Detailed search

Leopold Museum, Bécs - „WOW! The Heidi Horten Collection”

Ezzel az angol címmel várja látogatóit az osztrák fővárosban a kontinentálisan is a legnagyobbak közé sorolt magángyűjtemény. Korábbi, alkalmi és névtelen kölcsönzések után a 77 éves bécsi művészettörténésznő most először visz a nyilvánosság elé saját kollekciójából egy nagyobb válogatást: 75 alkotó 170 munkáját. A több száz múlt századi festmény, grafika, szobor és szabadtéri plasztika közül az épp aktuális kedvencek még első férje – Helmut Horten vállalkozó és mecénás – életében a Düsseldorfhoz közeli, lohauseni villájuk falait és parkját díszítették, illetve New York-i lakosztályukba kerültek; most pedig a második hitvesével – gróf Carl Anton von Goess – közös karintiai rezidenciájukban találhatók.

Kiállítási enteriőr, Picasso képek  és Calder-fémplasztikák

Kezdetben kizárólag a német expresszionisták – Kirchner, Heckel, Nolde, Pechstein – művei képezték a gyűjtemény magját, ám az özvegy a kilencvenes évektől átlendült az ellenkező végletbe, és a trendeket, a műkereskedelmi megfontolásokat figyelmen kívül hagyva csupán pillanatnyi, szubjektív vonzalma szerint bővítette „muzeális panoptikumát”, ahogy a kurátor, Agnes Husslein-Arco találóan nevezte. Husslein-Arco, aki a Leopold Múzeum magánalapítványának elnökségi tagja is, kiemelte, hogy a Schiele-, Kubin- és Klimt-képekkel milyen szerencsésen illeszkedik az időszaki tárlat az intézmény profiljához. Klimt Templom Unterachban (1916) című alkotásának megszerzésével egyébként pár évvel ezelőtt Heidi Hortennek régi vágya teljesült: sikerült eltüntetnie egy „fehér foltot” a gyűjteményből.

Legújabb vásárlásainál a művészek és munkáik közötti kölcsönhatásokra koncentrál. Roy Lichtensteint Erdei jelenetének (1980) megfestésére a művész saját bevallása szerint Franz Marc Vörös őzsuták I. (1910) című vászna ihlette – Heidi Horten gyűjteményében együtt látható a két remekmű.

Horten jó értelemben vett „csapongása” úgyszólván határtalan: a francia impresszionisták – Degas, Renoir, Matisse – mellett Picasso és Chagall; az amerikai absztrakt: Twombly, Rothko és Nay; a pop artból Warhol, Haring és Basquiat; továbbá Bacon, Hirst, Fontana, Klein, Richter, Baselitz egyaránt jelen vannak a gyűjteményben. De még hosszasan folytathatnánk a felsorolást, mely az utazások során műtermükben felkeresett és felkarolt, kevésbé ismert fiatal kortársak hosszú listájával egészül ki. Így például a most hatvanas amerikai Julian Schnabel két vegyes technikájú, monumentális vászna közül a stilizált ciprust – Pisa (1976/77) – és a hattyút – BOB ’long debate irresolute’ (1998) – ábrázolók még az ezredforduló előtt kerültek a birtokába, de mivel a művész teljesen elvont gesztusfestészetét is megkedvelte, Schnabel Painting for Heidi (2002) címmel tasiszta kompozíciót is dedikált számára.

Főleg a pályakezdők felfedezésében segíthet a Leopold Múzeum kiadásában az angol és német nyelven egyaránt megjelent, vaskos és blickfangos kísérő katalógus. Az 544 oldalon 370, javarészt színes képpel és a 75 művészről készült tanulmányokkal ellátott kötet a műgyűjtőnő szubjektív vallomása után Agnes Husslein-Arco, Linus Klumpner, Pia Sääf, Verena Traeger és Hans-Peter Wipplinger múzeumigazgató esszéivel egészül ki. A műkedvelő publikum utánpótlása céljából pedig ingyenes tárlatlátogatásokat is szerveznek gyerekek és fiatalok számára. (Megtekinthető július 29-ig.)

Wagner István

 

Megjelent a Műértő májusi lapszámában.

Műértő - művészeti és műkereskedelmi folyóirat A Műértő a HVG Zrt.
kiadásában megjelenő, szakemberek által írt és szerkesztett művészeti,
műkereskedelmi havilap. A múzeumi szférában és a műtárgypiacon érdekelt
valamennyi résztvevőhöz szól, igyekszik eligazítani a befektetési szándékkal
rendelkező üzletembereket. Nemzetközi kitekintéssel beszámol az árakról,
trendekről, jelentős aukciókról, vásárokról, kiállításokról és a színtér
meghatározó szereplőiről. Aktuális információkat és kritikai elemzéseket
közöl. Megjelenik minden hónap első péntekjén.

Főszerkesztő Andrási Gábor
Szerkesztő: Nagy Mercédesz
Hirdetés: Tasnádi Rózsa, tel.: 061-436-2450; hirdet@hvg.hu

Szerkesztőség:
1037 Budapest, Montevideo u. 14.
muerto@hvg.hu / www.muerto.hu

Előfizethető:
HVG Zrt. terjesztési osztály: ugyfelszolgalat@hvg.hu; tel.: 061-436-2045
Kiadja a HVG Kiadó Zrt, Felelős Kiadó: Szauer Péter

 

More news
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.