Detailed search

Le Grand Mazarin - a gyémánt, amelyet a Napkirály és Napóleon is csodált

November 14-én Genfben a Christie’s elárverezi Franciaország egyik legkalandosabb – és legjobban dokumentált -  múltjával rendelkező gyémántját, a Le Grand Mazarint. A halványrózsaszín, 19 karátos drágakő Mazarin bíborsoról kapta a nevét, aki 1642-ben Franciaország főminisztere lett. Élete végére 18 egészen rendkívüli drágakőből álló gyűjteményt alakított ki. A gyűjtemény darabjait európai királyi családoktól és az ékszerész Lescot-tól vásárolta. A bíboros drágakövei a francia koronaékszerek részét képezték, több mint 200 évig.

A Grand Mazarin

Mazarin bíborostól 1661-ben XIV. Lajoshoz, a Napkirályhoz kerültek a gyémántok, aki ekkor mindössze 23 éves volt. Felesége, Mária Terézia lehetett az első, aki viselte a Grand Mazarint. Mária Terézia halála után XIV. Lajos a saját gyémánt láncához adta hozzá a drágakövet, ami itt is maradt egy ideig.

Napóleon 1810-ben gyémántokból álló ékszerszettet készíttetett Mária Lujzának, a diadém egyik legtündöklőbb darabja a Grand Mazarin volt. XVIII. Lajos trónralépésekor a gyémánt visszakerült a koronaékszerek közé.

1887-ben aukcióra kerültek az ékszerek, a Grand Mazarint Frédéric Boucheron vette meg, aki Franciaország nagy családjainak az egyik kedvelt ékszerésze volt.

1962-ben a Louvre egy nagyszabású kiállításon mutatta be a legjelentősebb francia ékszereket, a Grand Mazarin 22-es számon szerepelt. Ez volt az utolsó alkalom, amikor a nyilvánosság láthatta. A kő egy európai magángyűjteményből került az aukciósházhoz.

A november 14-ei aukció másik sztárjáról korábban írott cikkünket itt olvashatják.

Forrás: Christie's

Szerző: műtárgy.com

Mentés

More news
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.