Detailed search

Fényűző szecessziós kiállítással nyílt újra a Ráth György-villa

Ráth György, az Iparművészeti Múzeum első főigazgatója szenvedélyes műgyűjtő is volt, aki együtt élt a gyűjteménye becses darabjaival. Halála előtt négy évvel, 1901-ben vásárolta meg a Városliget közelében lévő villát, amelyet feleségével, Melcsiczky Gizellával együtt műtárgyakkal rendezett be. Az özvegy az Iparművészeti Múzeumnak ajándékozta a gyűjteményt. Közös otthonukból 1906-ban létrejött az Országos Ráth György Múzeum, amely a történelem viharaiban hol bezárt, hol Kínai Múzeummá alakult, míg végül csupán egy emlékszoba hívta fel a figyelmet az egykori tulajdonosra. Egészen mostanáig, ugyanis nemrég kitárta kapuit a felújított fasori villa, amely méltó módon idézi meg a polgári otthont, amelynek minden szeglete kincseket rejt, és a gyűjtőt, akinek különösen jó szeme volt a szépre.

Fényűző szecessziós kiállítással nyílt újra a Ráth György-villa


Szecessziós ebédlő a földszinten (Kép forrása: Iparművészeti Múzeum)

Az újranyitott kétszintes villa miközben bemutatja Ráthék otthonát, rendkívüli műgyűjteményét, két tárlatnak is otthont ad. Az egyik A mi szecessziónk, a másik pedig az Artista stúdió időszaki kiállítása, a Körforgásban. A villában nem csak az Iparművészeti Múzeum kollekciójának darabjai vannak kiállítva, további köz-, illetve magángyűjteményekből érkeztek a rendkívül értékes és míves műalkotások. A földszinten a francia, az osztrák és a brit szecessziós művészetből kaphatunk ízelítőt, valamint megtekinthetjük Ráth György képtárát, egy szecessziós fogadószobát és egy ebédlőt, amely több elemében a Rippl-Rónai József által tervezett Andrássy-ebédlőre emlékeztet, a falon például egymás mellett sorakoznak a Zsolnay gyárban a gróf étkezőjéhez készített jól ismert tányérok.

Fényűző szecessziós kiállítással nyílt újra a Ráth György-villa


Ráth György képtára, korabeli felvétel (Kép forrása: Iparművészeti Múzeum)

Az emeleten látványtér fogadja a látogatókat. A vitrinekben a szecessziós kerámia- és üvegművészet színe-java. Többek között Gallé, Daum, Tiffany, Lalique, Sovánka és Zsolnay tárgyakban gyönyörködhetünk. Ráth Györgyék impozáns ebédlőjének rekonstrukciója is az emeleten található, Schikedanz Albert tervezte súlyos fabútorokkal. Külön kis szobát kapott fent a magyaros szecesszió, valamint a kelet vonzásában készült művek tárlata, utóbbiból felhívnánk a figyelmet a Bugatti bútorokra.

Az időszaki kiállításon kortárs dizájnerek a múzeumi gyűjtemény általuk választott darabjaira reflektálnak, a tervek szerint így újabb és újabb tárgyakat tekinthet meg a közönség, míg az Iparművészeti rekonstrukciós munkálatai zajlanak. Innen ered tehát a Körforgásban cím. Jelenleg egyébként az Artista stúdió tagjai alkotta öltözékeket láthatjuk, amelyeket porceláncsészék ihlettek. Nem csak az időszaki kiállításon találkozhatunk kortárs műtárgyakkal, Pattantyus Gergely és Smetana Ágnes üvegművészek munkái a villa több pontján megtalálhatóak, azonban egyáltalán nem ütnek el a környezettől.

Fényűző szecessziós kiállítással nyílt újra a Ráth György-villa


Váza, tervező: Maurice Dufrêne, kivitelező: Rapoport (Rappaport) Jakab, Párizs, 1900 k. (Kép forrása: Iparművészeti Múzeum)

A nagyvonalú enteriőröket Somlai Tibor formatervező-belsőépítész tervezte, akinek a figyelme láthatóan a legapróbb részletekre is kiterjedt. Tulajdonképpen ettől is olyan élvezetes felfedezni a villát, hiszen több teremben valóban olyan érzésünk lehet, hogy egy nagypolgári otthonban járunk, ahol a berendezési tárgyak mintázata, színei felbukkannak a szőnyegeken és a tapétákon is, és ahol minden apró részlet a szépségről tanúskodik. Ezt a hatást segíti az is, hogy a falakon a tárgyak mellett nincsenek tárgyfeliratok, egy könyv formátumú műtárgyjegyzékkel azonosíthatjuk be azokat.

Fényűző szecessziós kiállítással nyílt újra a Ráth György-villa


Szecessziós fogadószoba a földszinten (Kép forrása: Iparművészeti Múzeum)

A felújított Ráth György-villát ajánljuk mindenkinek, akinek hiányzik az Iparművészeti Múzeum, szereti a szecessziót, érdeklődik a századfordulós bútor-, üveg- és kerámiaművészet iránt vagy szeretné megtapasztalni, hogy milyen lehet egy fényűző otthon falai között sétálni.

Szerző: műtárgy.com

Source: Portfolio.hu
More news
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.