Detailed search

Ők voltak a legkeresettebb művészek a nemzetközi piacon 2023-ban

Mutatjuk azt a 15 művészt, aki leginkább felkeltette a gyűjtők érdeklődését 2023-ban. A műtárgy.com az alábbiakban szemlélteti, hogyan változott a legkeresettebb alkotók rangsora 2005-höz képest, és bemutatja az Artnet 2024-es Artnet Intelligence Report című jelentésének legfontosabb megállapításait.

Az új kiadás a tavalyi év piaci teljesítményének mélyreható elemzésén keresztül átfogó képet nyújt a jelenlegi művészeti színtérről. Többek között felvázolja a legfrissebb aukciós eredményeket, ismerteti a vezető szerepet betöltő művészeket és műalkotásokat. 

Az Artnet Price Database 2005-ben kezdte el nyomon követni a leginkább keresett művészeket. Tizennyolc évvel később a lista ma is meglehetősen konzisztens, szereplői között évről évre egyezések mutatkoznak. Mindazonáltal nyilvánvaló, hogy a piac egyre nagyobb érdeklődéssel fordul a kortárs művészek felé. Yayoi Kusama, Gerhard Richter és George Condo munkái például igazán népszerűek. Elmondható viszont, hogy csökken a kereslet az Impresszionista és modern kategória olyan meghatározó alakjai iránt, mint Pierre-Auguste Renoir és Edgar Degas. (Impresszionista és modern kategóriát az alkotók születési dátumai szerint határozzák meg  - az 1821 és 1910 között született művészeket foglalja magában.)

műt 1

 

Íme az elemzés további fontos megállapításai röviden, számokban:

  • A 2023-as aukciókon a 100 legjobban értékesítő képzőművész között 11 nő volt – ez a valaha volt legnagyobb arány, holtversenyben a 2022-es évvel.
  • A tavaly aukción eladott műalkotások átlagára 35.864 dollár volt, ami közel 16 százalékos csökkenést jelent 2022-höz képest.
  • A három nagy aukciósház - Sotheby's, Christie's és Phillips - által generált összes művészeti értékesítés értéke a múlt évhez képest  23%-kal csökkent.
  • Kínában a tavalyi aukciókból származó bevétel 3 milliárd dollár volt, ami 13 százalékos növekedést jelent 2022-höz képest. Ez az összeg azonban az elmúlt tíz év második legalacsonyabb bevétele a kínai piacon.
  • A Sotheby's, a Christie's és a Phillips aukciósházaknál tavaly 1666 művész debütált. Közülük mindössze 2,2 százaléknak nem sikerült vevőt találnia a bemutatkozáskor.
  • A 2023-as aukciókon összesen 14 milliárd dollárt költöttek képzőművészetre, ami 12,7 százalékos csökkenést jelent 2022-höz képest.
  • A 2023-as aukciókon eladott műtárgyak 71%-a képzőművészeti alkotás volt – ez az arány az elmúlt 10 év legmagasabb értéke a 2021-es és 2022-es év kivételével.
  • A legmagasabb áron elárverezett műalkotások 40%-kal csökkentették a forgalmat a tavalyi évben. A 10 millió dollárnál drágább művek eladásából származó bevétel közel 2 milliárd dollárral esett vissza.
  • Az ultrakortárs művészek (1974 után születettek) alkotásainak aukciós összbevétele 2022 és 2023 között 26%-kal csökkent.
  • A Sotheby’s, a Christie’s, a Phillips, a Bonhams és az Artnet Auctions online aukcióin tavaly elért bevétel 440,3 millió dollár volt, ami 12%-os csökkenést jelent 2022-höz képest.

Az Artnet teljes tanulmánya itt érhető el.

Forrás: Artnet

Címlapkép: Pablo Picasso "Homme a la pipe" című festménye a Sotheby's aukciósház Modern és Kortárs művészeti aukcióján Londonban, 2024. február 28-án.

Címlapkép forrása: Daniel LEAL / AFP / Eagle News


Source: Portfolio.hu
More news
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.