Detailed search

AI a műtárgypiacon, a műgyűjtés kulisszatitkai - Íme az V. Műtárgybefektetési Konferencia főbb programelemei

A műtárgy.com, a hazai műtárgypiac vezető információsportálja ötödik alkalommal hirdeti meg a Műtárgybefektetési Konferenciát a szakma legkiválóbb szakembereinek közreműködésével. Az idei konferencia kiemelten foglalkozik a magán- és vállalati gyűjtemények létrehozásának és gyarapításának motivációival, a műkereskedelem adózási kérdéseivel, a magángyűjtők és múzeumok együttműködésével, az ékszer, mint alternatív befektetés lehetőségeivel és az új technológiák és innovációk megjelenésével a műkereskedelemben.

A műtárgykereskedelem, műgyűjtés elméleti és gyakorlati hátterének feltárására, megértésére igen kevés program biztosít teret hazai viszonylatban. Bár egyre növekszik a Magyarországon műgyűjtésbe kezdő magánszemélyek és vállalatok aránya, képzésük és szemléletformálásuk gyakran nem kap kellő hangsúlyt. A konferencia szervezői ezért igyekeznek tenni a nemzetközi színtérhez való felzárkózás elindítása érdekében.

A résztvevők a hazai műtárgypiac kiemelkedő szakértőinek előadásait, kerekasztalbeszélgetéseit hallhatják a nap folyamán. A konferencia elsősorban a műtárgybefektetés iránt érdeklődőknek, műtárgyvásárlóknak, kezdő és aktív műgyűjtőknek, illetve a műkereskedelmi szereplőnek szól. Az egésznapos rendezvény háziasszonya Nemes Anna Junior Príma díjas riporter, műsorvezető.

Az V. Műtárgybefektetési Konferencián mutatja be először a szervező műtárgy.com A magyar művészek aukciós piaca kiadványának negyedik kiadását, amely a magyar alkotókat aukciós teljesítményük alapján állítja sorrendbe. A kiadvány és a mögötte álló hatvanezer aukciós leütési tételt tartalmazó adatbázis célja a magyar műtárgypiac átláthatóságának növelése, bemutatása, továbbá a hazai műtárgybefektető, vásárló, gyűjtő, illetve a műtárgypiac iránt érdeklődő közönség informálása. A magyar művészek aukciós piaca c. kiadvány alapján Kollmann Szilvia, a műtárgy.com alapító ügyvezetője előadásában a legfontosabb számokat, trendeket és rangsorokat, köztük a top 50 legdrágább nem élő művész és top 25 legdrágább élő művész listáját ismerteti.

Az esemény szervezői évről-évre törekednek a műtárgypiac legavatottabb szakembereinek meghívására. A nemzetközi kapcsolatok kialakításának elősegítése érdekében a tavalyi évben Adriano Picinati di Torcello, a Deloitte Global Art & Finance tanácsadói vállalat koordinátora nyújtott kimagasló előadást az érdeklődők számára. A 2023-as rendezvény kulcsszereplője Pierre Vasarely, az op art és a kinetikus művészet atyjaként világhírűvé vált, pécsi születésű Victor Vasarely egyetlen unokája, aki új könyvét - Vasarely regényes évszázada - mutatja be apja és nagyapja életútjáról, személyes történeteivel kiegészítve ezt. A bevezetőt Kárpáti Katalin muzeológus tartja, Vasarely francia nyelvű előadását szinkrontolmácsolással élvezhetjük. A rendezvényen a könyv dedikáltatására is lehetőség nyílik.

Dr. Takács József geológus-mineralógus, drágakőszakértő, ötvösmester előadásában kifejti, hogy miért és hogyan érdemes ékszerbe, drágakőbe fektetni, példákon keresztül ismerkedhetünk meg e speciális terület előnyeivel és esetleges veszélyeivel.

A magángyűjtemények és a vállalati gyűjtemények létrehozásának és gyarapításának motivációiról a panelbeszélgetés meghívott vendégei - Dudás Ildikó, a Kempinski Hotel PR-igazgatója, Hamvai Kinga, az MNB által életre hívott kortárs gyűjteményt gondozó MNB Arts and Culture divízió vezetője, Horn Péter műgyűjtő, B.Braun Magyarország vezérigazgatója, Molnár Annamária, a Molnár Ani Galéria alapítója és igazgatója, a F.E.A.G.A. (Európai Galériák Szövetsége) alelnöke és Szabó András, a Resonator Kft. alapító ügyvezetője, műgyűjtő, a ResoArt Alapítvány alapítója - beszélgetnek.

A második kerekasztalbeszélgetés során a magángyűjtők, magángyűjtemények és a közgyűjtemények kapcsolatát elemzik a résztvevők, Pados Gábor, az acb Galéria és az Irokéz Gyűjtemény tulajdonosa, Petrányi Zsolt, a Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori Gyűjteményének főosztályvezetője, Spengler Katalin műgyűjtő és Szipőcs Krisztina, a Ludwig Múzeum szakmai igazgatóhelyettese. Szó esik majd a múzeumi kölcsönzések gyakorlati vetületein át a privát és az állami szektor összetettebb együttműködési lehetőségeiről is, valamint körbejárják a múzeumok baráti köreit is. A panelbeszélgetés moderátora Fenyvesi Áron, az acb Galéria főkurátora.

A konferencia délutáni programjában szerepel Radnai Károly, az Andersen Magyarország ügyvezető partnerének előadása, amelyben átfogó képet ad a legfontosabb, műtárgyvásárlást és értékesítést érintő adózási kérdésekről.

Az új technológiák megjelenésével, illetve a mesterséges intelligencia fejlődésével járó változásokat már most érezzük a kreatív ipar minden területén, de vajon hogyan reagál majd a műkereskedelmi szakma az új kihívásokra? A kerekasztalbeszélgetés során a résztvevőkkel - Faragó Balázs alapító, CEO, Walters Cube, Kieselbach Ákos művészettörténész, műkereskedő, Starcz Ákos, az Index vezérigazgatója és Szauder Dávid AI művész, kurátor - a technológia és a kereskedelem viszonyát széleskörűen értelmezzük, az online aukciótól az augmented reality-ben szerzett tapasztalatokig. A panelbeszélgetés moderátora Weiler Péter képzőművész.

Az egész napos rendezvényen összesen 8 program, előadások és kerekasztalbeszélgetések lesznek a megszokott konferencia napirenddel, büféasztalos ebéd és kávészünetek beiktatásával. A konferenciához kapcsolódnak további VIP programok, az ezekre külön jegyet váltó résztvevők tárlatvezetéssel járhatják be a Ludwig Múzeum aktuális kiállítását és exkluzív Behind the scenes raktárlátogatáson is részt vehetnek. A konferencia résztvevői megkapják a Kutatás a hazai műtárgyvásárlási szokásokról c. tanulmányt és A magyar művészek aukciós piaca című, 2023-ban negyedik alkalommal publikált kiadványt.

Címlapkép: Műtárgybefektetési Konferencia 2022. Forrás: műtárgy.com


Source: Portfolio.hu
More news
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.