Detailed search

Művészet a filmvásznon - 5 film a nyári estékre művészetkedvelőknek

Tombol a nyár, mindenki a saját módszereivel küzd a hőség ellen. Szerencsére a múzeumokban hűs a levegő, így nem kell lemondanunk a művészetek élvezetéről, ráadásul idén nyáron kifejezetten izgalmas kiállításokat nézhetünk meg – erről itt írtunk. Amennyiben viszont otthon maradnánk vagy a tárlatok megtekintése után is a művészet világában elmerülve pihennénk, számos izgalmas film közül válogathatunk, amelyek remek kikapcsolódást nyújtanak egy-egy nyári estén. A műtárgy.com most 5 ilyen alkotást ajánl az olvasók figyelmébe.

Senki többet (La migliore offerta/The Best Offer), 2013

A magának való Virgil Oldman elismert műértő, aki egy aukciósháznak dolgozik. A karrierje csúcsán álló férfi a női portrék megszállottja, az otthona falai között őrzött gyűjtemény kivételesen értékes. Oldman amennyire érzékenyen és szeretettel fordul a műalkotások felé, annyira zárkózott és mogorva embertársaival szemben. Hatvanharmadik születésnapján érdekes telefonhívást kap: egy Claire nevű lány a segítségét kéri a családi örökség eladásában. Hamarosan kiderül, hogy a nő a férfinél is zárkózottabb. Oldman élete kizökken a megszokott kerékvágásból. A film rendezője Giuseppe Tornatore, akinek olyan alkotásokat köszönhetünk, mint a Cinema Paradiso vagy Az óceánjáró zongorista legendája.

Senki többet (La migliore offerta/The Best Offer), 2013

 

A négyzet (The Square), 2017

A svéd Ruben Östlund filmjét lehet szeretni vagy nem szeretni, az azonban biztos, hogy nehéz közönyösnek maradni az irányában. A film főhőse, Christian egy kortárs művészeti múzeum vezető kurátora, aki pontosan olyan életet él, ahogyan azt a legtöbben elképzeljük. Interjúk, állófogadások, múzeumi partik, menő lakás, menő autó jelentik a mindennapjait, egészen addig, amíg ki nem rabolják az utcán. A banális esemény felkavarja kissé az állóvizet, de ez nem azt jelenti, hogy egy akciófilm bontakozik ki a szemünk előtt. Östlund olyan témákat boncolgat a filmben, hogy mi a művészet, meddig tart az egészséges tolerancia, mennyi köze van a valósághoz a kortárs művészetért rajongó elitnek, meddig lehet elmenni egy performansz vagy éppen a múzeum legújabb kiállítását beharangozó, hatásvadász kommunikáció során. És hogy mi a négyzet? Azon túl, hogy egy neoncsővel határolt terület “… a bizalom és a törődés szentélye. Benne mindenki ugyanazokkal a jogokkal és kötelezettségekkel bír”.

the-square.jpg

A négyzet (The Square), 2017

Frida, 2002

Frida Kahlo mára minden bizonnyal az egyik legismertebb női alkotó, népszerűsége töretlen, sőt, egyre csak nő. Az idei nyár legjobban várt tárlata is az ő képeiből nyílt a Nemzeti Galériában, és egészen november 4-éig látogatható. A kiállítás mellé kiegészítésként ajánljuk a Salma Hayek főszereplésével készült életrajzi filmet, ami Frida valóban izgalmas magánéletén túl a művészetével is foglalkozik. A filmben keverednek a valós és az álomszerű jelenetek, megelevenednek Frida festményei. Salma Hayek alakítása remek és a film zenéje is megérdemelten nyert Oscart.

frida2.jpg

Frida, 2002

 

A művészet templomai: BOSCH – A gyönyörök kertje (Bosch: Garden of Dreams), 2016

A művészet templomai sorozat ismeretterjesztő dokumentumfilmekből áll, nem kell azonban száraz, tudálékos alkotásokra számítanunk. Különösen igaz ez A gyönyörök kertje esetében, hiszen a németalföldi Hieronymus Bosch triptichonja önmagában is az egyik legizgalmasabb mű a művészetek történetében. A szimbólumokkal, bizarr jelenetekkel, apró figurákkal tarkított festmény kiismerhetetlennek tűnik, számos értelmezése létezik. Maga a festő is egy titokzatos személy, halálának 500. évfordulójára készült a film, amelyben művészettörténészek, tudósok, filozófusok, művészek elmélkednek a műről és az alkotóról egyaránt. A festmény varázslatos világában virtuális túrát is tehetünk itt.

 bosch-the-garden-of-dreams_720_432_90.jpg

A művészet templomai: BOSCH – A gyönyörök kertje (Bosch: Garden of Dreams), 2016

Hölgy aranyban (Woman in Gold), 2015

A film középpontjában egy restitúciós per áll. Maria Altmann, az Amerikába menekült zsidó asszony elhatározza, hogy ügyvédje segítségével visszaszerzi a nácik által eltulajdonított családi kincseket, Klimt 5 alkotását, köztük Adele Bloch-Bauer portréját. Adele-ról két portrét is készített a festő, illetve a Judith I. c. alkotáson szereplő nő arcvonásai is hozzá hasonlítanak. Az első, 1907-ben készült festmény aranyozott háttere a bizánci mozaikok világát idézi fel. Simon Curtis filmje igaz történeten alapul.

 z9-shoji-gold-a-20151126-870x580.jpg

Hölgy aranyban (Woman in Gold), 2015

 

Jó szórakozást kívánunk!

 

Szerző: műtárgy.com

More news
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.