Detailed search

Művészet és üzlet - hogyan hozz jó döntést a kortárs művészeti piacon?

A művészet nem csak esztétikai értéket, hanem jó befektetési lehetőségeket is jelent azoknak, akik értik a műtárgypiac működését és műalkotásokat vásárolnak. Éppen azért, hogy minél többen értsék ennek a piacnak a mechanizmusait és hozzanak jó döntéseket, a műtárgy.com idén márciusban folytatja a Műtárgybefektetési Előadássorozat II. részét, amely ezúttal a kortárs művészeti piacra koncentrál.

Az előadássorozat második része a kortárs műtárgypiac legaktuálisabb kérdéseire keresi a választ. A kortárs művészet nem csak a kiállítás-látogatók, hanem a befektetők számára is a műtárgypiac egyik legizgalmasabb része, ahol gyorsabban változnak a trendek, így ez az a terület, ahol a legfontosabb naprakésznek lennie annak, aki műtárgyvásárlásban gondolkodik. A kortárs művészet pár évtizede üzleti szempontból szinte elhanyagolható jelentőségű volt, de ez mára teljesen megváltozott: nem csak a galériák, hanem már az aukciósházak is a kortárs szegmensben bonyolítják le forgalmuk jelentős részét. A Műtárgybefektetési Előadássorozat II. részét elvégzők magabiztosan szemmel és kézzel fognak tudni jó alkotásokat választani a változatos és izgalmas kortárs művészeti kínálatban.

A mostani sorozat három előadásból áll, melyeket egy gyűjtői kerekasztal beszélgetés és egy galéria séta egészít ki.

Március 5-én, Kovács Krisztina, a Várfok Galéria művészeti vezetője a kortárs műtárgypiac egyik legtitokzatosabb kérdéséről, az árazásról fog beszélni. Előadásán szó lesz az árszámítási típusokról és stratégiákról, a galériás és az aukciós piac különbségeiről, illetve a különböző befektetési stratégiákról is.

Művészet és üzlet - hogyan hozz jó döntést a kortárs művészeti piacon?


fotó: Hegyháti Réka, a Várfok Galéria jóvoltából

Március 12-én Molnár Annamária, a Molnár Ani Galéria alapítója és igazgatója avatja be a hallgatóságot a kortárs művészeti vásárok világába. Ez a téma azért is fontos, mert a kortárs magyar műalkotások egyre nagyobb része nemzetközi vásárokon kel el.

Március 19-én Petrányi Zsolt, a Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori Gyűjteményének vezetője és a 2017-es Velencei Biennále Magyar Pavilonjának kurátora a művek mögötti intézményrendszereket ismerteti. Előadásából kiderül, hogy a galériák, kiállító helyek, kurátorok tevékenysége hogyan alakítja a művészpályákat, melyek átlátása befektetési szempontból is kulcsfontosságú.

Március 26-án, egy kortárs gyűjtői kerekasztal beszélgetés során a gyűjtői motivációk kerülnek előtérbe, melyen számtalan bennfentes információt tudhat meg a hallgatóság a kortárs művészet erősen informális piacáról. A panelbeszélgetést Spengler Katalin műgyűjtő moderálja.


A Műtárgybefektetési Előadássorozat lezárásaként pedig Schneller János vezető kortárs galériákba vezeti majd a kurzust elvégzőket, ahol már akár élesben is lehet használni a korábbi alkalmakon felhalmozott tudást.

  • Március 5. Kovács Krisztina: Művészet és üzlet - A műtárgy ára
  • Március 12. Molnár Annamária: Tájékozódás a nemzetközi művészeti vásárok világában
  • Március 19. Petrányi Zsolt: A kortárs művészet intézményrendszere
  • Március 26. A kortárs műgyűjtés motivációi - Kerekasztal beszélgetés
  • Március 28. Kortárs galéria séta


Az előadások, a kerekasztal beszélgetés és a vezetett kortárs galéria séta a Műtárgybefektetés projekt keretein belül valósul meg.


Source: Portfolio.hu
More news
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26
A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket
Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.