Detailed search

Őszi aukciók fotótételei - Avantgárd művek, hiányos kontextus

Fotóműtárgyak kerültek kalapács alá festményárverések tételei mellett és önálló aukción az év végén. Október 5-én, a Virág Judit Galéria jubileumi rendezvényén Maurer Dóra négy rajzot és két fotót tartalmazó képegyüttese ugyan a becsérték alatt, de 1 millió forintért kelt el. A Pécsi Műhely idén elhunyt tagja, Kismányoki Károly öt fényképből álló, 1972-es összeállítása kikiáltási áron, 650 ezer forintért került új tulajdonosához. Ficzek Ferenc Székek című, az 1970-es évek közepén készített, ugyancsak öt fotóból álló sorozata a 850 ezer forintos indulásról 1 millióig emelkedett.

A Kieselbach Galéria két nappal később rendezte 59. aukcióját, amelynek festménykínálatát az 1967-es születésű Dofka Zsuzsa fekete-fehér, egy példányban elkészített csendéletfotója egészítette ki. A fényképek sokszorosíthatósága a fotóműtárgyak esetében a grafikáknál is nagyobb fegyelmet igényel az alkotóktól. Egypéldányos fénykép előállítható negatív nélkül, közvetlen-pozitív eljárással vagy más módon, a szerző szándéka szerint. Dofkánál ez utóbbi történt, és az érdeklődők a gesztust értékelve a 80 ezer forintos indulóárat 150 ezerig vitték fel.

Pinczehelyi Sándor: Happy New Year, 1976 zselatinos ezüst nagyítás, 9x12 cm

© Dobossy Aukciósház

 

Október 17-én került sor a Dobossy Aukciósház kortárs árverésére. A rendezők a 151 – legnagyobbrészt festményekből és grafikákból álló – tétel között 29 darab fotóműtárgyra is vártak liciteket. Ezek közül 15 kelt el. A 6 millió 370 ezer forintos összkikiáltási árral szemben a leütések 3 millió 580 ezret hoztak, de a változatos kínálat miatt az árverés ezen részét mégis sikeresnek mondhatjuk. El kell gondolkodni viszont azon, hogy nem volt-e magas az ezúttal gazdára nem talált tételek kikiáltási ára. A nemzetközi húzónévnek számító Brassaï 18×24-es korabeli nagyítása 420 ezer forinton ugyanis beragadt. Az elhunyta után már nemcsak idehaza, hanem külföldön is (el)ismert Kerekes Gábor három képe közül kettő – 220 és 160 ezer forintért – sem váltott ki érdeklődést.

Kismányoki két munkája (400, illetve 450 ezer forint) és Hajas Tibor 1978-as triptichonja érte el a legmagasabb árat (450 ezer forint), utánuk Pinczehelyi Sándor képpárja (380 ezer forint) és a Balatonbogláron, 1972-ben is kiállított két Szíjártó Kálmán-táj(korrekció)kép sorakozott fel. Ezek ellenpontjaként Joseph Kádár egypéldányos, 1997-es fotogramját már 60 ezer forintért haza lehetett vinni. (A feltüntetett összegek leütési árak, jutalék nélkül értendők.)

A Blitz Galéria Magyar fotográfia 1930–2018 címmel október 25-én rendezett fotóaukciót, amelyhez igényes kivitelű, mind a 171 kalapács alá kerülő művet felvonultató, nagy méretű, vaskos katalógust jelentetett meg. Az árverés végére a 37 millió 500 ezer forintos összkikiáltás helyett 51 elkelt kép után 7 millió 565 ezer forint leütési összeg realizálódott. A várt eredmény tehát elmaradt. Az okok elemzésével természetesen egyaránt foglalkozniuk kell az anyag összeállítóinak, az aukció rendezőjének és a beadóknak.

Az érdeklődők és az aukción szereplő művészek a jó minőségű katalógussal feltétlenül meg lehetnek elégedve, még akkor is, ha életútjuk rövid ismertetésével vagy a kalapács alá kerülő mű által elért korábbi eredmények leírásával ezúttal adósak maradtak a megjelentetők. Hiba-e ez? Egyértelműen nem! A fényképezés területén működő szervezetek (egyesületek, múzeumok, alapítványok), a kritikusok, szakírók, fotó- és művészettörténészek közzé nem tett írásait, elemzéseit, biográfiáit nem kérhetjük számon a rendezőkön. Az előző felsorolásban említettekre használjuk a „szakma” kifejezést. Elmondható, hogy jelenleg hiányzik a hazai fotóművészet terén a közmegegyezés. A szakmának kell először leírnia, kimondania és egyértelműen deklarálnia néhány fontos dolgot, a piaci szereplőknek pedig ezután lesz mihez alkalmazkodniuk – ha akarnak.

A jelenleg alkalmazott fotósokszorosítási eljárások már eltérnek a hagyományos, ezüstalapú fényképezésben hosszú évtizedekig használtaktól. Ezek ismertetése, közmegegyezéses értékelése, valamint közzététele nélkül e téren zavar támadhat a tételek leírásakor. Az 1970-es évek elején képzőművészek, a hagyományos fényképésznyersanyag-használattól eltérni kívánó fiatal alkotók kedvenc alapja volt az eredetileg iratsokszorosításra szánt, viszonylag lehatárolt tónusskálájú, Dokubróm nevű vékony, matt, klórbrómezüst-zselatinos fotópapír. Ha elfogadható vélemény az, hogy ennek használata akkor jelzésértékűnek számított, míg manapság egy printet készíttetni unalmas rutin, akkor azt tegye közzé a szakma!

A két világháború között dolgozó fotósokról nincs életrajzi lexikon, munkásságuk megítélése esetleges. Az egykor Debrecenben, majd később Dél-Amerikában alkotó Aszmann Ferenc fotói idehaza ma már jóformán ismeretlenek. A Chicagóban, majd Honoluluban működő Haár Ferencről még életében, 1969-ben könyv jelent meg, amivel egy időben képeit a Helikon Galériában is láthattuk. Egyértelmű, de nem deklarált a szakmai álláspont különbsége a két hasonló életutat bejárt fotóművész esetében. Előbbi képei 160–180, utóbbi munkái 240–250 ezer forinton ragadtak be. Az 1930-as évek végén aktív Szendrő István hagyatékának felbukkanásáról tíz évvel ezelőtt a Műértő is beszámolt képei most 55–75 ezer forintos árszinten keltek el. Ennyi idő viszont nem bizonyult elegendőnek ahhoz, hogy megtörténjen az életmű szakszerű elemzése és az alkotó elhelyezése a fotótörténet palettáján.

Fejér Zoltán

 

Megjelent a Műértő december-januári lapszámában.

Műértő - művészeti és műkereskedelmi folyóirat A Műértő a HVG Zrt.
kiadásában megjelenő, szakemberek által írt és szerkesztett művészeti,
műkereskedelmi havilap. A múzeumi szférában és a műtárgypiacon érdekelt
valamennyi résztvevőhöz szól, igyekszik eligazítani a befektetési szándékkal
rendelkező üzletembereket. Nemzetközi kitekintéssel beszámol az árakról,
trendekről, jelentős aukciókról, vásárokról, kiállításokról és a színtér
meghatározó szereplőiről. Aktuális információkat és kritikai elemzéseket
közöl. Megjelenik minden hónap első péntekjén.

Főszerkesztő Andrási Gábor
Szerkesztő: Nagy Mercédesz
Hirdetés: Tasnádi Rózsa, tel.: 061-436-2450; hirdet@hvg.hu

Szerkesztőség:
1037 Budapest, Montevideo u. 14.
muerto@hvg.hu / www.muerto.hu

Előfizethető:
HVG Zrt. terjesztési osztály: ugyfelszolgalat@hvg.hu; tel.: 061-436-2045
Kiadja a HVG Kiadó Zrt, Felelős Kiadó: Szauer Péter

More news
Fehér arany - Mindent a porcelánról!

Fehér arany - Mindent a porcelánról!

2019-04-18
A porcelánt régen fehér aranynak hívták, mivel nagyon értékesnek számított, az előállítását pedig titok övezte. A porcelánkészítés komoly mesterségbeli tudást és technikai felkészültséget igényel. Az anyag rendkív
Szavazz a kortárs magyar irodalomra!

Szavazz a kortárs magyar irodalomra!

2019-04-16

Három verseskötet, három regény, egy dráma,- és két novelláskötet továbbá egy a siker egyetemes törvényeit összefoglaló tényirodalmi alkotás közül kerülnek ki az idei Libri irodalmi díjasok. A közönség már szavazhat kedvenc kortárs írójára.

Maurer Dóra-kiállítás nyílik a Tate Modernben

Maurer Dóra-kiállítás nyílik a Tate Modernben

2019-04-09

Maurer Dórának egyéni kiállítása nyílik a világ egyik legfontosabb művészeti intézményében, a londoni Tate Modernben. A tárlat augusztus 5-étől egészen 2020 július 5-éig, tehát majdnem egy teljes évig látogatható lesz.

Deim Balázs: Hétköznapi galaxisok - kiállítás

Deim Balázs: Hétköznapi galaxisok - kiállítás

2019-04-08

Deim Balázs eddigi munkáiban is alapvetően a minket körbevevő térrel foglakozott. Már a első sorozataitól erre koncentrált. Említhetjük ezek sorában a nagy feltűnést keltett Surveillance System projektet, vagy a Panel sorozatot, de említhetnénk itt akár a Minimalt is.

Nemzetközi toplistán a Szépművészeti van Dyck festménye

Nemzetközi toplistán a Szépművészeti van Dyck festménye

2019-04-04

A művészeti világban fontos hírforrás, a The Art Newspaper közzétette az elmúlt hónap legértékesebb múzeumi gyarapodásainak listáját. Az öt kiemelt műtárgy között szerepel Stuart Mária Henrietta esküvői portréja, melyet a Szépművészeti Múzeum vásárolt a Christie’s árverésén, igaz, korábban, de a tranzakció nyilvánosságra hozatala alapján márciusi eredménynek számít.

A TOP100 műtárgyaukciós eredmény 2018-ból

A TOP100 műtárgyaukciós eredmény 2018-ból

2019-04-02
Az Artprice nemrég készült el a tavalyi év aukciós trendjeit feldolgozó elemzésével, és ennek a legfontosabb eredményeit most a műtárgy.com ismerteti a magyar olvasókkal. Az elemzés több mint félmillió aukciós eredmény fe

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.