Detailed search

Hogyan helyezzük el a műalkotásokat otthon? – Íme néhány alapvető tanács, amely megkönnyítheti a folyamatot

Egy műalkotás elhelyezése, falra akasztása alapos tervezést kíván. Mindenekelőtt érdemes felmérni rendelkezésre álló tér lehetőségeit, berendezési tárgyait. Az igényes végeredmény elérése érdekében figyelembe kell venni a kép keretét és azt is, hogy az alkotások együtt is vizuális egységet alkossanak. Cikkünkben olyan hasznos, szakértői tanácsok olvashatók, amelyeket műtárgyinstallátorok, belsőépítészek és galériavezetők egyaránt elismernek.

A helyszín nyújtotta adottságok vizsgálata kulcsfontosságú. Első lépésben ajánlott ellenőrizni a kiválasztott tér pontos méreteit, megnézni az elhelyezést esetlegesen gátló fizikai akadályokat.

A gyűjtőknek először is tisztában kell lenniük a műalkotások méretével ahhoz a területhez képest, ahová függeszteni tervezik őket"- mondta Guy Morey, a londoni Momart vállalat igazgatója. "Mérjék le a falakat, valamint az épület legszűkebb bejárati pontját. Előfordul, hogy - különösen a kortárs műalkotások esetében - a gyűjtők olyan darabokat vásárolnak, amelyek túl nagyok ahhoz, hogy átférjenek az ajtókon."

Erősen ajánlott a műalkotások elrendezésének alapos megtervezése a felhelyezésük előtt. A gyűjtőknek általában lehetősége van az installációt végző szakemberrel együttműködve bevinni műveket az épületbe, ahol falhoz támasztással eldönthetik, hogy melyik elrendezés minősül a legideálisabbnak. Egyes cégek alkalmazottjai akár 3D modellező szoftverrel is képesek tervet készíteni erre vonatkozóan. Miután kialakult a megfelelő koncepció, az alkotások csoportosítását illetően, érdemes néhány általános, magasságra vonatkozó szabályt is alkalmazni a falra helyezés során.

"Fontolja meg, hogy egy egységes középvonal mentén helyezi el a szobában a műveket" - mondta Morey. "A középvonal egyéni választás, de általában szemmagasságot jelöl a szobában vagy a mennyezettől számolva 120 centiméterre az alkotás közepéig ér."

A középvonalak természetesen változnak az adott műalkotás méretétől függően. "Előfordulhat, hogy a kisebb műveket a középvonal köré csoportosítja, míg a sokkal nagyobbakat önállóan akasztja fel és nem biztos, hogy középre lehet helyezni" – taglalta Morey.


Andy Dixon, Patron's Home (Miami), 2022
Forrás: Artsy

A világítás kialakításakor szintén elővigyázatosnak kell lenni. "A műalkotások különböző belső terekben való elhelyezésekor a megőrzés szempontjából fontos, hogy átgondoljuk, hol érheti őket természetes fény" – magyarázta Verity Woolf belsőépítész, a Woolf Interiors igazgatója. "Egyes ügyfelek azt is megfontolhatják, hogyan lehet csillárok segítségével, mesterségesen megvilágítani a gyűjteményüket." Vannak gyűjtők, akik például mennyezetbe rejtett lámpákat használnak, amelyek jól rendezhetőek és az alkotás méretéhez igazíthatók.

Fontos technikai részlet a rögzítés jellege a gyűjtemény darabjainak elhelyezésekor. John Paul Black, az Art Works Exhibition Services ügyvezető igazgatója azt tanácsolja a gyűjtőknek, hogy legyen egy bizonyos "függesztési rendszer", amely által a műtárgyak a térben mozgathatóak maradnak. "A szoba felső párkányában elrejthető alumínium sínek, a rögzítésre szolgáló akasztódrótokkal kitűnő rendszert biztosítanak; csak a megfelelő illesztésre van szükség a keret hátulján" - ajánlotta Black. "Ez akkor is hasznos lehet, ha egyes művek "pihenő" időszakokat igényelnek a tárolás során, és (az év egy bizonyos időszakában) a napfénytől távol kell lenniük."

A galériában, múzeumokban történő installálással, felhelyezéssel szemben a magán- és otthoni környezettel általában kevesebb hely és több akadály jár. A szobában található bútorok, illetve a különböző veszélyforrások – például a radiátorok és kandallók – könnyen kárt tehetnek az alkotásban. Ezentúl zavaróak lehetnek az elhelyezéskor és a középvonal megállapításakor.

"Ne felejtsd el figyelembe venni a műalkotásod körüli bútorokat" - mondta Ben Cotton, a londoni Hang-Up Gallery igazgatója az Artsy-nak. "A műalkotásoknak és a bútoroknak ki kell egészíteniük egymást egy térben. Nem valószínű, hogy jól éreznéd magad egy művészeti galériára hasonlító beállításban, ahol a képek a meghatározott magasságban vannak felakasztva, ezért fogadd el a teredet, és ennek megfelelően függeszd fel őket. A bútorokhoz képest túl magasan vagy túl alacsonyan elhelyezett kép felboríthatja az egyensúlyt".


Enteriőr, Hang-Up Gallery
Forrás: Artsy / Hang-Up Gallery

A kollekció elrendezése meghatározza a szoba hangulatát és áramlását. A gyűjtőknek nem csupán az egyes műtárgyakat szükséges a szoba belső teréhez viszonyítaniuk, érdemes megtalálniuk önmagukban az azokkal kapcsolatos, a közös vizuális szálakat. "Ez lehet közös színpaletta, hasonló téma, műfaj vagy akár ugyanaz a művész" – mondta Cotton. "Ha képes vagy felismerni ezeket a kapcsolatokat, akkor a válogatás egészét értékelni fogod, nem pedig csak az egyes darabjait. A cél egy olyan összefüggő narratíva létrehozása, amely végigvezeti a nézőt a gyűjteményen".

Szerző: műtárgy.com

Forrás: Artsy

Címlapkép: Sophie Treppendahl, Living Room with Family Portraits, 2020

Címlapkép forrása: sophietreppendahl.com


Source: Portfolio.hu
More news
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.