Detailed search

A rajzolás szabadsága – Reprezentatív album jelent meg Kovács Péter munkásságáról

Idén lenne 80 éves Kovács Péter, vagyis Pet'R, a Kossuth-díjas festőművész, grafikus, könyvillusztrátor. Ebből az alkalomból a VILTIN Galéria nyáron emlékkiállítást rendezett az életmű legfőbb tematikus csoportjaiból, a ’80-as évektől kezdve a művész legutolsó periódusáig felvonultatva képeket.

Mindig öröm, ha egy új, igényes művészeti kötetet vehetünk kézbe. Még inkább igaz ez akkor, ha a kiadvány egy figyelemreméltó, ám talán kevésbé (köz)ismert, és az érdemeihez képest méltatlanul alultárgyaltnak tűnő alkotó munkásságát hozza közelebb hozzánk. A 2019-ben elhunyt Kovács Péter esetében meglehetősen gazdag, több évtizedet átölelő, több műfajban kibontakozó és kimagasló minőségű életműről beszélhetünk, mégis sokan lehetnek, akik csak mostanában ismerkednek vele. Hiába tudhatott a magáénak számos jelentős, önálló tárlatot, rangos díjakat, és hiába szerepelnek a művei neves köz- és magángyűjteményekben, a szakirodalom (egy-két ritka kivételtől eltekintve) életében kevéssé foglalkozott vele. Itt az ideje, hogy a képzőművészet iránt érdeklődők elmélyedjenek Kovács Péter egyedi atmoszférájú világában – ehhez nagyszerű kiindulópont lehet a 2023-as Ünnepi Könyvhétre napvilágot látott album, amely a karácsonyfa alatt is megállja a helyét.

A Kossuth-díjas festőművész, grafikus, könyvillusztrátor Kovács Péter – vagy ahogyan a műveit jegyezte: Pet’R –, a Magyar Művészeti Akadémia néhai tagja idén lenne 80 éves. EA méltó megemlékezés részeként is felfogható az a reprezentatív, mintegy 200, jó minőségű illusztrációt tartalmazó album, amely az MMA Kiadó gondozásában jelent meg. A kötet szerkesztője, egyben bevezető tanulmányának szerzője nem más, mint Wehner Tibor, aki a 2021-es nagyszabású, Műcsarnokban megrendezett tárlat (Pet’R – rajzok, képek. Kovács Péter emlékkiállítása) kurátora is volt.

A szerteágazó, de mégis koherens és következetes életmű megismerése nem egyszerű feladat, ám a kiadvány kétségkívül számos kapaszkodót nyújt hozzá, mindezt pedig úgy teszi, hogy kiváló érzékkel adagolja a képes és a szöveges tartalmat. Bár előbbiek önmagukért beszélnek, már csak azért is, mert mint ahogyan azt a művész 2014-es akadémiai székfoglaló előadásában megjegyezte, a műveknek (rajzoknak) a néző függvényében számos értelmezése, magyarázata lehetséges, a mellettük olvasható, különféle publikációkból származó idézetek közelebb hozzák a befogadóhoz az alkotót, bepillantást engednek a kulisszák mögé.

A lapokat átpörgetve előbb különböző testhelyzetekben, baljóslatú, nyomasztó közegekben megörökített emberalakok bontakoznak ki a szemeink előtt, majd egyre inkább a zaklatott, összegubancolódó, szabadon hömpölygő vonalaké lesz a főszerep, amelyek test- és arcfoszlányokká állnak össze. A téma tehát továbbra is az – egyéniségétől megfosztott - emberi alak, viszont immáron önmagában (olykor kisebb csoportokban) áll, viszonyítási pontok, illetve a valamelyest kontextust biztosító környezet nélkül. „(…) számomra maga a művészet nem más, mint az emberi létezéshez kötődő elemi dolgok, és ezekhez való viszonyunk tárgyiasult megnyilvánulása” – olvashatjuk Kovács Péter gondolatait arról, hogy miért „ragadt le” az emberábrázolásnál. Ez is alátámasztja azt a legtöbb kritikusa által osztott elképzelést, hogy a létezés titkait, az élet és a halál kérdéseit boncolgatják a képei.

Az életműben nagyon hangsúlyos a technikai váltás: míg a pályakezdő szakaszban festészeti kompozíciók, táblaképek születtek, később a grafikai (illetve a grafikát és a festészetet elegyítő) alkotások kerülnek előtérbe. Hogy mennyire tudatos döntésről van szó, azt jól példázza, hogy a művész egy ponton több korábbi festészeti kompozícióját meg is semmisítette, így ebből az időszakból kevesebb mű áll a rendelkezésünkre. Emblematikus példa a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményében lévő, 1978-as Betonlakók. A későbbi alkotásokon egyre kitüntetettebb szerephez jut a vonal, mellette pedig a finom, pasztell árnyalatokkal történő árnyalás. Az ezredforduló utáni legfontosabb műegyüttest az úgynevezett tekercsképek alkotják. A könyv végén bemutatott illusztrációk pedig egy újabb szeletét mutatják be a gazdag életműnek.

Az album egymondatos, Kovács Pétertől származó fülszövege tömören megvilágítja az alkotói hitvallás fontos aspektusát, és felhívja az olvasó figyelmét arra a vezérmotívumra is, aminek talán érdemes a nyomába eredni a képeket böngészve: „Nekem arra a szabadságra van szükségem, ahogyan rajzolok.”

Címlapkép forrása: MMA


Source: Portfolio.hu
More news
Fedezd fel a műtárgyak titkos életét!

Fedezd fel a műtárgyak titkos életét!

2024-04-30

A műtárgy.com idén május 23-25. között nyolcadik alkalommal rendezi meg nagyszabású művészeti programsorozatát: a háromnapos Műtárgyak Éjszakája Fesztivál 70 fővárosi helyszínen, 100-nál is több programmal várja az 

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.