Detailed search

Egy képzeletbeli vendéglátás krónikája – feledésbe merült tárgyaink

Hívj egy vendéget. Kínáld meg tarkedlivel. Rakj elé egy csalikorsót. Ha megesett rajta a szíved, cseréld ki a csalikorsót bokályra. Esetleg butellára.

 

Egészen biztosak vagyunk benne, hogy a fenti mondatokat sok Olvasó gond nélkül értelmezni tudja. Azonban nincs kétségünk afelől sem, hogy jó páran vannak azok is, akiknek meggyűlik a bajuk a dekódolással. Nincs is ebben semmi meglepő. Régi tárgykultúránk egy jelentős része mára feledésbe merült, és a legtöbben csak szülők, nagyszülők elbeszéléseiből hallhattunk róla.

Kár lenne azonban teljesen veszni hagyni ezt a tudást, hiszen fizikai valójukban találkozhatunk még ezekkel a tárgyakkal számos háztartásban, olvashatunk róluk irodalmi művekben és végül, de nem utolsósorban felbukkannak a műtárgypiacon is. Most például a Nagyházi Galéria és Aukciósház október 11-12-i aukciójának második napján láthatjuk őket. Érdemes foglalkozni velük, rácsodálkozni míves megmunkálásukra és gondolatban eljátszani vele, hogy milyen is lehetett egy olyan konyhában sürögni-forogni, ami ilyen igényes használati tárgyakkal volt berendezve.

Na de ismerjük meg a fenti vendéglátós epizód „szereplőit”!

 

„Kínáld meg tarkedlivel”

 

A tarkedli, másnéven talkedli egy olyan cseh fánk-féleség, amit egy speciális, szabályos kis mélyedésekkel ellátott sütőformában, a tarkedlisütőben sütöttek eleink. Nevét a sütőrőformáról kapta, a cseh „vdolky” annyit tesz, hogy „kis edények”. Németül Dalkenné vált, Magyarországra érkezvén pedig tarkedlivé vagy talkedlivé. Különösen nagy népszerűségnek örvendett a 19. század végén, de a 20. században is előszeretettel készítették a háziasszonyok. Sőt, ma is találkozhatunk különböző változataival, és ahogyan a tészta, úgy a sütő is átalakult.

500795601_737.jpg

Tarkedlisütő, Dunántúl, 19. század vége, Nagyházi Galéria és Aukciósház, 219. aukció, kiáltási ár: 22 000 Ft

 

„Rakj elé egy csalikorsót”

Nem tévedünk sokat, ha a név alapján arra tippelünk, itt némi furfangossággal állunk szemben. Bizony, a csalikorsó nem a praktikusságáról híres. A mázas cserépedény jellegzetessége abban rejlik, hogy a különbözö, hamis és valódi ivónyilások roppantul megnehezítik a korsóba töltött ital elfogyasztását. Az ivás azonban nem teljesen reménytelen, általában minden korsónak megvan a maga nyitja. A csalikorsó nem csak frappáns, esztétikailag is jelentős, elkészítése komoly mesterségbeli tudásról árulkodik.

 

csalikorso.jpg

Csalikorsó, Modor 19. század vége, Nagyházi Galéria és Aukciósház, 219. aukció, kikiáltási ár: 38 000 Ft

 

„Cseréld ki a csalikorsót bokályra”

A bokállyal már sokkal egyszerűbben csillapíthatjuk a szomjunkat. Az egyfülű, körte alakú cserép borosedény általában mázas kivitelben készült, egyes helyeken azonban mázatlan formája is ismeretes. A habánok ónmázzal díszítették az edényt. Érdekesség, hogy Erdélyben a bokály, mint melléknév volt használatos, az ónmázas edényt nevezték bokály edénynek. Maga az elnevezés az itáliai bocal, azaz kancsó kifejezésből származik.

 

500795449_585.jpg

Bokály, Kőhalom, 19. század közepe, Nagyházi Galéria és Aukciósház, 219. aukció, kikiáltási ár: 26 000 Ft

 

 

„Esetleg butellára”

Ismertebb nevén: butykos. Ólommázas cserépedény, pálinka tartására szolgált. Formája sokféle lehet, a nagyobbak kulacshoz hasonló fület is kaphattak, hogy tulajdonosuk szíjra fűzve magával vihesse őket. Rendeltetésüket az a vidám kis rigmus is elárulja, amit gyakran az oldalukra írtak készítőik: Egy butella pálinka, nincsen aki megigya, megiszom én s víg leszek, soha meg sem öregszek.

 

500795496_632.jpg

Könyvbutella, Rimaszombat, 1919, Nagyházi Galéria és Aukciósház, 219. aukció, kikiáltási ár: 30 000 Ft

 

 

Így tehát jóllakattuk és megitattuk vendégünket, nem érheti szó a ház elejét. A csalikorsó játékossága, valamint a bokály és a butella tartalma  gondoskodott a jókedvünkről.

 

Szerző: Járfás Eszter , műtárgy.com

 

 

More news
Fedezd fel a műtárgyak titkos életét!

Fedezd fel a műtárgyak titkos életét!

2024-04-30

A műtárgy.com idén május 23-25. között nyolcadik alkalommal rendezi meg nagyszabású művészeti programsorozatát: a háromnapos Műtárgyak Éjszakája Fesztivál 70 fővárosi helyszínen, 100-nál is több programmal várja az 

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.