Detailed search

Különleges trianoni dokumentumok kerülnek kalapács alá!

Idén júniusban lesz 98 éve annak, hogy aláírták a trianoni békeszerződést, mely következtében Magyarország elvesztette területének mintegy kétharmadát. A műtárgy.com friss ajánlójában most két különleges történeti dokumentumot mutat be az 1920-as évből, melyek a trianoni döntést közvetlenül megelőző hónapokban keletkeztek. A két levél közül az egyik nem volt ismert még a kutatók előtt sem, és mindkét levél történetében ez az első alkalom, hogy a műtárgypiacra kerülnek és licitálni is lehet rájuk.

Idén tavasszal Apponyi Albert és Horthy Miklós egy-egy, 1920 tavaszán írt levele kerül kalapács alá, melyekre május 19-ig lehet online licitálni. Mind a két levél a trianoni döntést megelőző béketárgyalások alatt íródott, és végső soron mindkettő az abban képviselt magyar stratégiára vonatkozott.

A korábbi levél, Apponyi Alberté, 1920. március 8-án kelt, ekkor írta a Huszár Károly magyar miniszterelnöknek. A levél kontextusa a fehérterror volt, az a leszámolás-sorozat, mely 1919 augusztusa és 1921 decembere közt zajlott Magyarországon a berendezkedő Horthy-rendszer tudtával, támogatásával. Levelében Apponyi élesen elítéli ezt, és az anarchia felé vezető eljárásnak nevezi, ami általában is kárhoztatható. De levele mégsem a cselekmények etikai súlyára van kihegyezve, hanem arra, hogy a fehérterrorról a világsajtóba eljutó hírek hogyan károsítják a magyar delegáció tárgyalási taktikáit. Apponyi Albert nem véletlenül volt a magyar békeküldöttség elnöke Párizsban, és akkorra már hosszú politika pályafutás állt mögötte és számos nyelven kiválóan beszélt. Az 1920-ban már a hetvenes éveit taposó Apponyi korábban, 1907-ben megosztó a magyar nyelv tanítását a nemzetiségek számára is kötelezővé tevő lex Apponyi szerzője volt, és még később, 80 éves kora felett is aktívan politizált.

Különleges trianoni dokumentumok kerülnek kalapács alá!




A másik itt bemutatott levél kevésbé ismert, de kétszer olyan magas kikiáltási értékről indul.

. Ezt 1920 május 28-án diktált le és írta alá Horthy Miklós. A levél címzettje Simonyi-Semadam Sándor volt, aki mindössze négy hónapig volt miniszterelnök, de a teljes aktív politikai pályafutása sem volt több pár évnél. Ebben a levélben Horthy arra kérte a miniszterelnököt, hogy ne Teleki Pál írja alá a trianoni békeszerződést, hiába jelentkezett erre ő maga. Horthy levelének hátterében a francia és a brit követek kérése is állhatott. Ők azért akarták elkerülni azt, hogy Teleki az aláírók közt legyen, mert Teleki az aláírás után le akart mondani a külügyminiszteri posztjáról. Ez már csak azért sem állt a francia követ érdekében, mert a francia-barát Teleki lemondása lassíthatta volna a francia-magyar tárgyalásokat, másrész, pedig mert Teleki képviselte egyedült a folyamatosságot az 1920. május 19-én lemondott magyar békedelegációval. Bár így végül nem Teleki írta alá a dokumentumot, a végső döntés meghozatala több mint küzdelmes volt. Az antant hatalmak minél fajsúlyosabb kormánytagokkal akarták aláíratni, miközben a magyar kormány épp az ellenkezőre törekedett, azzal bonyolítva a helyzetet, hogy egyik kormánytag sem lelkesedett azért, hogy épp ő legyen az aláíró. A minisztertanács még a Horthy-levél napján, május 28-án újratárgyalta a kérdést, végső döntés azonban csak május 31-én született arról, hogy június 4-én kik írják alá a diktátumot magyar részről.

Különleges trianoni dokumentumok kerülnek kalapács alá!



Szerző: műtárgy.com

Source: Portfolio.hu
More news
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.