Detailed search

Műtárgybefektetés kezdőknek és haladóknak

A mai, egyre magasabb árakat elérő műtárgypiaci trendek korában egyre inkább előtérbe kerülnek a műtárgyak befektetési aspektusai. Ezért is hirdette meg a műtárgy.com idén őszre ismét tavalyi teltházas, három részes műtárgybefektetési előadássorozatát, melyen a hazai műtárgypiac kiemelkedő szakértői fogják elemezni az aktuális piaci folyamatokat úgy, hogy a kezdő és haladó gyűjtőknek is támpontot adjanak.

A Deloitte Art as an investment Why should art be considered as an asset class? című, a műgyűjtés befektetési aspektusaira koncentráló kutatása szerint a műtárgyakat érdemes egy önálló pénzügyi eszközosztálynak tekinteni az olyan hagyományos eszközosztályok mellett, mint a kötvények, részvények, az ingatlan és az arany. Elemzésük szerint bár a műtárgypiac tradicionálisan egy magas kockázatú, illikvid, kevéssé transzparens, kevéssé szabályozott, magas tranzakciós költségekkel bíró befektetési terület volt, az elmúlt évek változásai azt valószínűsítik, hogy egyre többen orinetálódnak a műtárgypiac felé elsősorban befektetési szándékból. Ez pedig elvezet a műtárgypiac financializációjához és eredményeinek jobb számszerűsítéséhez, amit csak megerősít a technikai fejlődés, ami által transzparensebbé válnak a műalkotások árai is.

Műtárgybefektetés kezdőknek és haladóknak


Ahhoz, hogy valaki sikeresen vágjon bele a műtárgybefektetésbe, és egyszerre tudjon olyan alkotásokat vásárolni, amiket szeret és jó befektetésnek is számítanak, érdemes figyelni pár kezdőlépésre.

Érdemes megismerni a műkereskedelem platformjait és csatornáit, mivel műtárgyakat ma már nagyon sokféle módon szerezhetünk be - licitálhatunk az árveréseken, ellátogathatunk a galériákba, műkereskedésekbe vagy a művészek műtermeibe, böngészhetjük az online műkereskedelmi portálok kínálatát, végigjárhatjuk a hazai és nemzetközi vásárok standjait, de vásárolhatunk más gyűjtőktől is. A különböző értékesítési csatornáknak "játékszabályai", előnyei és hátrányai vannak, különösen a hazai műkereskedelem forgalmából legnagyobb szeletet kihasító aukciók sokak szemében még mindig kissé misztikusnak tűnő világának. Ezekbe a témákba vezeti be a hallgatóságot Emőd Péter Melyiket válasszam? - A műkereskedelem csatornái előadása 2018. szeptember 10-én.

Ha a csatornákat már ismerjük, jöhetnek az árak! A múltban a gyűjtők remélték és hitték, hogy műtárgy szerzeményeik a jövő művészettörténetében fontos szerepet játszanak majd, és emiatt pénzbeli értékük is növekszik. Ma sok gyűjtő abban a hitben vásárol, hogy egy művész alkotásainak jelentős árnövekedése eleve azt jelzi, hogy az adott művész a művészettörténetben fontossá vált. Manapság a piaci érték sokkal dominánsabb értéktöbblet növelő tényező, mint valaha. A művészet végül is nem az, aminek hittük. A művészet készpénz. - írta Leo Steinberg művészetkritikus 1968-ban. Ma, 50 évvel később a művészet és a pénz viszonyába vezet be Spengler Katalinnak A mai kortárs műtárgypiac és a műtárgy árát alakító tényezők című előadása 2018. szeptember 17-én.

Végül, de nem utolsó sorban gondolnunk kell arra is, hogy a műtárgypiac egy globális piac. A világ ma legdrágább egyetlen műtárgyáért 450.312.500 dollárt fizettek ki 2017 novemberében egy árverésen - ez magyar pénzre átszámolva kereken 119 milliárd 462 millió forint. Ez csaknem hatszorosa Magyarország teljes egyéves műtárgy-kereskedelmi forgalmának; és kereken négyszázszor több mint amennyit idehaza eddig a legdrágább műalkotásért valaha kifizettek. És ha ugyanezt az összehasonlítást az élő művészek munkáinak legmagasabb árai között is megtesszük, a különbség ott már több mint nyolcszázszoros. Martos Gábor Világpiac - magyar piac - A műtárgy-kereskedelem legsikeresebb külföldi, illetve hazai szereplői előadása 2018. szeptember 24-én a műtárgypiac legsikeresebb nemzetközi és hazai szereplőit, alkotóit és műveit mutatja be, és elhelyezi a magyar műtárgypiacot a globális térképen.

A műtárgy.com által rendezett három alkalmas műtárgybefektetési előadássorozatának célja az, hogy az előadások és az azokat követő beszélgetések során információhoz juttassa azokat, akiket érdekel a műtárgypiac befektetési aspektusai. A három előadó, Emőd Péter, Spengler Katalin és Martos Gábor a hazai műtárgypiac legnagyobb tudású szakértői közé tartoznak, így a résztvevők a legjobbaktól tanulhatnak. A három előadás hiánypótló a magyar műkereskedelmi piacon, és lehetőséget ad a műtárgypiacot eddig csak távolról figyelőknek arra, hogy megismerjék a piacot, és ezekkel a tudásoknak a birtokában üzletileg is sikeresen vásároljanak műtárgyakat.

Szerző: műtárgy.com

Source: Portfolio.hu
More news
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.