Detailed search

Középpontban a magyar animációs film - vetítéssorozat a Premier Kultcaféban

Egyedi, stílusos, humoros vagy filozofikus, szólhat kicsiknek vagy nagyoknak, illetve kicsiknek és nagyoknak egyaránt, több mint száz éve jelen van és képes a folyamatos megújulásra, mi az? A magyar animációs film, ami még mindig tud meglepetésekkel szolgálni, és amelynek az első magyar filmnek járó Oscart is köszönhetjük (Rofusz Ferenc A légy, 1980).

Jankovics Marcell a magyar animációs filmek sikerét abban látta, hogy minden művész más és más filmet hozott létre. Ezt a sokszínűséget világszerte elismerték, a már említett Oscar-díjon túl például Arany Pálma díjjal, amellyel Jankovics Marcell Küzdők c. 1977-es munkáját, valamint Vajda Béla 1980-as Moto perpetuo c. alkotását díjazták. A Pannónia Filmstúdiót, a magyar animációs film meghatározó jelentőségű műhelyét az 1970-es évek 2. felére már a világ öt legjobb animációs filmműhelye között tartották számon. A magyar animációs film előtt tisztelegve a Magyar Művészeti Akadémia vetítéssorozatot indított a Premier Kultcaféban, a sorozat házigazdája dr. Varga Zoltán filmtörténész. A vetítéseken gyerekeknek, családoknak szóló alkotások éppúgy megtalálhatók, mint a felnőtteknek szóló, társművészeti kapcsolódásokat előtérbe állító filmek. Az alkalmak beszélgetéssel zárulnak, amelyekre a szervezők meghívják az aznapi film vagy filmek egyik alkotóját, szakértőjét. A sorozat első blokkja október 8-án indult és december 10-ig tart.

Október 22-én Dargay Attila munkáiból tekinthetnek meg egy válogatást az érdeklődők. Leghíresebb munkája, az elképesztően népszerű Lúdas Matyi mellett vetítésre kerül 3 karikaturisztikus filmje is, a Variációk egy sárkányra, a Hajrá mozdony, valamint a Gusztáv-epizód. Október 29-én Macskássy Gyula, Csermák Tibor, Kovásznai György és Lisziák Elek munkásságából kaphatnak ízelítőt a látogatók. Megtekinthetjük többek között A Ceruza és a radír c. animációt, valamint Kovásznai György és Korniss Dezső alkotását, az Egy festő naplóját. November 5-én is Kovásznai György munkáival találkozhatunk, amelyek már azért is érdekesek, mert a művész a festészet felől érkezett az animáció világába, és a kettőt sosem választotta el igazán egymástól. 1979-es Habfürdő c. filmjét sokan a magyar animáció egyik csúcsteljesítményének tartják. November 12-én egy újabb érdekes alkotóval, Reisenbüchler Sándorral ismerkedhetünk meg, aki leginkább zaklatott kollázsanimációi, például a Barbárok ideje és a Boldog világvég által vált ismertté. November 19-én Gémes József Daliás idők és Koncertissimó alkotásait vetítik a szervezők, előbbi a filmtörténet első egész estés filmanimációja, Arany János Toldi-trilógiáját idézi meg. November 26-án Foky Ottó és Cakó Ferenc, december 3-án a Macskafogó mesterének, Ternovszky Bélának az alkotásaival találkozhatunk - a kultikussá vált Macskafogóval is. Az ez évi utolsó alkalom során amatőrfilmes hátterű alkotók, többek között Varga Csaba munkásságából kaphatunk ízelítőt. A sorozat tavasszal folytatódik.

Középpontban a magyar animációs film - vetítéssorozat a Premier Kultcaféban


Az eseményről további információt itt talál.

A vetítések helyszíne: Premier Kultcafé, 1085 Budapest, Baross u. 1.


(Szerző: Műtárgy.com)
Source: Portfolio.hu
More news
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.