Detailed search

Minden idők legdrágább borárverése a Sotheby’s-nél - 25 000 palack a legritkább évjáratokból

November 24-én veszi kezdetét a valaha volt legnagyobb és legjelentősebb borárveréssorozat Hong Kong-ban. A Sotheby's közreműködésével megvalósuló, The Epicurean’s Atlas (Ínyencek Atlasza) címet viselő, 5 alkalmas – 2024-ig novemberéig tartó – aukciószériában várhatóan 25 000 palack bort ajánlanak majd az érdeklődők számára. A tajvani műgyűjtő és üzletember Pierre Chen hatalmas gyűjteményéből származó tételek a kínai nagyváros után Londonba, New Yorkba, Párizsba és a burgundi borvidék fővárosának számító Beaune-be utaznak. A Sotheby's korábban 2021-ben értékesítette Chen borait, melyek ekkor 11,4 millió dolláros bevételt generáltak. A szervezők idén nagyjából 50 millió dolláros hozamra számítanak a borkülönlegességek összességéért.

A Sotheby’s elmondása szerint a milliárdos, aki a Yageo Corporation elektronikai óriásvállalat alapítója és elnöke, négy évtizede gyarapítja kollekcióját. A Forbes jelenleg Tajvan 10. – és a világ 515. – leggazdagabb embereként tartja számon Chent. Egy sajtóközleményben az aukciósház megosztotta, hogy az 1970-es években kezdett bordeaux-i borokat gyűjteni, majd a burgundi borvidék „akkor még kevésbé divatos boraira” váltott.

„Jelenleg több bor van a pincéjében, mint amennyit egy ember élete során képes lenne elfogyasztani, de a bor azért van, hogy megigyuk” - mondta George Lacey, a Sotheby's Wine for Asia vezetője.


Pierre Chen Pablo Picasso egyik művével
Forrás: Sotheby's

Míg az aukciósház nem erősítette meg Chen gyűjteményének pontos méretét, egy szóvivő e-mailben azt nyilatkozta a CNN-nek, hogy a pincéjében lévő palackok száma „bőven hat számjegyű” – és a most eladásra bocsátott darabok csupán töredékét képezik a teljes gyűjteménynek.

Borai a legritkábbak közé tartoznak, együttesen a valaha piacra került legértékesebb kollekciót képviselik. Némelyik olyan szőlőültetvényekről származik, amelyekről évente csak néhány palackra való italt tudnak kitermelni. Chen borászatot és a gasztronómiát illető érdeklődésének középpontjában Franciaország áll. Magától értetődő, hogy saját pincéjében Bordeaux, Burgundia, Champagne és Rhône legmesésebb borai találhatók, olyan választékban és mennyiségben, amelyet maguk a termelők is megirigyelhetnek. A francia területekről származó borok mellett természetesen megjelennek például a leghíresebb olasz és spanyol birtokokról érkező típusok is.


A Pierre Chen tulajdonában lévő, 1971-es Domaine de la Romaneé-Conti La Tâche borok (becsértékük 110,000–140,000 dollár).
Forrás: Sotheby's.

A legértékesebb tételek a vörös burgundik, nevezetesen a La Tâche-dűlő ritka évjáratai. Az aukcióra bocsátott darabok között szerepel két imperial/matuzsálem palack (hat literes) 1985-ös évjáratú Domaine de la Romaneé-Conti La Tâche, amelyek egyenként 120 000 és 190 000 dollár közötti értéket képviselnek. Egy másik, 1999-ből származó, a szőlőültetvényhez tartozó "methuselah" várhatóan 100 000-130 000 dollárt ér, míg egy 1971-es háromliteres dupla magnum értéke 110 000-140 000 dollár között mozog. Eladásra kínálnak továbbá egy kivételesen ritka 1982-es Château Pétrus bourdeaux-i vörösbort, amelyet a Sotheby's "legendás státuszúnak nevez a borgyűjtők körében". Imperial üvege elérheti a 65 000 dollárt.


A 1982-es Petrus bourdeaux-i vörösbor (becsült értéke 45,000–65,000 dollár)
Forrás: Sotheby’s

Mindenképpen érdemes megemlíteni azt a két darab magnum kiszerelésű (1.5 literes) 1985-ös Domaine Armand Rousseau Chambertin-t, amelyek 32 000 dolláros darabáron kelhetnek el, illetve a hat darab hasonló palacknagyságú 2001-es Vosne-Romanée Cros Parantoux 1er Cru-t, amelyeket a burgundi borok “keresztapjaként” elhíresült borász, Henri Jayer (1922 – 2006) készített. Utóbbiak 70 000 dollárt is érhetnek üvegenként. Az árverésen fehér burgundik, valamint pezsgők is szerepelnek. Utóbbiak közül a válogatott évjáratú Krug és Dom Pérignon márkájúak 5 000 - 7 000 dollárt hozhatnak palackonként.

Tudniillik, hogy Chen magángyűjteményét nem csak a ritka évjáratú borok alkotják. Művészeti kollekciója – amely Francis Bacon, Pablo Picasso, Andy Warhol, Gerhard Richter, Peter Doig és David Hockney alkotásait egyaránt tartalmazza – szintén a világ legnagyobbjai közé tartozik: ikonikus darabjai jelenleg a Tate Modern Capturing the Moment című kiállításban szerepelnek 2024. január 28-ig.

Chen 2006-ban rekordáron vásárolta meg Tan Ting-pho tajvani művész Tamsui című olajfestményét 4,5 millió dollárért, mely tranzakció a nemzetközi műgyűjtők körében is ismertté tette. Kollekciójának hasonlóan kimagasló művei közé tartozik a kínai művész Sanyu, Five Nudes című alkotása, amelyet kétszer is megvásárolt (2019-ben 39,1 millió dollárért), valamint Cy Twombly Untitled (Rome) című festménye 1971-ből, amelyet az Artnet áradatbázisának adatai szerint 2004-ben 5,4 millió dollárért szerzett a Christie's-től.

A november végén Hong Kongban megrendezésre kerülő aukció minden eddigi, efféle jellegű eseménynél grandiózusabb élményt ígér. Míg a későbbi árverések bizonyos régiókra vagy bortípusokra összpontosítanak majd, a Chen pincéiből származó első felajánlás célja, hogy szélesebb körű képet adjon a rendkívüli, enciklopédikus gyűjteményének terjedelméről és minőségéről.

A bor számomra a kilencedik művészet" – fogalmaz a gyűjtő. „Ez az egyetlen művészeti forma, amelyet az ember olyan érzékszerveket használva tud fogyasztani, amelyeket más művészeti formák jellemzően nem vonnak be, mint például az ízlelés és a szaglás - ez kreativitást igényel a tulajdonos részéről."

Chen hamarosan megnyitja első éttermét, a Le Restaurant Blanc-t Párizsban, amelyet saját gyűjteményéből származó borokkal lát majd el, és ahol a fő sommelier szerepét is betölti majd. Eközben folytatja saját bortermelését a nagyra becsült Grand Cru Musigny szőlőültetvényen, ahol 2015-ben vásárolt egy parcellát.


A Bordeaux borvidék, Franciaország
Forrás: Escapat Magazine

„A bor, az ételek és a társaság kombinációja minden egyes pillanatban teljesen egyedivé tesz minden egyes találkozást, de minden egyes találkozás emléke mosolyt csal az arcomra. Azt hiszem, számomra ez a bor varázsa: az a hatalom, hogy egyetlen kortyon keresztül újraélhetünk pillanatokat." - Pierre Chen.

Szerző: műtárgy.com

Forrás: Artnet, Sotheby’s, CNN

Címlapkép: Still Life Corton Charlemagne Grand-Cru. ©Vincent Rougeau

Címlapkép forrása: Sotheby’s


Source: Portfolio.hu
More news
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.