Detailed search

Műtárgy: milyen kép illik a nyaralóba?

Egy műalkotás, egy művész és egy enteriőr: új sorozatunkban antik és kortárs műtárgyakat mutatunk be olvasóinknak és szemléltetjük, hogyan simulhatnak bele ízlésesen a mindennapjainkba.

A nyaraló berendezése mindig kötődik természetes környezetéhez. Egy vízparti házban gyakran köszönnek vissza dekorációs elemként vízhez köthető anyagok, mint például nád, kagylók, hajókötelek. A víz, mint központi természeti elem kortárs művészeket is megihlet. A felszín tükröződése, a mélység, a színek mind-mind olyan tulajdonságok, amik szimbolikus jelentéssel is bírnak.


Akár egy Balaton-parti luxusnyaraló enteriőrje is lehetne a fotón látható szobabelső. A képkivágás fókuszában a vízre nyíló kilátás áll, mely mellett a tiszta fehér falfelület teljesen alkalmas egy festmény bemutatására. A szoba berendezése minimális, néhány bútordarab kapott benne mindössze helyet. Képzeljük el, ahogy a karosszékben ülve, reggeli kávénkat kortyolva a víz hullámzását figyeljük. Ez a közeg igazán méltó arra, hogy egy olyan képzőművészeti alkotást illesszünk bele, ami megfogja figyelmünket és látványába el lehet mélyedni. Gábor Áron: A mélység vonzásában című festménye szorosan kapcsolódik a vízre nyíló kilátáshoz.Gábor Áron (1954-) a Magyar Képzőművészeti Egyetemen végzett, ahol Kokas Ignác, majd Klimó Károly és Erdélyi Miklós is mesterei voltak. Több tanulmányúton járt Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban is. Feleségével, Heller Zsuzsa kerámiaművésszel budapesti és badacsonytomaji műtermeikben alkotnak. Festészet mellett szobrokat is készít, de intermédiás szemlélettel közelít más művészeti ágazatokhoz is. Festészetére jellemző a több síkban értelmezendő kompozíciók megalkotása, melyekben jelentős szerepe van grafikai eljárásoknak is.Fenyegető mélység című festmény 2012-ben készült vászon alapra olajfestékkel. Mérete miatt is impozáns, ugyanis 90×110 centiméter, így bemutatása megkívánja a nagy és semleges falfelületet. A kompozíció horizontális nézetén több szint, több térbeli mélység jelenik meg. A perspektíva strukturális rendbe szerkesztett, melyben különböző színmezők épülnek egymásra. Mindeközben a fényjelenségeket a kép vertikális osztása emeli ki. Izgalmas oldás – vagy éppen feszültségkeltés – a képmezőben az organikus vonalak hömpölygése, melyek egymásba kapaszkodva és összecsavarodva a természet mozgásainak dinamikáját jelenítik meg. Így ábrázolja a festő a víz világát körülölelő élettel teli közeget, melyben minden elem folyamatosan interakcióban van egymással. Ez a látványvilág megkívánja, hogy a szemlélő igazán bevonódjon a kompozícióba, amit az egyedi festői stílus igazán lebilincselővé tesz. 

Kíváncsi vagy, hogy egy-egy enteriőrbe milyen műtárgyakat javaslunk, kövesd rovatunkat a Lakáskultúra oldalán: http://www.lakaskultura.hu/mutargy/

szerző: műtárgy.com, forrás: Lakáskultúra
 
 
 
More news
Klasszikus modern alkotások otthonunkban

Klasszikus modern alkotások otthonunkban

2019-12-10
Egy hangulatos otthon megteremtéséhez sokat tehetünk néhány jól megválasztott műtárgy elhelyezésével. Minden egyes szoba és helyiség sokat elárul a benne élők személyiségéről is. Ha szavak nélkül szeretnénk jó benyom
Castello di Rivoli – Collezione Cerruti, Torino.  A magányos könyvkötő villája

Castello di Rivoli – Collezione Cerruti, Torino. A magányos könyvkötő villája

2019-12-07

Arra a kérdésre, hogy mi jut eszébe a Cerruti névről, az emberek többsége azt válaszolná, hogy egy kozmetikai márka, amelyet Nino Cerruti tett naggyá fél évszázaddal ezelőtt. Most eljött az ideje annak, hogy a műgyűjtők szűk körén túl a szélesebb közvélemény is megismerkedjen egy másik Cerrutival, nevezetesen a műgyűjtő Francesco Federico Cerrutival.

Finisben az aukciós évad

Finisben az aukciós évad

2019-12-06

Bár már nagyon közel az év vége, még mindig számos aukció várja a műgyűjtőket, a befektetőket és az értékes karácsonyi ajándékokat keresőket – derül ki a műtárgy.com összefoglalójának második, a december 9-e ut

300 karátnyi briliáns és kortárs alkotások a BÁV Karácsonyi aukcióján

300 karátnyi briliáns és kortárs alkotások a BÁV Karácsonyi aukcióján

2019-12-05

Történetének legértékesebb ékszerkollekcióját árverezi el december 17-én a BÁV. A szakértők több mint 300 karátnyi tűzijátékkal készültek, olyan ékszercsodákat válogatva össze, amelyek eddig csupán vágyálmainkban éltek. A Karácsonyi aukció második napján a befektetők kedvenceinek számító kortárs festmények és szobrok kerülnek kalapács alá a MOM Kulturális Központban. Többek között a külföldön is sikeres klasszikus modern alkotók: Maurer Dóra, Keserü Ilona, Victor Vasarely alkotásaira, vagy éppen az előző évben rekordot döntő szentendrei művészek: ef Zámbó István, feLugossy László, Deim Pál és Aknay János műveire is licitálhatnak. Az anyagot most először egy jelentős szoborgyűjtemény is színesíti.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.