier Maréchal a galériájuk előtt
Forrás: Artsy / OA Fine Art

A párizsi születésű francia-egyiptomi galériás, Paul William által megnyitott Maât Galéria a Marais- negyedben kiállításokat és egy hónapos rezidensprogramot is kínál. William korábban egy gyerekkori barátjával közösen nyitotta meg a NIL Galériát a Marais- negyedben, ahol főként ghánai és nyugat-afrikai művészekre összpontosítottak. Egy kicsivel több mint egy évvel ezelőtt úgy döntött, hogy elindítja a saját projektjét. „Mivel az afrikai kontinens művészete nagy trenddé vált – és örülök, hogy kibontakozik –, Latin-amerikai művészekre szerettem volna kiterjeszteni a kört és rájuk koncentrálni, mert őket itt nem ismerik igazán jól” – mondta.

 

Geoffroy Pithon alkotásai a „Paysage des choses” című kiállításon a Maât Galériában, 2024.
Forrás:  Studio Vanssay /
Maât Gallery /  Artsy

A város örökségei, a helyi lakosság mélyen gyökerező büszkesége, a szigorú minőségi követelmények és a kulturális sokszínűség iránti nyitottság mind hozzájárulnak ahhoz, hogy Párizs megőrizze sérthetetlen hírnevét.

Forrás: Artsy

Borítókép címe: Paris + (2023)

Borítókép forrása: Artsy

More news
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.