Detailed search

Műtárgy: antik és kortárs kalandja

Az antik tárgyakat nemesnek, a kortársakat viszont lendületesnek látjuk? Mindkettő vonz minket, de bizonytalanok vagyunk, hogyan illeszthetjük össze őket? Íme egy szép példa arra, hogy lássuk, milyen harmonikusan tudnak együtt élni régi korok és napjaink műtárgyai!

Az otthonok féltve őrzött kincsei azok az „ereklyék,” amelyek előző generációkból öröklődtek ránk, vagy amelyek nívós kivitelezésükkel fennköltséget kölcsönöznek enteriőrjeinknek. Ilyen lehet a nagymama fésülködőasztala, egy régi kredenc, vagy éppen egy zongora, mely kortalan szépséget kölcsönöz a mindennapokba.

Mindeközben napjainkban előnyben részesítjük a modern, letisztult vonalvezetésű bútorokat, melyek kiválasztásakor a kényelem is a fontos tényezők közé tartozik. Ez a két szempont nem zárja ki egymást, ha betartunk néhány alapvető szabályt. A különböző korszakokból származó bútorok különlegességükkel erősíthetik is egymást. De mire is figyeljünk?

Ne zsúfoljuk tele a teret!

Mivel az antik bútorok és berendezési tárgyak stílusa azonnal megragadja figyelmünket, ezért törekedjünk arra, hogy legyen elegendő hely, ahol bájuk kibontakozhat. Ha túl sok dekoráció és használati tárgy kerül köréjük, akkor azok elnyomják eredetiségükben rejlő természetességüket.

A színek összhangja

A meglévő klasszikus bútorok mellé igyekezzünk olyan modern darabokat választani, amelyek hasonló árnyalatokkal rendelkeznek és illeszkednek egymáshoz. Ez az egyszerű szempont segít leginkább kiegyensúlyozottságot teremteni a térben.

A kevesebb több

Ebben az esetben is érvényes a régi igazság, hogy a kevesebb kiegészítő többet ad a látványhoz. Ne akarjunk egy ilyen szobát dekorációkkal telerakni, mert a részletek elviszik a hangsúlyt a lényegestől.

A bemutatott enteriőrben az antik vonalat a mesterien megmunkált zongora, a kortárs irányt pedig a kandalló fölé helyezett kép adja. Mivel a mindkét kiemelt tárgy színe harmóniában van egymással ebben az ízlésesen, csupán néhány bútorral berendezett enteriőrben, ezért egy kiegyensúlyozott, különleges berendezés valósult meg.

A képzőművészeti alkotás valójában egy kollázsolt technikával készült fotográfia, amelyet a venezuelai származású grafikus, Amalia Pereira készített. Jellegzetes képi világában a szépség dominál, melyekben az emberi test köré szőtt növényminták tesznek misztikussá.

Kíváncsi vagy, hogy egy-egy enteriőrbe milyen műtárgyakat javaslunk, kövesd rovatunkat a Lakáskultúra oldalán: http://www.lakaskultura.hu/mutargy/

More news
Borszerda estek a Magyar Nemzeti Galériában

Borszerda estek a Magyar Nemzeti Galériában

2020-08-11

A Borok és korok című programsorozat szeptember öt szerdáján a múzeum állandó kiállításait veszik górcső alá. A szeptember 2-i alkalmon A realizmus zamatába kóstolhatnak bele a látogatók a Változatok a realizmusra című kiállítást középpontba helyezve. A szeptember 9-i esten az 1800 utáni nemzetközi gyűjteményben lesz egész estés Szüret határok nélkül, 16-án stílszerű Szalon-spicc a 19. században, 23-án bemutatjuk, hogy milyen volt a 20. század első fele A felemelkedéstől a delíriumig, s végül az utolsó, 30-i alkalmon egy HosszúLépésváltással zárjuk a 20. század második felének művészetét.

Lakner László árai mutatják a klasszikus kortársak felértékelődését

Lakner László árai mutatják a klasszikus kortársak felértékelődését

2020-08-05

A globális művészeti piac nagy átalakuláson ment keresztül az elmúlt néhány évtizedben. Több hullámban lehettünk tanúi annak, hogy az antik és klasszikus műtárgyakról miként tolódik el a hangsúly a kortárs alkotások felé. Ez persze nem azt jelenti, hogy azok veszítettek volna az értékükből, sokkal inkább azt, hogy a gyűjtői generációváltás hatására a kortárs művek árai is közelíteni kezdtek a régi nagy mesterek szintjéhez. Itthon, ha késve is, de elindult ugyanez a folyamat. Tavaly új aukciós életműrekord született Lakner László, Nádler István és Keserü Ilona esetében is.

14,5 millió fontért ment el egy Rembrandt-kép

14,5 millió fontért ment el egy Rembrandt-kép

2020-07-28
Rembrandt egy ritka önarcképe 14,5 millió fontért kelt el kedden a londoni Sotheby's online árverésén, ami az aukciósház közlése szerint új árverési rekord a holland mester önarcképei esetében. A Sotheby's művészettört
Meghívó: GARTEN 2020 megnyitó

Meghívó: GARTEN 2020 megnyitó

2020-07-27

Idén több mint százharminc alkotó háromszáznál is több alkotása szerepel a kínálatban elérhető áron, a domináns festészeti anyag mellett a grafika és a fotó is fontos szerepet kapott. A több generációt, sokféle stílust és műfajt felvonultató tárlat átfogó képet nyújt a kortárs hazai képzőművészet palettájáról.

Új kortárs gyűjteményt alapozhatnak meg Bak Imre alkotásai

Új kortárs gyűjteményt alapozhatnak meg Bak Imre alkotásai

2020-07-20

A világ leghíresebb kortárs múzeumaiba kerültek be az elmúlt évtizedben Bak Imre képei. A magyar kortárs képzőművészet meghatározó, ma is aktív alkotójának életművét nemrégiben az acb Galéria mutatta be, most pedig a műveiből egy új gyűjtemény alapjait rakhatják le.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.