Detailed search

SAXON art gallery, Budapest - Geometria, tudomány és játék

Nem jellemző a magyarországi galériás színtéren – de talán a nemzetköziben sem –, hogy a galériák egyetlen művész köré szervezzék működésüket. Többek között ennek okán válik unikálissá a SAXON art gallery, mely SAXON Szász János független képzőművész munkásságát helyezi a középpontba. A galéria sokszínűségét nem a művészkör számossága, hanem SAXON tevékenységi körének sokrétűsége adja, aki a képzőművészet mellett tudományos munkát is folytat, s e kettő egymást inspirálva van jelen munkáiban.

A galéria enteriőrje

SAXON konstruktív-geometrikus képzőművész. Geometrikus művészete a matematika, a fizika és csillagászat terén folytatott vizsgálódásai eredményeként valósul meg. Az általa létrehozott világot poliuniverzumnak nevezte el, arra utalva, hogy az említett alakzatok léptékváltásos formarendszerben, kisebb és nagyobb méretben – azaz dimenzióban – jelennek meg és ismétlődnek munkáin. A repetíció egy komolyan átgondolt szisztéma szerint kap helyet a táblaképszerű műveken, szigorú rendszert alkotva olykor a munkák között is.

SAXON a tudományos elemzések eredményeként egy játékot is kifejlesztett. Találmánya, a poliuniverzum játékcsalád, polidimenzionális síkfestészetének elemeiből áll. Három verziója a művész által preferált kör, háromszög és négyzet alakzatokra építve jött létre. A készségfejlesztő logikai játék bonyolult geometriai kérdéseket feszeget, azonban az óvodás korú gyerekektől a felnőttekig, a magas matematikai képességekkel bíró egyénektől szellemi fogyatékkal élő személyekig bárki számára eredményesen használható. A galéria SAXON képzőművészeti munkáinak rendszeres bemutatása mellett az említett játék bemutatótermeként is működik: a játékhoz és annak tudományos hátteréhez kapcsolódóan múzeumpedagógiai foglalkozásokat, előadásokat, konferenciákat szervez a poliuniverzum népszerűsítése érdekében.

A galéria a művész munkái mellett külföldi geometrikus alkotóknak rendez kiállításokat. A műfaj hazai képviselői jó nevű galériákkal dolgoznak együtt, és kiállításra is rendszeresen van módjuk, ezért a SAXON art gallery célja a nemzetközi geometrikus művészet bemutatása Magyarországon. A tavaly megnyílt galériában eddig SAXON két tárlata volt látható, jelenleg az amerikai John Arden Hiigli alkotásainak ad helyet a kiállítótér. A tervek szerint a külföldi művészek bemutatása és a SAXON kiállítások felváltva követik majd egymást, előreláthatólag kéthavi rendszerességgel. A közeljövőben a holland Andre van Lier, a szlovák Viktor Hulik és a Párizsban élő David Apik állít majd ki.

A célok között SAXON rendszeres külföldi bemutatása is szerepel. Bár a nemzetközi színtéren való folyamatos jelenlét – kiállításokon, valamint a művészet és a tudomány határait feszegető konferenciákon – már a galéria megnyitása előtt is jelen volt a művész életében, a galéria vezetője, Gyurik Róbert további lehetőségeket is keres SAXON munkásságának nemzetközi megismertetésében. Ennek a törekvésnek köszönhetően a Sotheby’s aukciósház novemberi árverésén SAXON Szász János egy alkotása is kalapács alá kerül.

Molnár Zsuzsi

 

Megjelent a Műértő 2017 novemberi lapszámában.

Műértő - művészeti és műkereskedelmi folyóirat A Műértő a HVG Zrt.
kiadásában megjelenő, szakemberek által írt és szerkesztett művészeti,
műkereskedelmi havilap. A múzeumi szférában és a műtárgypiacon érdekelt
valamennyi résztvevőhöz szól, igyekszik eligazítani a befektetési szándékkal
rendelkező üzletembereket. Nemzetközi kitekintéssel beszámol az árakról,
trendekről, jelentős aukciókról, vásárokról, kiállításokról és a színtér
meghatározó szereplőiről. Aktuális információkat és kritikai elemzéseket
közöl. Megjelenik minden hónap első péntekjén.

Főszerkesztő Andrási Gábor
Szerkesztő: Nagy Mercédesz
Hirdetés: Tasnádi Rózsa, tel.: 061-436-2450; hirdet@hvg.hu

Szerkesztőség:
1037 Budapest, Montevideo u. 14.
muerto@hvg.hu / www.muerto.hu

Előfizethető:
HVG Zrt. terjesztési osztály: ugyfelszolgalat@hvg.hu; tel.: 061-436-2045
Kiadja a HVG Kiadó Zrt, Felelős Kiadó: Szauer Péter

More news
Fedezd fel a műtárgyak titkos életét!

Fedezd fel a műtárgyak titkos életét!

2024-04-30

A műtárgy.com idén május 23-25. között nyolcadik alkalommal rendezi meg nagyszabású művészeti programsorozatát: a háromnapos Műtárgyak Éjszakája Fesztivál 70 fővárosi helyszínen, 100-nál is több programmal várja az 

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.