Detailed search

Mi várható a művészeti piacon 2024-ben?

Az Art Basel és a UBS március 13-án kiadott kutatásában, egy olyan művészeti piacról számol be, amely "bizonytalan gazdasági és politikai jövővel" néz szembe. A jelentés 2024-es, nyolcadik kiadását Dr. Clare McAndrew közgazdász írta, aki számos különböző forrásból - például az Artsy weboldalról, műkereskedőktől, aukciósházaktól, gyűjtőktől és művészeti vásárokról - származó adatot gyűjtött össze. Az alábbiakban a műtárgy.com bemutatja a kiadvány öt legfontosabb megállapítását.

1. 2023-ban a műtárgyak eladási értéke csökkent, de tranzakciók volumene megnőtt

Az idei jelentés megerősíti azt, amit a szektorban már sokan tudtak: a művészeti piacon 2023-ban visszaesés volt tapasztalható. Az összértékesítés éves szinten 4%-kal, 65 milliárd dollárra csökkent. Ez a szám a COVID által sújtott 2020-as év óta a legalacsonyabb értéknek tekinthető. Ugyanakkor még mindig magasabb, mint a járvány előtti időszak, amikor az értékesítések 64,4 milliárd dollárt tettek ki. A nyilvános árverések és a műkereskedők eladásai szintén 7%-kal, illetve 3%-kal csökkentek az előző évhez képest.

A jelentés megjegyzi, hogy a "magas kamatlábak, az infláció és a politikai instabilitás" kombinációja a piac felső határán a növekedés lassulásához vezetett, azonban a tranzakciók száma 4%-kal nőtt 2022-hez képest. Ez a növekedés az alacsonyabb árkategóriájú tranzakciók "relatív élénkségének" köszönhető, mivel az 1 millió dollárnál magasabb értékű tételek  aránya 6%-kal csökkent 2022-hez képest. Tehát 2023-at nem a kevesebb értékesítés, hanem az alacsonyabb értékű eladások jellemezték.

A műtárgykereskedők 2023-ban magasabb árengedményeket kínáltak, mint egy évvel korábban. A jelentésben megjelenő Artsy adatok - amelyek a galériák által a felületen árusított alkotások árengedményeinek szintjét vizsgálták - szerint az átlagos kedvezmények 2023-ban 18 százalékosak voltak, szemben a 2022-es 16 százalékkal.

Értékesítések forgalma és értéke a globális művészeti piacon 2009-2023
Forrás: Art Basel and UBS, The Art Market Report 2024

2. Az online formában történő értékesítések ismét fellendülőben vannak

A műtárgypiaci visszaesések ellenére az online műtárgyeladások emelkedőben vannak. A globális online értékesítés 7%-kal nőtt az előző évhez képest, 2023-ban becslések szerint 11,8 milliárd dollárt tett ki. Ez a szám, bár nem éri el a 2021-es 13,3 milliárd dolláros csúcsot, még így is több mint kétszerese a 2019-es, vagy az azt megelőző évek szintjének.

A 2023-as online értékesítés a teljes műtárgypiaci forgalom 18%-át, a kereskedői értékesítés 23%-át tette ki.

Az online értékesítések a művészeti piacon 2013-2023 ($ milliárd)
Forrás: Art Basel and UBS, The Art Market Report 2024

A 10 millió dollár feletti forgalmat bonyolító kereskedők mára az online művészeti piac 22%-át teszik ki, ami duplája a 2022-es aránynak, amikor ez a szegmens 11%-ot képviselt. Az 500 000–1 millió dolláros forgalmú kereskedők aránya 12%-ról 26%-ra nőtt egy év alatt. A legnagyobb szegmens, a 250 000–500 000 dolláros tartomány pedig a 2023-as online piac 27%-át tette ki.

Az online piac iránti pozitív hozzáállás szintén növekszik. A megkérdezett kereskedők, galériák 48%-a számít az online értékesítés növekedésére, ami 7%-os emelkedés a tavalyi évhez képest. Összességében a kereskedők mindössze 7%-a számít az online értékesítés csökkenésére.

3. Kína megelőzte az Egyesült Királyságot a világ második legnagyobb művészeti piacaként

A tavalyi év nehéz volt a brit művészeti piac számára, amely elvesztette a globális második helyezést Kínával szemben.

A kínai művészeti piac forgalma 9%-kal, 12,2 milliárd dollárra nőtt, miután három egymást követő évben csökkenés volt tapasztalható. Az elemzés a fellendülést "a COVID-19-hez kapcsolódó korlátozások enyhülésének és az év első felében tapasztalt erőteljes aktivitási hullámnak" tulajdonította, de megjegyezte, hogy az év második felében az eladások "jelentősen lassultak" a kínai gazdasággal és a piac jövőbeli alakulásával kapcsolatos aggodalmak miatt. A kínai piacon 2023-ban az értékesítés, bár magasabb volt, mint 2022-ben, még mindig 20%-kal elmarad a 2013-as értéktől.

Kép11
A globális művészeti piaci megoszlás 2023-ban
Forrás: Art Basel and UBS, The Art Market Report 2024

Az Egyesült Királyságban a műtárgyeladások eközben éves szinten 8%-kal csökkentek, 2023-ban 10,9 milliárd dollárra estek vissza, ami alacsonyabb a járvány előtti szintnél, és 15%-kal elmarad az egy évtizeddel ezelőtti, 2013-as értéktől.  A műtárgyimport szintén 16%-kal csökkent éves szinten, a 2022-es 2,8 milliárd dollárról 2,3 milliárd dollárra. Az Egyesült Királyság 2023-ban a globális műtárgypiac 17%-át képviselte, és ezzel a harmadik helyre szorult Kína után, amely 19%-os részesedéssel rendelkezett.

Az Egyesült Államok továbbra is a világ vezető művészeti piaca maradt, az összes eladás 42%-át teszi ki, azonban ez az érték 3%-kal alacsonyabb, mint tavaly. Az amerikai piac eladásai 2023-ban 10%-kal, 27,2 milliárd dollárra csökkentek.

A francia piacon az eladások 7%-kal csökkentek 2023-ban, de az ország megőrizte pozícióját, a világ negyedik legjelentősebb művészeti piacának számít. Az EU-ban összességében 2%-kal csökkentek az eladások.

4. A kereskedők és az aukciósházak többsége az eladások növekedésére vagy stabilizálódására számít 2024-ben

A kereskedők és aukciósházak többsége stabil vagy javuló eladásokat remél 2024-ben. A kereskedők mintegy 36%-a számít az eladások növekedésére 2024-ben, bár ez csökkenést jelent a 2022 végi 45%-hoz és a 2021 végi 62%-hoz képest. Ugyanakkor 48%-uk arra számít, hogy az értékesítés stabil marad, ami 9%-os növekedést jelent 2022 végéhez képest. Eközben 16% az eladások csökkenésére számít, ami azonos maradt az előző évhez képest. A legoptimistább szegmens a 250 000 dollár alatti forgalmat bonyolító kereskedőké volt, 54%-uk az eladások növekedésére számít, 8%-uk pedig csökkenést jósol 2024-re.

Pozitívabb volt a helyzet az aukciós szektorban, ahol a középvállalkozások 38%-a számított az eladások javulására, ami a kereskedőkhöz képest minimálisan magasabb arány, de 10%-kal alacsonyabb a 2022-es év végéhez képest. Figyelemre méltó, hogy a szegmensnek mindössze 4%-a számított az eladások csökkenésére, míg 2022 végén 24%-uk.

Ami az aktuális kockázatokat illeti, a kereskedők aggodalmai között a politikai és gazdasági ingadozás állt a lista élén. Arra a kérdésre, hogy melyik a három legnagyobb kihívás számukra a 2023/2024-es időszakra nézve, a válaszadók 36%-a választotta a már említett lehetőséget. Ezt követte a gyűjtőkkel való kapcsolatok fenntartása (32%), majd a művészeti vásárok költségei (24%).

5. Előrelépést figyelhetünk meg a női művészek piacain

A jelentés számos mutatója szerint a női művészek egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a művészeti piacon, azonban az egyenlőség elérése még várat magára.

Az elsődleges és a másodlagos piacon is tevékenykedő kereskedők által 2023-ban képviselt női művészek aránya 40% volt, ami 1%-os növekedést jelent 2022-höz képest. Ezt az elsődleges piacról érkező galériák ösztönözték, ahol a női művészek aránya 42%-ról 46%-ra emelkedett.

Az eladásokat tekintve a női művészek a galériák elsődleges piacán 39%-ot, a mindkét piacon működő galériáknál pedig 30%-ot tesznek ki. A jelentés megállapította, hogy a kevesebb női művészt képviselő galériák a gyengébben teljesítők közé tartoznak: azoknál a galériáknál, ahol a női művészek aránya 50% alatt van, a forgalom 4%-kal csökkent, míg azoknál, ahol a női művészek aránya háromnegyed vagy annál több, az éves teljesítmény viszonylag stabil maradt.

A jelentés „lassú, de pozitív” tendenciát mutatott ki a női művészek online jelenléte terén is. Az Artsy által összegyűjtött adatok szerint a platformon 2023-ban az összes galéria által közzétett műalkotás 36%-a női művész alkotása volt, ami folyamatos, éves növekedés a 2016-os 28%-os mélyponthoz képest.

A gyűjtői érdeklődés azonban elmaradt: a női művészek alkotásai a forgalom 24%-át tették ki. Ez az arány, bár alacsonyabb, mint a női művészek által az Artsyn elérhető alkotások száma, mégis növekedést jelent 2023-hoz képest, amikor az arány 22% volt. Ezt az adatot nemrégiben részletesebben elemezték.

Az Art Basel és UBS  - The Art Market Report 2024 című teljes jelentése itt érhető el.

Forrás: Artsy

Címlapkép: Art Basel / UBS zászlók

Címlapkép forrása: Art Basel


Source: Portfolio.hu
More news
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.