Detailed search

Mit olvassunk nyáron? – Izgalmas könyvek a művészetről, műgyűjtésről

Itt a nyár, a legjobb időszak a kikapcsolódásra. Szabad óráinkat talán még szívesebben töltjük olvasással, hiszen ilyenkor mindinkább kiélvezhetjük az általa nyújtott szellemi kalandozást. Cikkünkben olyan könyveket ajánlunk, amelyek hazai szinten meghatározó írásként jelentkeznek a művészet és műtárgykereskedelem témakörében. Válogatásunk kötetei vizsgálják és elemzik a művészet jelenlegi helyzetét, feltárják és bemutatják a műgyűjtés alapvető lépéseit, folyamatait. Mindemellett számos érdekességgel szolgálnak, informatív tartalmukkal, bárkinek jelentős segítséget nyújthatnak a két területen való eligazodáshoz, a már meglévő ismeretek bővítéséhez.

Philippe Dana, Pierre Vasarely: Vasarely regényes évszázada (Prae Kiadó, 2022)

A Pécsett született Victor Vasarely a 20. századi képzőművészet megkerülhetetlen alakja. Alkotásaival megreformálta a reklámipart, a divatot és jelentős hatást gyakorolt a populáris kultúrára. Egy díjnyertes grafikai pályázatnak köszönhetően 1930-ban Párizsba költözött, kezdetben illusztrátorként, reklámgrafikusként kereste kenyerét. Az 50-es évektől kinetikai, optikai vizsgálatokat végzett, szemet becsapó, térhatású műveivel osztatlan sikert aratott.

 



Vasarely regényes évszázada c. könyv borítója
Forrás: Bookline


Kiváló nyári olvasmány lehet a Philippe Dana (francia újságíró) és Pierre Vasarely által írt könyv. Pierre a világhírű művész unokája, már régóta tervezte kötet formájába önteni nagyapja élettörténetét. A könyv kronologikusan követi végig a kilencven esztendőt megélt alkotó életét, hagyatékának sorsát. A kötet ugyanúgy szól Victor Vasarely feleségéről, illetve családjáról. Egészen részletesen számol be olyan apróságokról is, mint Vasarely szokásai. Az olvasó számára átható módon rajzolódhat ki a művész személyisége.

 

Cserba Júlia: Nyissuk ki az ajtót! 55 párizsi beszélgetés című interjúkötete (Kijárat Kiadó, 2022) 

Cserba Júlia Párizsban élő művészeti író, független kurátor. Legújabb könyvében a kortárs művészet kiemelkedő alakjaival készített interjúk olvashatók.



A Nyissuk ki az ajtót! 55 párizsi beszélgetés borítója

Forrás: Kijárat Kiadó

A kötet fontos - a hazai közönség számára talán kevésbé ismert - életpályákat, személyes motivációkat, alkotói, kurátori vagy intézményvezetői programokat tartalmaz, melynek során izgalmas képek tárulnak fel az elmúlt huszonöt év franciaországi művészet életéből. Az interjúalanyok többségében a képzőművészeti színtér kiemelkedő szereplői (művészek, galeristák, kurátorok), azonban más területeket érintően is felbukkan egy-egy izgalmas személy, például írók vagy zenészek.

A könyvről korábbi cikkünkben hosszabb ismertetés olvasható. 

 

Bánó András, Antal Péter: A Műgyűjtő (beszélgetőkönyv, Makláry Artworks, 2023)

Az idén megjelent könyvben Bánó András újságíró kérdezi Antal Péter műgyűjtőt kalandos történetekkel teli életéről, gyűjtéshez kapcsolódó viszonyáról.

 



Bánó András beszélgetőkönyvének borítója
Forrás: Libri

A kötetből kiderül többek között, hogy miként jutott hozzá magyar festőóriások képeihez (pl.: Csontváry, Vaszary, Rippl-Rónai, Vasarely), milyen volt az árverések hangulata egykor, hogyan szereztek meg fő műveket a 60-as, 70-s években a kor kereskedői olyan nagy művészektől, mint Anna Margit, Bálint Endre vagy Ország Lili. Külön fejezet foglalkozik az amatőr és a profi hamisítványokkal. Antal Péter nyíltan beszél élete mindent háttérbe szorító szenvedélyéről, a műgyűjtésről, képvadászatokról, a műkereskedelem sokszor rejtélyes titkairól lebbenti fel a fátylat. Érdekes olvasmány lehet mindenkinek, akit vonz a művészet, a galériák és a műgyűjtés világa.

 

Martos Gábor: Önarckép nyaklánccal - Női alkotók a műkereskedelemben című könyve (Typotex Kiadó, 2021) és korábbi írások



Martos Gábor könyvei a Typotex Kiadónál: Műkereskedelem - Egy cápa ára (2013); „Ilyet én is tudok” (2018); Önarckép nyaklánccal (2021)
Forrás: alkotomuveszet.hu

Az Önarckép nyaklánccal - Női alkotók a műkereskedelemben (2021) egy lazán összefüggő „sorozatnak” a része. Az első könyv a Műkereskedelem - Egy cápa ára (2013) az árverések izgalmas, külső szemlélő számára néha már érthetetlennek tűnő világában igyekszik eligazítani az olvasót. A második, az „Ilyet én is tudok” – Sokmilliós művek kalapács alatt (2018) az absztrakt nonfiguratív művek piaci szereplését járja körül. A legújabb kötet annak próbál utánajárni, hogy a világ műkereskedelmében miért jut a férfiaknál jóval kisebb szerep a női alkotóknak.

Martos Gábor művészeti író, a MúzeumCafé volt főszerkesztője. A műkereskedelem elméleti kérdéseivel 2000 óta foglalkozik intenzíven. Több száz cikket írt ezekkel kapcsolatban hazai és külföldi lapokban, 2011-ben – Magyarországon elsőként – PhD-fokozatot szerzett a témából.

 

Források: Typotex, Kijárat Kiadó, Makláry Artworks, Irodalmi Jelen

Címlapkép: Martos Gábor: Önarkép nyaklánccal (Typotex, 2021). Forrás: Szentendrei Kulturális Központ

More news
Fedezd fel a műtárgyak titkos életét!

Fedezd fel a műtárgyak titkos életét!

2024-04-30

A műtárgy.com idén május 23-25. között nyolcadik alkalommal rendezi meg nagyszabású művészeti programsorozatát: a háromnapos Műtárgyak Éjszakája Fesztivál 70 fővárosi helyszínen, 100-nál is több programmal várja az 

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.