Detailed search

Picasso festménye lehet a februári aukció sztárja Londonban

Egy Picasso festmény lehet a Sotheby’s London február 28-ai aukciójának a sztárja. Az 1937-es Femme au béret et à la robe quadrillée (Marie-Thérèse Walter) nem szerepelt még aukción, becsült ára 36,5 millió font.

Picasso, Femme au béret et à la robe quadrillée (Marie-Thérèse Walter), 1937

A ragyogó, intenzív színekkel festett kép Picasso szeretőjét, múzsáját, Marie-Thérèse Waltert ábrázolja, aki 17 évesen hódította meg a férfit. A kép készültekor azonban már a következő múzsa, a fotográfus Dora Maar is jelen volt a festő életében.

Marie-Thérèse Walter kutyával, 1928

A két nő iránti érzelmeiről árulkodik a kép, véli a Sotheby’s szakértője, aki felveti annak a lehetőségét, hogy a festményen szereplő nő mögötti árnyék jelezheti az új szerető jelenlétét is. (Más vélemények szerint a háttérben felbukkanó sziluett önarckép is lehet.) Picasso Marie-Thérèse Walterről készített festményei élénk, vidám színekkel készült alkotások, gondoljunk például Az álom c. festményre, míg a Dora Maart ábrázoló képek sötétebbek, komorabbak.

Az 1937-es év több szempontból is fontos a művész életművében. Ekkor készítette el egyik főművét, a monumentális, monokróm Guernicát, amely a baszk kisváros bombázását dolgozza fel. A Tate tulajdonában álló 1937-es Síró nő c. alkotás, amely már Dora Maart ábrázolja, szintén a spanyol polgárháború során bekövetkezett tragédiára reflektál.

A Sotheby’s szerint Picasso nagyszerű festménye méltó kezdése a 2018-as aukciós szezonnak.

 

Szerző: műtárgy.com

Forrás: Sotheby’s, The Art Newspaper

More news
Fedezd fel a műtárgyak titkos életét!

Fedezd fel a műtárgyak titkos életét!

2024-04-30

A műtárgy.com idén május 23-25. között nyolcadik alkalommal rendezi meg nagyszabású művészeti programsorozatát: a háromnapos Műtárgyak Éjszakája Fesztivál 70 fővárosi helyszínen, 100-nál is több programmal várja az 

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.