Detailed search

Fénytörések - Vinczeffy László kiállítása a Vigadóban

Vinczeffy László Munkácsy Mihály-díjas festő- és szobrászművész alkotásaiból nyílt tárlat a Vigadó Galériában. A kiállításon a művész képeivel és plasztikáival is találkozhatnak a látogatók.

Fénytörések - Vinczeffy László kiállítása a Vigadóban


Kép forrása: MMA

Vinczeffy László 1946-ban született Atyhán. 1970-ben végzett a kolozsvári Rajztanárképző Főiskolán, majd 1979 és 1983 között a bukaresti Képzőművészeti Főiskola képrestaurátori képzésén tanult. 1979-től 2010-ig restaurátorként dolgozott a sepsiszentgyörgyi Székely Múzeumban, 19 századi festők műveit restaurálta, például Barabás Miklós képeit. Jelenleg is Sepsiszentgyörgyön él, 1990 óta a sajt műtermében alkot. Többször dolgozott a Hajdúsági Nemzetközi Művésztelepen. 2011 óta a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.

A művész pályája elején még ragaszkodott a figurális ábrázoláshoz, később viszont fokozatosan eltávolodott a konkrét alakzatok megjelenítésétől, megszokott elemeit elhagyta, majd a 90-es évekre eljutott az absztrakcióig.

Fénytörések - Vinczeffy László kiállítása a Vigadóban



1994-ben készítette el az első szobrát. A kétdimenziós táblaképen túllépve organikus, valamint színes, dekoratív térplasztikákat, szobrászati objektumokat alkot. Eleinte különböző kapott tárgyak, konyhai eszközök összeszerelésével készítette el a szobrait, majd egyre nagyobb munkák kerültek ki a kezei közül. Egyes térplasztikáit a saját kertjében állította fel.

Fénytörések - Vinczeffy László kiállítása a Vigadóban



Míg szobrai főként játékosak (ötlet-fáknak is nevezi a kerti plasztikáit), addig festményeire és grafikáira a tömörség és a spiritualitás a jellemző. A sötét tónusú, arannyal díszített, zárkózott formavilágú képeket áthatja a művész vallásossága. Munkái vízió-szerűek, meditatívak, a tudatalatti és az ösztönök formálják őket.

Fénytörések - Vinczeffy László kiállítása a Vigadóban



A művész munkáiból rendezett Fénytörések című kiállítás május 6-áig tekinthető meg a Magyar Művészeti Akadémia székházában, a Pesti Vigadóban. A tárlat kurátora Szücs György művészettörténész.

Szerző: műtárgy.com

Source: Portfolio.hu
More news
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.