Detailed search

Kerámiacsodákkal az élettel teli otthonért

Egy enteriőr kialakítása, felújítása során általában eljön az a pillanat, amikor már csak valami kiegészítő hiányzik, amely megkoronázza a teret, formálja az adott helyiség hangulatát. A jól megválasztott dekorációs elem az egész szobára hatással van, feldobja, élettel tölti meg azt. A lakberendezési magazinokat, internetes oldalakat nézve láthatjuk, hogy az otthonainkban reneszánszát éli a kerámia. Ezek a sokszor bájos, frappáns műtárgyak vidámságot csempésznek a mindennapokba, jólesik rájuk pillantani. Hogy miért szeretjük a kerámiát? Mert számos funkciót betölthet, emellett pedig sokféle alakban megjelenhet. A különböző mázaktól, vagy éppen a máz hiányától a felülete izgalmas és játékos. A jó kerámiaplasztikák karakteresek, egyediek, jellegzetes stílusukról következtethetünk az alkotójukra. Az alábbiakban ilyen modern kerámiákat mutatunk, valamint megnézzük azt is, hogyan jelenhetnek meg a különböző enteriőrökben. A cikkben bemutatott alkotásokra ráadásul egy közelgő aukción licitálhatunk is.

A modern művészi kerámia kezdetét Gádor István, Gorka Géza és Kovács Margit működésétől szoktuk számítani. Az általuk készített műalkotások máig nagy népszerűségnek örvendenek. Gádor és Gorka munkái napjainkban is teljes jogú díszei lehetnek az otthonunknak, akár a minimalista belső tereknek is. Gorka Géza kerámiáit érdekes, letisztult formavilág és gyakran élénk színű máz jellemzi. Emiatt jól tudnak érvényesülni szinte bármilyen enteriőrben, azonban elsősorban olyan helyiségekbe ajánljuk őket, amelyekbe már csak egy üde színfolt, egy játékos kiegészítő hiányzik. Biztosak vagyunk benne, hogy ez az art deco kosfejes kínáló, amelyet a Gorkára jellemző, almazöld repesztett máz tesz igazán izgalmassá, nem marad észrevétlen az asztalon.

elsokep

Gorka Géza, Art deco kosfejes kínáló, 1932-35 k.

Fehérre fehéret? Miért is ne! A visszafogott, letisztult, ugyanakkor minőségi lakberendezés híveinek figyelmét szeretnénk felhívni erre a madaras falitálra, amelyet Gádor István készített. A keramikusnak elég volt mindössze két szín és néhány vonal ahhoz, hogy egy igazán egyedi és kifejező műtárgyat hozzon létre. A kevesebb néha több elve gyakran az enteriőrök kialakításában is megmutatkozik, gondoljunk itt például a skandináv lakásokra. Azonban ezekben az otthonokban is elfér egy-egy kvalitásos műalkotás, például egy ilyen falitál.

másodikkep

Gádor István, Falitál, 1962-72 között

Amikor a játékos felületet említettük, olyasmire gondoltunk, mint Gádor Imre absztrakt faliképe, amelyet az üvegmázfestés, valamint a réz-díszítmények tesznek még érdekesebbé. Ezt az alkotást érdemes világos helyiségben elhelyezni, hogy a különböző felületi hatások minél inkább érvényesüljenek. Biztosan nem lövünk mellé akkor, ha az adott enteriőrben már van egy-két, a kép színeivel harmonizáló részlet.

harmadikkep

Gádor István, Absztrakt falikép, 1960 k.

 

Ne féljünk az élénk színektől! Amennyiben nem tudjuk elképzelni, hogy egy minimalista otthonban éljünk, érdemes bátran kísérleteznünk a különböző színekkel és stílusokkal. Ebben pedig nagy segítségünkre lehetnek a dísztárgyak, így a kerámiaplasztikák is. Egy intenzív színű falon lévő natúr, azonban nem hagyományos formájú polcrendszeren a legkülönfélébb dolgokat tárolhatunk. A használati tárgyak mellett egy-egy polcot meghagyhatunk a plasztikáknak is.

kekfal

Amennyiben igazán fiatalos és meghökkentő összhatásra törekszünk, válasszunk a fal színétől erőteljesen eltérő árnyalatú alkotást, például ezt a Zsolnay Házaspár-kisplasztikát, amely Török János kis szériás modellje. Török János fontos szerepet játszott a gyár államosítást követő, design-központú, modern arculatának kialakításában. Munkáira frappáns formai megoldások jellemzők.

utolsoelottikep

Zsolnay kisplasztika, Házaspár, Török János modellje, 1970-es évek

A polc másik elemére (vagy a kevésbé merész enteriőröket kedvelőknek az előbbi modell helyére) ajánljuk Gorka Lívia natúr színekben játszó térplasztikáját. Gorka Lívia munkáiban a természeti formák köszönnek vissza, felületük gyakran szándékoltan egyenetlen, rusztikus. Pontosan ettől a látszólagos spontán megformálástól válnak érdekessé. Segítségükkel nemcsak a művészetet, hanem a természetet is be tudjuk csempészni az enteriőrbe.

utolsokep

Gorka Lívia, Térplasztika

A fentiekből levonhatjuk a következtetést: a művészi kerámiának helye van az otthonunkban. Hogy olyat választunk, amely belesimul a környezetébe vagy inkább olyat, amely megváltoztatja azt, csak rajtunk áll.

Szerző: műtárgy.com


Source: Portfolio.hu
More news
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.