Detailed search

Műtárgy: milyen kép illik a nyaralóba?

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: új sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba.

A nyaraló berendezése mindig kötődik természetes környezetéhez. Egy vízparti házban gyakran köszönnek vissza dekorációs elemként vízhez köthető anyagok, mint például nád, kagylók, hajókötelek. A víz, mint központi természeti elem kortárs művészeket is megihlet. A felszín tükröződése, a mélység, a színek mind-mind olyan tulajdonságok, amik szimbolikus jelentéssel is bírnak.


Akár egy Balaton-parti luxusnyaraló enteriőrje is lehetne a fotón látható szobabelső. A képkivágás fókuszában a vízre nyíló kilátás áll, mely mellett a tiszta fehér falfelület teljesen alkalmas egy festmény bemutatására. A szoba berendezése minimális, néhány bútordarab kapott benne mindössze helyet. Képzeljük el, ahogy a karosszékben ülve, reggeli kávénkat kortyolva a víz hullámzását figyeljük. Ez a közeg igazán méltó arra, hogy egy olyan képzőművészeti alkotást illesszünk bele, ami megfogja figyelmünket és látványába el lehet mélyedni. Gábor Áron: A mélység vonzásában című festménye szorosan kapcsolódik a vízre nyíló kilátáshoz.Gábor Áron (1954-) a Magyar Képzőművészeti Egyetemen végzett, ahol Kokas Ignác, majd Klimó Károly és Erdélyi Miklós is mesterei voltak. Több tanulmányúton járt Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban is. Feleségével, Heller Zsuzsa kerámiaművésszel budapesti és badacsonytomaji műtermeikben alkotnak. Festészet mellett szobrokat is készít, de intermédiás szemlélettel közelít más művészeti ágazatokhoz is. Festészetére jellemző a több síkban értelmezendő kompozíciók megalkotása, melyekben jelentős szerepe van grafikai eljárásoknak is.Fenyegető mélység című festmény 2012-ben készült vászon alapra olajfestékkel. Mérete miatt is impozáns, ugyanis 90×110 centiméter, így bemutatása megkívánja a nagy és semleges falfelületet. A kompozíció horizontális nézetén több szint, több térbeli mélység jelenik meg. A perspektíva strukturális rendbe szerkesztett, melyben különböző színmezők épülnek egymásra. Mindeközben a fényjelenségeket a kép vertikális osztása emeli ki. Izgalmas oldás – vagy éppen feszültségkeltés – a képmezőben az organikus vonalak hömpölygése, melyek egymásba kapaszkodva és összecsavarodva a természet mozgásainak dinamikáját jelenítik meg. Így ábrázolja a festő a víz világát körülölelő élettel teli közeget, melyben minden elem folyamatosan interakcióban van egymással. Ez a látványvilág megkívánja, hogy a szemlélő igazán bevonódjon a kompozícióba, amit az egyedi festői stílus igazán lebilincselővé tesz. 

Kíváncsi vagy, hogy egy-egy enteriőrbe milyen műtárgyakat javaslunk, kövesd rovatunkat a Lakáskultúra oldalán: http://www.lakaskultura.hu/mutargy/

szerző: műtárgy.com, forrás: Lakáskultúra
 
 
 
More news
Frida virágai

Frida virágai

2019-08-21

A tavalyi év legnépszerűbb, leglátogatottabb hazai kiállítása a Nemzeti Galéria Frida Kahlo-tárlata volt (Frida Kahlo. Remekművek a mexikóvárosi Museo Dolores Olmedóból). Szintén tavaly, a londoni Victoria & Albert Museum

Műtárgy: milyen kép illik egy loft stílusú otthonba?

Műtárgy: milyen kép illik egy loft stílusú otthonba?

2019-08-16

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: új sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a környezetünkbe és a mindennapjainkba.

Az ezerarcú műtárgy - előadássorozat

Az ezerarcú műtárgy - előadássorozat

2019-08-14

A Műtárgyak Éjszakáján már számos alkalommal bepillanthatunk a műtárgyak izgalmas és sokszínű világába. A Műtárgyak Éjszakája Extra keretén belül induló előadás-sorozatunk minden alkalmán egy-egy műtárgy típust helyezünk fókuszba, amelyeket a szakma kiválóságai mutatnak be nekünk és közösen bepillantást nyerhetünk a műhelytitkokba is. 

Art Collector Workshop – 2019. Ősz

Art Collector Workshop – 2019. Ősz

2019-08-13

A mutargy.com és a Műtárgybefektetés.hu elindítja ART Collector Workshop képzését, amelyen a gyűjtők, műtárgyvásárlók a legfontosabb gyakorlati tudnivalókat sajátíthatják el a szakma legjobbjaitól.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.