Detailed search

Argentínában mutatkoznak be a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria remekművei

Ebben az évben is folytatódik az a kiállítás-sorozat, amelynek keretében a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria anyagából válogatott remekművek mutatkoznak be a világ jelentős nagyvárosaiban. A nagysikerű londoni, római, párizsi, milánói és madridi kiállítások után, a múzeum történetében első alkalommal a dél-amerikai kontinensen, annak egyik legjelentősebb metropoliszában, Buenos Airesben mutatkozik be az egyesített gyűjtemény. Az argentin Nemzeti Szépművészeti Múzeumban látható Mesterművek a reneszánsztól a romantikáig - a budapesti Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteménye című kiállítás március 26-án nyílt és július végig lesz látható az argentin fővárosban.

Guido Reni (?), Dávid és Abigél (részlet), 1615 k.

A mintegy 60 mű vendégszereplésről a 2016 tavaszán a Szépművészeti Múzeum madridi bemutatkozásának köszönhetően született megállapodás. A Thyssen-Bornemisza Múzeumban látható válogatás felkeltette az argentin múzeum érdeklődését és még a madridi bemutatkozás ideje alatt megkeresték a budapesti intézményt a kiállítás ötletével.

A kiállításon hat szekcióban mutatkoznak be a budapesti remekművek. Az északi reneszánsz kiállításrészben kaptak helyet többek között Cranach festményei, a 16. századi itáliai művészetet pedig mások mellett Leonardo da Vinci lovas szobrának, Tiziano és Raffaello műveinek segítségével mutatja be a kiállítás. A 17. századi itáliai művészetet többek között Bernardo Strozzi és Guido Reni, a spanyol mestereket pedig El Greco, Murillo, Zurbarán és Goya művei képviselik. A németalföldi művészetről mások mellett Rubens és Van Dyck festményeinek segítségével kapnak áttekintést a kiállításon. A tárlatot az 1700-1850 között keletkezett magyar mesterművek című szekció zárja, benne Mányoki Ádám, Bogdány Jakab, id. Markó Károly és Barabás Miklós alkotásaival.

A Szépművészeti Múzeum szervezésében az elmúlt években több jelentős nyugat-európai múzeumban és kiállítóhelyen is önálló kiállításon mutatkozhattak be a budapesti múzeum műtárgyai, illetve a magyar képzőművészet jeles alkotásai. A londoni Royal Academy of Arts-ban, a bécsi Kunstforumban, a római Modern Művészeti Nemzeti Galériában, a párizsi Musée d’Orsay-ban és a Musée du Luxembourgban, a milánói Palazzo Reáléban, valamint a madridi Thyssen-Bornemisza Múzeumban így összesen több százezren találkozhattak a magyarországi remekművekkel. 

A kiállítás kiváló példája annak, hogy a Szépművészeti Múzeum anyagának minősége és sokrétűsége alkalmas arra, hogy egységes és magas színvonalon, számos remekművel reprezentálja az elmúlt évszázadok képzőművészetét.

A kiállítás kurátorai: Angel Navarro és Florencia Galesio, az argentin Nemzeti Szépművészeti Múzeum munkatársai.

More news
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.