Detailed search

Kések, nyilak, fegyverek, meztelenség  - Marina Abramović 50 éves munkásságát bemutató retrospektív kiállítás nyílt Londonban

Szeptember 23-tól látogatható a londoni Királyi Művészeti Akadémia által szervezett életmű kiállítás, amely a nagyhatású szerb performanszművész, Marina Abramović munkássága előtt tiszteleg. Abramović az 1970-es évek eleje óta feszegeti a test és az elme érzékelt határait, a művész és a közönség bonyolult kapcsolatának feltárására törekszik. Előadásai gyakran mind saját maga, mind résztvevői számára erős érzelmi, intellektuális, illetve fizikai kihívást jelentenek. A munkáit inspiráló koncepciók kulcsfontosságúak, csakúgy, mint saját testének használata ötletei közvetítésére. Öt évtizede folyamatosan lenyűgözi, illetve meghökkenti közönségét a fizikai és mentális egészségének határait feszegető, erősen kritikus előadásaival. Mostani kiállítása által pedig az első olyan női alkotóvá válhatott, aki önálló tárlat keretein belül prezentálhatja művészetét a Royal Academy fő kiállítótereiben.

Abramović méltó alanya a rangos intézmény nagyszabású egyéni kiállításának. Gyermekkora óta foglalkozik művészettel és hamar rájött arra, hogy nem feltétlenül szükséges azt a műtermi munka kereti közé szorítani, sőt, konkrét formát sem kell adnia az alkotásainak. „Megértettem, hogy mindenből tudok művészetet csinálni és a legfontosabb dolog a koncepció.” – meséli.

A médium úttörőjeként kulcsszerepet játszott abban, hogy ez az efemer művészeti forma a mainstream irányzatok közé kerülhessen. A kiállításon látható 70-es évekből származó  szólóelőadási borzasztóan veszélyesek.  A korai Rhythm 0 (1974) címet viselő munkájától – amelyben 72 tárgyat (köztük egy pisztolyt) helyezett a közönség elé, majd kiszolgáltatta magát a számukra  –, egészen a New York-i Museum of Modern Artban bemutatott The Artist Is Present (2010) című megható és intim előadásáig a performanszművészet intenzív újraértelmezése figyelhető meg.


The House with the Ocean View (2002) - A művész 12 napig egy galériában felépített házban élt. A New York-i 9/11-es terrortámadásokat követően megrendezett előadás arra invitálta a közönséget, hogy legyen tanúja és részese az élet egyszerű aktusának.
Forrás: MOMA

A  Royal Academy-n rendezett kiállításán Abramović jeles pályafutásának sarkalatos pontjait elevenítik fel többek között szobrok, videók, installációk és performanszok áttekintésén keresztül. A tárlat különböző módokon kísérletezik előadásainak átfogó demonstrálásával, amelyekben többször is próbára tette saját és közönsége határait, hogy betekintést nyerjen a létezés természetébe. "Annyira félünk a fájdalomtól. Nem szeretem a fájdalmat, de úgy gondolom, hogy fontos eleme az emberi életnek" - mondta. "A szenvedés olyan, mint egyfajta kapu ahhoz, hogy megértsük az univerzumot, hogy megértsük önmagunkat".


Marina Abramović Imponderabilia (1977/2023) című munkája a londoni Királyi Művészeti Akadémia kiállításán. Agata Flaminika és Kam Wan előadása, 60 perc. 
Forrás: Marina Abramović Archives. © Marina Abramović; Royal Academy of Arts, London / David Parry

Munkái archív felvételeken, fotódokumentációkon keresztül kerülnek szemléltetésre, valamint az úgynevezett "Marina Abramović-módszert" elsajátító művészek újból bemutatják egyes performanszait.  Ilyen például az Imponderabilia című munka, amelyben a látogatók egy meztelen férfi, illetve nő által alkotott ajtón keresztül juthatnak át a következő térbe. Ez a produkció eredetileg a 2020-ban elhunyt alkotótársával Ulay-al (Frank Uwe Laysiepen, 1943 – 2020,  Abramović több ikonikus fellépésében szintén szerepet vállalt), közösen előadott performansz volt 1977-ben. Képeken látható az 1980-as Rest Energy című méltán híres alkotásuk is.


Marina Abramović and ULAY, Rest Energy, 1980
Forrás: MOMA

Az élő előadások, bár meghatározó szerepet töltenek be a térben, mégis magukban hordozzák az eredeti mű felhígulásának kockázatát is, akár a rossz szereposztás, akár az egészségügyi és biztonsági szabályok által szabott korlátok miatt.

A művész hangsúlyozta, hogy az előadásoknak függetlenné kell válniuk az eredti produkciótól.  "Nem akarom, hogy lemásolják a munkámat" – nyilatkozta az újraeladásokról az Artnet számára. "A forrást meg kell említeni, de az értelmezés személyes. Kell a saját művészi tapasztalatod, a saját erőd, a karizmád, és hozzá kell adni néhány új, saját elemet is".

A kiállítás felelevenít olyan munkákat is, amelyek kevesebb sikert arattak a korábbi bemutatásuk alkalmával. Ilyen például az 1997-es Velencei Biennálén Arany Oroszlán-díjat nyert Balkan Baroque címet viselő performansz: Abramović négy napon át ült véres tehéncsontok halmain, és megkísérelte tisztára súrolni azokat. Ezzel kívánt reflektálni a szülőhazáját - a volt Jugoszláviát - átható etnikai konfliktusokra, illetve az azt lemosni próbáló sziszifuszi feladatra. Az erősen légkondicionált tér ekkor nem szolgált a legmegfelelőbb platformként ehhez a kimerítő előadáshoz, amely azóta a háború borzalmainak jelképévé vált.


Marina Abramović, Balkan Baroque, 1997. június. Performansz a XLVIII. Velencei Biennálén; 4 nap.
Forrás: Marina Abramović Archives © Marina Abramović

A halál közelsége nem újdonság a 76 éves Abramović számára, azoban soha nem került hozzá annyira közel, mint a kiállítást megelőzően, amikor tüdőembólia következtében majdnem elhunyt.  A kiállítás megnyitóján a művésznő felidézte az év eleji, három műtéttel és tíz transzfúzióval járó egészségügyi válságát. "Hihetetlen fájdalmaim voltak, azt mondták, csoda, hogy túléltem" - mondta a sajtótájékoztatón megjelenteknek. Még mindig lábadozik, de nyitva hagyta a kérdést, hogy előadja-e bármelyik munkáját, amennyiben jobban érzi magát. Elmondása szerint bármit is tesz, nem a múzeumban, hanem az udvaron fog a közönséggel dolgozni, ami gyakorlatának új szakaszát jelzi majd, mivel a halálhoz való közelség megváltoztatta szemléletét. "Igazából aggódom, mert boldog vagyok. Szóval hogyan fogok most a boldogsággal dolgozni? Ez egy teljesen új dolog számomra. A munkám annyira tragikus" – nyilatkozta. "Most már szórakoztató lesz."

Forrás: Artnet, The Guardian

Címlapkép: Marina Abramović Portrait with Skull with Eyes Closed, 2019

Címlapkép forrása: Wilde Gallery


Source: Portfolio.hu
More news
Fedezd fel a műtárgyak titkos életét!

Fedezd fel a műtárgyak titkos életét!

2024-04-30

A műtárgy.com idén május 23-25. között nyolcadik alkalommal rendezi meg nagyszabású művészeti programsorozatát: a háromnapos Műtárgyak Éjszakája Fesztivál 70 fővárosi helyszínen, 100-nál is több programmal várja az 

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.