Detailed search

Ahol a művészek dolgoznak - pillantás a kulisszák mögé

Múzeumokban, galériákban járva gyakran hosszasan gyönyörködünk a műtárgyakban és elgondolkodunk az adott mű létrehozásának körülményein, a művész koncepcióján. A legtöbbször azonban csak a feltételezéseinkre és a kutatásokra támaszkodhatunk. A Műtárgyak Éjszakáján viszont lehetőségünk nyílik betekinteni a kulisszák mögé a műteremlátogatások során. Üvegművészek, kortárs festőművészek műtermeibe látogathatunk el, megismerhetjük Csernus Imre műhelyének Párizsból hazahozott berendezését és próbára tehetjük az itáliai reneszánsz festészettel kapcsolatos ismereteinket egy oktatóműteremben. Lássuk a részleteket!

Ahol a művészek dolgoznak - pillantás a kulisszák mögé



Különösen izgalmas egy aktív művész műtermébe ellátogatni, ahol első kézből kaphatunk információkat az alkotó munkamódszerével, aktuális műveivel és céljaival kapcsolatban. Megtekinthetjük az alkotáshoz szükséges anyagokat és a miliőt, ahol a tárgyak megszületnek. Ráadásul feltehetjük azokat a kérdéseinket, amelyekre csak maga a művész tud biztos választ adni. A Műtárgyak Éjszakáján megtekinthetjük Váli Dezső festőművész műtermét, ez azért is remek lehetőség, mert a művész legismertebb képeinek főszereplője éppen a saját műterme, amelyet így élőben is megismerhetünk. Azoknak, akik igazán felkészülten szeretnének érkezni, ajánljuk a festő honlapját, amelyen évtizedek óta naplót is vezet. Az eseményről bővebb információt itt találnak.

Ahol a művészek dolgoznak - pillantás a kulisszák mögé



Vojnich Erzsébet festő műtermét is meglátogathatjuk június 9-én, megismerve a jellegzetes hangulatú alkotások mögött a művészt. Az alkotó képeiben a közelmúltban jelentős változás állt be, hogy ennek mi lehet az oka és hogy mi lesz a következő állomás, a program során kiderül. További információk itt.

Különleges programmal várja az érdeklődőket a kortárs művészet egyik legsokszínűbb alakja, Szirtes János, aki magát absztrakt festőként és realista performerként aposztrofálja. Alkotótársával, Molnár Ágnes Éva fotográfussal egy rendhagyó videó-válogatással készülnek a látogatók számára. A programról itt olvashat bővebben.

Ahol a művészek dolgoznak - pillantás a kulisszák mögé


Molnár Ágnes Éva és Szirtes János

Napjainkban szerencsére egyre nagyobb érdeklődésre tarthat számot a folyton megújuló, kísérletező üvegművészet. Az üveggel való munka alapos technikai- és anyagismereteket feltételez. A létrejött tárgyak rendkívül dekoratívak, sokszor kifejezetten színesek. Nincs ez másként Korodi Zsuzsanna és Gáspár György munkáinak az esetében sem, akik házaspárként dolgoznak és alkotnak együtt. A műhelyükbe látogatók megismerhetik a munkához szükséges speciális eszközöket, anyagokat, valamint felfedezhetik a két művész tárgyai közötti hasonlóságokat és különbségeket is. A műhelylátogatással kapcsolatos további információkat itt.

Konok Tamás tapasztalt művészként igen gazdag és színes életművel büszkélkedhet. Festészetében figurális stílust elhagyva a geometrikus absztrakcióig jutott. Képein szigorú rend és szerkesztettség uralkodik, vajon hasonló lehet a műterme is? Az esemény során kiderül.

Ahol a művészek dolgoznak - pillantás a kulisszák mögé


Csernus Emlékműterem

Nem csak a jelenleg is aktív művészek műtermeinek látogatása lehet tanulságos. A már elhunyt, kanonizált alkotók műtermének megtekintése közelebb vihet a művészhez, akit nem ismerhettünk. A 2007-ben elhunyt Csernus Tibort ma a 20. század egyik legkiemelkedőbb magyar festőművészeként tartjuk számon. 2009-ben a művész hagyatékát és műtermének a berendezését hazaszállították. A Testőrpalotában berendezett kiállítást, amely megidézi a festő műhelyét, a Műtárgyak Éjszakáján vezetéssel tekinthetik meg az érdeklődők.

Ahol a művészek dolgoznak - pillantás a kulisszák mögé



A műtermek speciális fajáját képviseli Árkossy István oktatóműterme, amely szintén a testőrpalotában található. Hogy mitől lesz oktatóműterem egy műterem? A tárlaton 50 olyan olajfestmény látható, amely a leghíresebb itáliai reneszánsz mestereket ábrázolja. A képek különlegessége viszont abban rejlik, hogy a kompozíciók része egy-egy, a mester életművéből kiragadott, jellegzetes képrészlet is. A kiállítással tehát áttekinthetjük a legfontosabb reneszánsz alkotókat, valamint a rájuk legjellemzőbb motívumokat is. A programot, amely vezetéssel zajlik, jó szívvel ajánljuk a művészettörténet iránt érdeklődő fiataloknak is, akik így átfogó képet nyerhetnek az itáliai reneszánsz festészet történetéről. További információ itt.

Szerző: műtárgy.com

Source: Portfolio.hu
More news
Fedezd fel a műtárgyak titkos életét!

Fedezd fel a műtárgyak titkos életét!

2024-04-30

A műtárgy.com idén május 23-25. között nyolcadik alkalommal rendezi meg nagyszabású művészeti programsorozatát: a háromnapos Műtárgyak Éjszakája Fesztivál 70 fővárosi helyszínen, 100-nál is több programmal várja az 

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.