Detailed search

Mittersisters – Táskakészítés és képzőművészet kollaborációja a Műtárgyak Éjszakája Fesztiválon

A Mittersisters üzlete egy kreatív műhely, ahol bárki megtervezheti és elkészítheti álmai táskáját. A márka 9 évvel ezelőtt lakásstúdióként indult, de gyorsan kinőtte magát: három évvel ezelőtt, a tulajdonos Mitter Anna Róza vezetésével már a belvárosba költözhetett. A cég jelenlegi stúdiója igazi ékszerdoboz: a VI. kerületi, Dob utcában található üzlethelységbe lépve egy jól felszerelt, letisztult belső tér fogadja a látogatókat. Mindemellett több falnyi mini táska várja, hogy felfedezzék és megvásárolják őket.



Táskafal a Mittersisters üzlethelységében
Forrás: Csucsi Klára

A Mittersisters működését Annán kívül további hat munkatárs biztosítja, akik közül öten a workshopok előkészületeiért és a kreatív foglalkozások megtartásáért is felelnek. A csapat profi designerekből és alkotókból áll, akik szenvedélyesen hisznek a kézművesség erejében és az egyediség fontosságában. Sosem készül náluk két ugyanolyan kiegészítő, hiszen a táskakészítő workshopjaikon résztvevők egyénileg választhatják ki az általuk preferált színeket és anyagokat.




Széles anyagválaszték a Mittersisters stúdiójában
Forrás: Csucsi Klára 

A korosztálytól független foglalkozásaikkal igyekeznek minél szélesebb közeget bevonni. A gyerekek nagykorú hozzátartozójuk jelenlétében egyaránt részt vehetnek az eseményeiken, illetve az alkotómunkában. A cég 2023 februárjában nyitotta meg a DIY Bar Budapest közösségi teret, ahol az érdeklődők azonnal belevághatnak a táskakészítésbe, megismerhetik a folyamatának lépéseit.



Az alkotófolyamat egyik pillanata a Mittersisters egyik kreatív workshopján
Forrás: Csucsi Klára

A cég számára a fenntarthatóság kiemelt fontosságú. Több mint 186 féle minőségi bőrt kínálnak táskáik elkészítéséhez, törekedve arra, hogy az alapanyag minden részét hasznosítsák, és csökkentsék a divatipar pazarlását. Főként olaszországi kecske- és marhabőrökkel dolgoznak, melyek a húsipar melléktermékeiből származnak. A táskakészítés során keletkező bőrmaradékokat kreatívan hasznosítják, például iskolai foglalkozásokon vagy ékszerek, szemüveg, illetve telefontokok készítésekor.

A brand kifejezetten szorgalmazza a galériákkal és képzőművészekkel való együttműködést. 2024. május 23-án, a Műtárgyak Éjszakája Fesztivál programsorozatának keretein belül megrendezésre kerülő táskakészítő workshopjuk is ezt mutatja, melynek helyszíne rendhagyó módon az Inda Galéria lesz. A 4 órás foglalkozás során a regisztrált érdeklődők az aktuális, kortárs kiállítás tárlatvezetésével egybekötött alkotói tevékenységben vehetnek részt, a két kiállító művész, Szabó Eszter és Szőke Gáspár jelenlétében. Az érdeklődők a csapat segítségével megalkothatják saját, egyedi darabjaikat, a vállalat már-már ikonikus mini táskájának tervei mentén. A kifejezetten praktikus, többféleképpen hordható kiegészítő patenttal akármilyen övre rátehető vagy akár telefontokként is hordható.



A Mittersisters egy mini táskája
Forrás: Csucsi Klára

A szervezők olyan anyagokkal készülnek az alkalomra, melyek kapcsolódnak a kiállítótérben megtekinthető képekhez, művekhez. A külső helyszínen elvégzett tennivalókat követően a program megálmodói az utolsó simításokat - az összevarrást - a saját stúdiójukban fogják befejezni. A résztvevők 2-3 napnyi várakozás után itt vehetik majd át az elkészült táskákat.

 



Ipari varrógép a Mittersisters stúdiójából
Forrás: Csucsi Klára

A Mittersisters fiatalokból álló csapata meghatározó lépéseket tesz a kulturális élet felpezsdítése érdekében. A közeljövőt érintő terveik között szerepel az üzlet terének bővítése, illetve a külföldre való terjeszkedése is.  

A maximum 15 főt befogadó workshopra a MÉF honlapján lehet regisztrálni.

A cikket Csucsi Klára a METU Design és művészetmenedzsment, kurátor szakos hallgatója írta.

Források: Mittersisters
Pillanatkép a Mittersisters stúdiójából
Forrás: Mittersisters

More news
Mit érdemes megnézni a 2024-es svájci Art Basel-en?

Mit érdemes megnézni a 2024-es svájci Art Basel-en?

2024-06-11

A 2024-es Art Basel több, mint 285 nemzetközi galériát és művészt vonultat fel, akik festményeket, szobrokat, fotókat, digitális alkotásokat, a 20. század eleji modern úttörők és feltörekvő kortárs művészek munkáit mutatják be. Maike Cruse az Art Basel igazgatója elmondta, hogy idén 22 galéria csatlakozik újonnan az vásárhoz, ebből öt a rendezvény fő szekciójában vesz majd részt. Az esemény helyszíne idén is a Messe Basel lesz június 13. és 16. között, Preview napjai pedig június 11. és 12. között kerülnek megrendezésre.

10 pezsdítő nemzetközi tárlat a nyári utazásokhoz

10 pezsdítő nemzetközi tárlat a nyári utazásokhoz

2024-06-07

A nyár az intézmények számára jellemzően lassabb időszak. Idén viszont a szokásosnál élénkebb, és olyan nagyszabású bemutatókkal teli, amelyek általában a tavaszi és őszi szezont jellemzik. A műtárgy.com most összegy

John Lennon gitárja rekordáron, 2,9 millió dollárért kelt el árverésen

John Lennon gitárja rekordáron, 2,9 millió dollárért kelt el árverésen

2024-06-06

John Lennon gitárjának nem kellett segítség, hogy új világrekordot állítson fel. A híres „Help!” Framus Hootenanny elképesztő áron, 2,86 millió dollárért kelt el a Julien's kétnapos Music Icons aukcióján a New York-i Hard Rock Cafe-ban, így ez lett a valaha árverésen eladott legdrágább Beatles-gitár. A rekordot korábban Lennon J-160E Gibsonja tartotta, amely 2015-ben 2,41 millió dollárért kelt el. A hangszerért eredetileg 600 000 és 800 000 dollár közötti összeget vártak, de a legmagasabb becsült ár háromszorosát érte el. Egy telefonos licitálónak adták el.

 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVII.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVII.

2024-06-04

Az Octogon magazin és az Art Advisory Budapest közös cikksorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel a figyelmet. A Fiatalok – gyerekek / élhető városok fókuszunknak megfelelően ezúttal Gaál Kata Protective Grund című művét mutatjuk be.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.