Detailed search

Íme a világ 7 legdrágább ékszere és azok története

A gyémántból, rubinból, smaragdból, jádéból és egyéb drágakövekből, anyagokból összeállított ékszerek a jólét és a luxus elhanyagolhatatlan szimbólumai. Áruk meghatározásához nagyban hozzájárul a kuriózum, a természeti szépség és a történelmi jelentőség. Pénzbeli értéküket tovább növeli, hogy a királyi családok, a tehetős műgyűjtők, illetve a hírességek körében egyaránt kimagasló népszerűségnek örvendenek. A műtárgy.com ebben a válogatásban bemutatja a 7 legdrágább ékszert és történetüket.

1. A Hope Diamond nyaklánc
Értéke: 250 millió dollár

A 45.52 karátos Hope-gyémánt a legdrágább, legrégebbi és legritkább drágakő a listánkon. A szakértők szerint eredetileg a dél-indiai Golkonda bányáiból származik, ahol a 17. század közepén találhattak rá. Kék színét a benne található bóratomok jelenlétének tulajdonítják.



A Hope Diamond nyaklánc
Forrás: Smithsonian Institution

A kutatások alapján elsőként Jean-Baptiste Tavernier francia drágakő-kereskedő vásárolta meg 1666-ban, aki akkor Tavernier-kéknek nevezte el a gyémántot. Nem sokkal később csiszolásnak vetették alá, nevét pedig Francia Kékre változtatták. 1668-ban királyi ereklyévé vált, ugyanis Tavernier ekkor eladta XIV. Lajos francia uralkodónak, aki az egyik koronaékszerévé tette. 1792-ben ellopták a királyi családtól, formáját újból megváltoztatták. A gyémánt megmaradt része legközelebb 1839-ben egy londoni bankár Philip Hope drágakőgyűjteményében bukkant fel, akiről a jelenlegi nevét kapta. Innentől kezdve több tulajdonosa is volt, míg 1910-ben a Cartier vásárolta meg. Medállá alakítása után 1911-ben egy fiatal washingtoni milliomosnő, Evelyn Walsh McLean tulajdonába került. McLean halála után 1949-ben újból egy drágakő-kereskedő, Harry Winston gondozásában állt, aki végül 1958-ban a washingtoni Smithsonian Természettudományi Múzeumnak adományozta, ahol máig ki van állítva.

2. A Heritage in Bloom nyaklánc
Értéke: 200 millió dollár

Ez a remekmű Wallace Chan kínai művész alkotása 2015-ből.  A mesterien megmunkált, 11 551 gyémántot magában foglaló darab 11 hónapig készült. Az eredmény egy lélegzetelállító műalkotás, amelynek értéke 200 millió dollár. A 27 egyedi kombinációban összeállítható nyakláncra a szerencsét hozó denevér és a szerelmet jelképező pillangó figurái kerültek, amelyek elkészítése közel 47 000 órát vett igénybe.


A Heritage in Bloom nyaklánc
Forrás: The Jewellery Editor

A Heritage in Bloom egy színtelen 104 karátos gyémántot tartalmaz, amely a Cullinan Heritage néven ismert gyémánt megcsiszolt változata. Chan ezen felül hatszáz rózsaszín gyémántot, száztizennégy jeges-zöld jadeitot, hetvenkét fehér „birka-zsíros” jádét és további tizenkilenc színtelen gyémántot használt fel a gyönyörű darab elkészítéséhez.

3. A Peacock bross
Értéke: 100 millió dollár

A Graff Diamonds által készített brossnak talán nincs akkora történelme, mint a Hope-gyémántnak, az értéke mégis nagyjából 100 millió dollár. A bross 1 305 drágakőből, köztük fehér, sárga, rózsaszín, narancssárga és zöld gyémántból áll. A darab jellegzetes eleme a közepén található 20 karátos, nagyon ritka, mélykék gyémánt. A páva alakú brosst először 2013-ban mutatták be a hollandiai TEFAF művészeti vásáron. A bross holléte és tulajdonjoga egyelőre nem nyilvános.



A Peacock bross
Forrás: The Jewellery Editor

A Graff Diamonds-ot 1960-ban Lawrence Graff alapította. A londoni székhelyű cégnek számos meghatározó drágakő áll a tulajdonában, mint például a 80 millió dollárra becsült Wittelsback-Graff és a 46.2 millió dollárra becsült Graff Pink.

4. A Pink Star gyémántgyűrű
Értéke: 71.2 millió dollár

Kétségtelen, hogy a világ egyik legkeresettebb természetes drágaköve a rózsaszín gyémánt, amelyet a neves De Beers gyémánttermelő vállalatcsalád bányáiból nyertek ki 1999-ben Dél-Afrikában. Az 59 karátos, hibátlan ékszer különlegességnek számít, mivel ritkán lehet 20 karátosnál nagyobb rózsaszín gyémántra találni. A Gemology Institute of America mára a legnagyobb belsőleg hibátlan, rózsaszínű gyémántnak minősítette. A drágakő eredetileg 132,5 karátos volt, 20 hónapos csiszolás után nyerte el jelenlegi formáját.  2003-ban még Steinmetz Pink néven volt ismert, a Smithsonian Intézet is így mutatta be a The Splendor of Diamonds című tárlatán.  2017-ben 71,2 millió dollárért árverezték el a Sotheby's egy hongkongi aukcióján a Chow Tai Fook Enterprises számára, ahol gyűrűvé alakították. 



A Pink Star gyémántgyűrű
Forrás: Artnet

A legtöbb hasonló drágakövet eddig javarészt egy nyugat-ausztráliai bányából nyerték, amely 2020-ban kimerült, így ezeknek a gyémántoknak az értéke valószínűleg egyre csak nőni fog. 

5. Az Oppenheimer Blue gyémántgyűrű
Értéke: 57.5 millió dollár

A gyűrű egy 14,62 karátos élénk kék gyémántot foglal magába. Az Oppenheimer-gyémánt története nagyrészt rejtély, a kutatások szerint valahol Dél-Afrikában bányászták, valószínűleg valamikor a 20. század elején. További részletek ezzel kapcsolatban nem ismertek, mivel a gyémánt feltételezhetően a De Beers egyik bányájából származik, a vállalat viszont bezárta az archívumát.



Az Oppenheimer Blue gyémántgyűrű
Forrás: Christie's

Oppenheimer család több mint egy évszázada a gyémántpiac egyik legmeghatározóbb szereplője. A gyémántot kifejezetten Sir Phillip Oppenheimerről nevezték el, aki a követ feleségének szerezte ajándékba, bár arról, hogy ez mikor történt, és mennyiért, szintén nincsenek nyilvános információk. Oppenheimer 1995-ben halt meg, az első gyémántot érintő, ismert tranzakciót 1999-ben hajtották végre. A gyűrűt legutóbb 2016-ban a Christie’s aukcióján árverezték el összesen 57.5 millió dollárért egy nyilvánosságra nem hozott félnek.

6. Az Apollo and Artemis fülbevaló
Értéke: 57.4 millió dollár

A világ legdrágább fülbevalójaként ismert Apolló és Artemisz egy pár körte alakú ikergyémántból áll. Nevüket az égi testvérpárról kapták, mindkét drágakő a kémiailag legtisztább gyémántok közé tartozik.



Az Apollo and Artemis fülbevaló
Forrás: Sotheby's

A méretben, csiszolásban és tónusban tökéletesen egyező Apollo Blue és Artemis Pink 2017 májusában 57,4 millió dollárért kelt el a Sotheby's genfi aukcióján.

7. Az Incomparable gyémánt nyaklánc
Értéke: 55 millió dollár

Ez az egyedülálló nyaklánc leginkább a 407 karátos, mélysárga gyémántja - a legnagyobb ismert, belsőleg hibátlan sárga gyémánt - miatt tűnik ki, amelyet egy 18 karátos rózsaaranyból készült, levélmintás keretre függesztettek. Ezen felül összesen kilencven, 230 karátos fehér gyémánt díszíti. Az ékszert a nemzetközi Mouawad, az ékszereket, műtárgyakat és luxusórákat gyártó és értékesítő vállalat alkotta. Négy év kemény munka után 2012-ben készült el. 2013-ban 55 millió dollárért árulták. A Luxury Launches beszámolója alapján ekkor Nita Ambani indiai filantróp vásárolta meg, aki később menyének, Shloka Mehtának ajándékozta, amikor 2019 márciusában férjhez ment a fiához, Akash Ambanihoz.



Az Incomparable gyémánt nyaklánc
Forrás: The Jewellery Editor

A nyaklánc közepén lévő gyémántnak kissé szokatlan története van: egy fiatal lány nagyjából 30 évvel ezelőtt véletlenszerűen fedezte fel egy halom bányatörmelékben a Kongói Demokratikus Köztársaság területén.

Az ékszer- és drágakőbefektetésekről általában kevés szó esik. Ez a fajta befektetés más, mint a műtárgy-, vagy festménybefektetés, mert egyrészt a drágakövek, és az ékszerek ára világpiaci árakhoz kötődik, másrészt használati értékük is van. Előbbi nagy előnye, hogy az értékük kiszámítható, a befektetés jobban tervezhető és közben még hordani is lehet az ékszereket.

A műtárgy.com által szervezett V. Műtárgybefektetési Konferencián dr. Takács József geológus-mineralógus, drágakőszakértő beszél majd arról miért és hogyan érdemes ékszerbe, drágakőbe fektetni. Az előadás során példákon keresztül lehet megismerkedni e speciális terület előnyeivel és esetleges veszélyeivel.

​Forrás: Friedman’s, Luxebook, Jetset Magazine

Címlapkép: A Hope Diamond nyaklánc

Címlapkép forrása: Smithsonian National Museum of Natural History


Source: Portfolio.hu
More news
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.