Detailed search

Műtárgy-kalauz stopposoknak XIV.

Régóta keresel a lakásod enteriőrjéhez illő műtárgyat? Vagy csak szeretsz gyönyörködni a művészetben? Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. A szeptemberi Technológia, digitális kultúra – tervezés, látvány és valóság, új kihívások fókuszunknak megfelelően ezúttal Gresa Márton New (is always) better című alkotását mutatjuk be.

Gresa Márton a hazai kortárs művészeti színtér ígéretes szereplője. Színes, pop-art montázsai kritikusan reflektálnak korunk digitális univerzumára, a fogyasztói társadalom kliséire. Festményeit erősen áthatja a képregények, filmek, animációk és videojátékok vizualitása, melyek által szemléltetni kívánja a technológiai fejlődés negatív hatásait, jelenünk információs túltelítettségét. Általában az internetről gyűjti referenciáit, melyeket később digitálisan kollázsol, több rétegben egymásra helyez, így alakítja ki a kép vizuális szövetét. Kompozícióiban  a szimbolikus feliratok és jelek meghatározó elemként jelentkeznek. Az igaz és hamis kijelentéseket egyforma betűtípussal ábrázolja, ezzel egyenlőséget von a két fogalom között. Vektorgrafikus ábrái leginkább a stencilezés, plotterezés, festékfújás és hengerezés módszerével kerülnek fel vásznaira. Az ecset az utóbbi időben egyre kisebb szerepet játszik munkásságában, festészetét így idegeníti el a megszokott formuláktól.

Inkább tisztán ipari megoldásokat használok, amik közelebb vannak a digitalitás hideg merevségéhez. Sok esetben, a képek inkább a tervezőgrafikai designok világából inspirálódnak mivel számomra ez sokkal otthonosabb és megélhetőbb közeg, mint a tradicionális festészeti hagyományokból táplálkozó referenciák.

A 2022-es New (is always) better című festménye a tömegkultúra, és a közösségi média okozta impulzusokra reagál. 

„Az alap elgondolásom, hogy a tömegkultúra folyamatosan kitermeli azokat a fogyasztási cikkeket melyek kényszeresen vágyat generálnak az emberekben. Azonban sok esetben ez a vágy csak egy »fear of missing out« érzés, amely azt erősíti bennünk, hogy legyünk folyamatosan naprakészek. Elhitetik, hogy egyes tárgyakon keresztül csillapíthatjuk a  szorongást. Az, hogy a félelmet a fogyasztás enyhíti, csupán egy, a média generálta tudatos mechanizmus, ez tartja fenn a kapitalista gépezetet, a gazdaság motorját.” 

Gresa Márton: New (is always) better, 2022. A művész és a Nóra gyűjtemény jóvoltából.

„Az újnak az érzése nélkülözi a praktikumot és az észszerűséget, elsőrendűen a megkaparintás élménye gyökerezik benne. Végeredményében egy kontraproduktív, fenntarthatatlan önfelszámoló gesztusa a társadalomnak és az egyénnek. A kép valahol szándékos cinizmussal él, hogy rámutasson erre a helyzetre. Annak a tudata, hogy valami új az egy kimerevített pillanat, amint megvalósul talán már abban a pillanatban el is avul. Egy festmény esetében azt állítani, hogy új és jobb, olyan mintha pimasz módon akarná uralni a pillanatot és eltörölni mindent maga előtt tudván, hogy ez egy örök kimerevített pillanat. A totális önellentmondás és a benne rejlő feszültség pont önmaga leleplezése és önfelszámolása.”

A képen látható különböző műszerek allegóriaként szolgálnak. 

„Mintha különböző földrengésmérő műszerekre hasonlító készülékek figyelnék a világ rezdüléseit, hogy hol kell bedobni az aktuális újat és melyik vágyát kell az emberekben pillanatnyilag előidézni.”


A rovat szakmai partnere az Art Advisory Budapest.

More news
Fedezd fel a műtárgyak titkos életét!

Fedezd fel a műtárgyak titkos életét!

2024-04-30

A műtárgy.com idén május 23-25. között nyolcadik alkalommal rendezi meg nagyszabású művészeti programsorozatát: a háromnapos Műtárgyak Éjszakája Fesztivál 70 fővárosi helyszínen, 100-nál is több programmal várja az 

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.