Detailed search

Apa csavarog – Major Ákos fotográfus munkái ember nélküli tájakról, amelyek az emberről mesélnek

Az embernek olykor szüksége van egy kis csavargásra. Mondhatnánk azt is, hogy sétára a friss levegőn, de egyértelműen kiérezni, hogy a két kifejezés, bár hasonló cselekvést jelöl, különböző színezettel, más-más hangulattal bír. Major Ákos a TOBE Galleryben most látható kiállításának címe Apa csavarog. A falakról fekete-fehér fotográfiák tekintenek a nézőkre, elmélyült csavargásra, csendes felfedezésre invitálva őket.
 
Major Akos_Apa csavarog_I_2019

Ha elmegyünk csavarogni, mindenféle különösebb cél nélkül, nem sietve járni egyet, akkor a szemünknek, miközben pásztázza a tájat, lehetősége van megállapodni egy-egy részleten. Legyen szó akár emberkéz alkotta objektumokról, akár természet formálta képződményekről. Major Ákos a szürke különböző árnyalataiban finoman kibontakozó felvételei is egyfajta visszafogott, távolságtartó szemlélődésről tanúskodnak. Már-már melankóliába hajló nyugalom sugárzik ezekről a képekről, és valami meghatározhatatlan időnkívüliség.

11_Apa csavarog-Dad's walks_Akos MAJOR

Elhagyatott, jobb napokat látott épület (mintha egyenesen ránk bámulna), téliesbe forduló táj, lombjukat levetett fák – séták emlékei. És az emlékek emlékei, mert a képek között a csavargások során begyűjtött, lepréselt levelek, virágok fotói is helyet kaptak. Szerepel továbbá egy férfi, az alkotó édesapjának portréja, ám nem ő a címben szereplő apa, az ugyanis maga Major Ákos, aki fényképezőgépét a nyakába véve gyermekkora színterein jár-kel.

Major Akos_Apa csavarog_III_2020

Major Ákos kiállításának fotográfiái Pakson és a környékén készültek, tehát ott, ahol az alkotó a gyerekkorát töltötte, és ahová most, immár apaként vissza-visszatér, és ha lehetősége adódik rá, akkor nagy sétákra indul. Nyilvánvalóan fontosak számára ezek a helyszínek, de a képeken nem látszódik múltba révedés, nem lengi be őket édes-bús nosztalgia, inkább újrafelfedezést tükröznek.

02_Apa csavarog-Dad's walks_Akos MAJOR

Major Ákosnak az Apa csavarog a második egyéni kiállítása, az első, a REND, 2018-ban került megrendezésre szintén itt, a galériában. Természeti és városi csendéleteket, egymással párba állított, a világ számos pontján készült képeket vonultatott fel, amelyekkel kapcsolatban már akkor is a nyugalmat és a harmóniát emelték ki a méltatók. Ezek pedig a mostani kiállításon az intim közeg miatt talán még jobban érvényre jutnak. A korábbi művekre jellemző sajátos színvilág szintén jellegzetes, szürkékre cserélése jól áll ennek a személyes témának.

Major Ákos a Pécsi Művészeti Szakközépiskolában grafikát tanult, majd 2000-ben diplomázott a Magyar Iparművészeti Egyetem (ma Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) vizuális kommunikáció szakán. 2009-ben fordult figyelme a fotográfia felé.

Az Apa csavarog február 27-ig tekinthető meg a TOBE Galleryben, hétköznaponként bejelentkezéssel, szombaton pedig 11-től 15 óráig.  A kiállítás az NKA támogatásával valósult meg.

Szerző: műtárgy.com


Source: Portfolio.hu
More news
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.