Detailed search

Szemtől szembe a művészekkel – Less be a kulisszák mögé!

A kortárs művészet egyik igen örömteli velejárója, hogy olykor lehetőség adódhat a művészekkel való találkozásra, beszélgetésre is. Műtermük ajtaját kitárva az alkotók egy olyan bensőséges térbe engedik be a látogatókat, ahol ők a kész vagy épp készülőfélben lévő művekkel testközelből találkozhatnak. Az alkotók tárlatvezetésein a kiállított műveken keresztül az érdeklődők szintén megismerhetik az alkotás folyamatát, kulisszatitkait. Összegyűjtöttünk pár olyan eseményt a csütörtökön induló Műtárgyak Éjszakája Fesztiválról, ahol nem csupán találkozhatsz a művészekkel, de mesélnek saját alkotófolyamatukról, sőt ti is kérdezhettek tőlük!
 

Zeus Experience: TEODOSIO - Tárlatvezetés a művésszel

DINDIN Galéria, május 23. 18:30

Zeus Salas venezuelai művész, autodidakta festőként Európa- és Budapest-szerte egyaránt számtalanszor lehetett találkozni munkáival, illetve fesztiválokon és egyéb eseményeken különböző performatív helyzetekben is bemutatkozott már.

Zeus sok időt töltött nagyapja, Teodosio venezuelai farmján, és segítette kakasait felkészíteni a kakasviadalokra. Ez idő alatt, amit megtanult, hogy minden ilyen összecsapás valójában egy összejövetel és a valódi harc az egyén önmagával folytatott küzdelme.

A csirke, ahogyan a kakas szó helyett gyakran Zeus hivatkozik a karakterre, így vált személyes mitológiájának részéve, amely a bátorságot, az ambíciót, az erőt, a rettenthetetlenséget, a türelmet és a szemlélődést jelképezi. Utalás arra, hogy szükséges szembenézni az egyént érő küzdelmek sokaságával – szem-bekötve, bokszkesztyűben vagy ezek nélkül, lényegében megadva magát az érzelmeinek.

A sorozathoz saját zenei lejátszási lista tartozik, amely zeneileg is megfesti a képeket.

Meet the Artist - Kecső Kristóf – Tárlatvezetés és beszélgetés a művésszel

Nagyházi Contemporary, május 24. 19:00

Kecső Kristóf szobrai a geometrikus absztrakció Magyarországon nagyon is hangsúlyos irányzatát követik. Absztrakt szemléletű művész, döntően fémből készült alkotásai a legkülönbözőbb léptékekben vizsgálják a szobor viszonyát az általa kitöltött, lehatárolt térrel. Művei nem uralni akarják a teret, nem elkülönülni akarnak tőle, vagy darabokat kimetszeni belőle.

műtárgy11

Tárlatvezetés Kecső Kristóffal a Nagyházi Contemporary-ben

Forrás: Műtárgyak Éjszakája Fesztivál

A program a NACO „Kérdezd a művészt” sorozatának egyik állomása, ahol a művészt kérdezheted a műveiről, az alkotás folyamatáról kötetlenül - szabadon

Tárlatvezetés Teplán Nóra - Bucolic Therapy című önálló kiállításán – A művész tárlatvezetése

Szikra Képzőművészeti Bemutatóterem, május 25. 15:00

A művész kiállítása megidézi a rousseau-i "vissza a természetbe" alapgondolatot, amely a digitális zajtól elidegenedő egyént állítja a középpontba. Az alkotó maga is menekülési útvonalat kutatva a romlatlan természetben és idilli vidéki környezetben keresi a nyugvópontot a murália technikáját és kortárs alkalmazását megtéve eszközül.

Betekintés az alkotói folyamatba – Látogatás Romvári Márton műtermében

Romvári Márton műterme, május 24. 19:00

Romvári Márton festményei elsőre egysejtű organizmusoknak, biológiai építőelemeknek tűnnek – Petri-csészébe zárt mikroszkopikus világnak. Célja, hogy megmutassa a szoros, pulzáló erők intenzitását. Vizuális tapasztalatai alapján új világokat hoz létre saját vizuális rendszerével, miközben a festmény alakzatai új világot tárnak fel a néző képzelete előtt is. A program keretében a látogatók bepillantást nyerhetnek az alkotói folyamatba Romvári Márton festőművész műtermében.

A hiány súlyának nyomában - Tárlatvezetés és koncert – Zai Viktória és Lantos Zsuzsanna fotográfusok műtermi tárlatvezetése

Zai Viktória és Lantos Zsuzsanna műterme, május 24. 18:00

Hogyan dolgozható fel a veszteség a művészet által, mit kezdjünk a hiánnyal? A két művész egy mély és érzelmekkel teli utazásra hívja a látogatókat, ahol a veszteség súlyát egyedi művészeti látásmóddal jelenítik meg.

műtárgy2

A hiány súlyának nyomában.

Forrás: Műtárgyak Éjszakája Fesztivál

A tárlatvezetéshez kapcsolódóan egy mini koncertet ad Jécsai László (gitár) és Viczena Potter József (ének), akik erre az alkalomra külön műsorral készülnek, kifejezetten a kiállítási anyaghoz kapcsolódóan.

Műteremlátogatás Nemes Márton festőművésznél – Feltárulnak a Kazinczy 51 Art Hub ajtói

Nemes Márton műterme, május 24. 17:00

Tudtad? Az idei Velencei Képzőművészeti Biennále magyar kiállításának műtárgyai itt, ebben a csodálatos szecessziós ház műteremben készültek. 

Műtárgy 3

Nemes Márton Inside Outside című alkotása
Forrás: Műtárgyak Éjszakája Fesztivál

Ne maradjatok le a Műtárgyak Éjszakája Fesztivál programjáról, ahol Nemes Márton beszél a helyről, a velencei kiállításáról, a Techno Zenről, új műveiről és terveiről.

Tárlatvezetés Simon Zsolt József 50 című kiállításán – A művész tárlatvezetése

KUBIK Coworking, május 23. 17:30

Simon Zsolt József keramikus kísérletező munkáival folyamatosan új megjelenést keres. Tárgyai a növényi és az állati lét határán egyensúlyozó vázszerű képződmények, maradványok, táguló, vagy gomolygó formában. Célja az eleven erő megmutatása, illetve a virág- és izom-formák adta lehetőségekből kiforró új "találmányok" felmutatása. Alkotásaiban különösen domináns a fehér szín. 

A kiállítás záró tárlatvezetésén Simon Zsolt József vezeti végig a látogatókat a kiállított munkákon. 

Tárlatvezetés Pap Gábor egyéni kiállításán

 Einspach Fine Art & Photography, május 24. 18:00 

műtárgy44
Pap Gábor művész egyik alkotásával
Forrás: Műtárgyak Éjszakája Fesztivál

A legfiatalabb nemzedékhez tartozó Pap különleges őszinteségű anyaga a József Attila-i fátumot gyúrja össze az art brut önkínzó kegyetlenségével. A 2023-ban született Why not című sorozata a megsemmisült diplomafestmények nagyméretű folytatása.

A művészete igazi antifestészet: szeszélyesen hullámzó szélű, formázott vásznakra készül, hatalmasra felnagyított, szándékoltan nyers, pár színt használó rajzokból. 

A papírlap harmadik oldala – Látogatás Néma Júlia és Czigány Ákos műtermében

Néma Júlia és Czigány Ákos műterme, május 25. 15:00

A látogatók betekintést nyerhetnek a művész-házaspár egymással beszélgető, de mégis önálló utakon járó munkásságába. Az alkalmi duett-tárlat mellett a kerámiaműhelyben és a hozzá tartozó bemutatóteremben és fotóhelyiségben is körülnézhetnek a program résztvevői. Mindehhez autentikus japán teákat kínálnak a vendéglátó művészek, Néma Júlia csészéiben.  

műtárgy56
Néma Júlia műhelye
Forrás: Műtárgyak Éjszakája Fesztivál

Budapest Art Factory - ahol a műtárgyak születnek - Hét műterem, kilenc művész, számtalan történet

Budapest Art Factory, május 25. 16:00

A tavaly decemberben frissen megnyílt Budapest Art Factory műteremház és kortárs kiállítótér életébe, mindennapjaiba nyerhetnek betekintést a látogatók. Megnézhetik az éppen aktuális kiállítást, a hét műtermet, beszélgethetnek kilenc művésszel, akik a munkáik mögött meghúzódó történetekkel is megismertetik az érdeklődőket. Láthatnak folyamatban lévő, félkész és frissen elkészült, még ki nem állított műveket is.   

mutargy6
A Budapest Art Factory műteremház
Forrás: Budapest Art Factory
A programot Boda Anikó, Kucsora Márta, Szász Sándor, Juhász Dóra, Crocodile Powers, Anthony M. Vasquez, Tihanyi Anna és Michael Pettet tartja. 

De miért monokróm? - Látogatás Czigány Enikő műtermében

Lumen kávézó, május 25. 16:00

Czigány Enikő egy pop-up kiállítással készül, megmutatva a közelmúltban készült (és talán az éppen készülőfélben lévő) munkáit.

A művész kiindulási pontja mindig a minket körülölelő természeti környezet, a táj, amibe az ember a létfenntartás egyszerű okából beleavatkozott, nyomokat hagyott benne. Ennek egyes elemei, alakzatai számára önálló életre kelnek, és egy teljesen új esztétikai értéket hoznak létre. Ezek kiemelése, megmutatása az elsődleges alkotói szándékai közé tartoznak.

A műteremlátogatás során olyan témákról is beszélgetnek a résztvevők, hogy hogyan jut el egy gondolat monokróm alkotásokig, és hogy a természet utáni festés hol lépi át az absztrakció határát?

Rejtett történetek - Műteremlátogatás: 5 alkotó egy-egy sorozatának inspirációja, létrejötte

Fonciére kiállító terem, május 24. 18:00

A Fonciére 5 alkotójának kiállítása egy-egy sorozattal, melyen keresztül bemutatják alkotói folyamataikat, az inspirációtól a tárgyak létrejöttéig. A megnyitó után este 8-ig a látogatók megtekinthetik a nyitott műtermeket, láthatnak készülőben lévő tárgyakat, beszélgethetnek az alkotókkal, akik örömmel osztanak meg történeteket munkáikkal, azok létrejöttével kapcsolatban. Bár mindegyikük sokoldalú kreatív egyéniség, más technikákkal, anyagokkal dolgoznak a design és az autonóm munkák (határ)területein, akik Fonciére-ben csapatként működnek, egymást inspirálva, segítve és kiegészítve.

A programot Edőcs Márta üveg- és ékszer tervező, Kecskés Orsolya ékszertervező, Varga Flóra textiltervező, Dénes Petra öltözés kiegészítő tervező, Uzsaly Márton festőművész tartják majd.

Forrás: műtárgy.com, NACO, ArtSalon TarsalgoGallery 

Címlapkép: Műteremlátogatás Borkovics Péter üvegművésznél a 2023-as Műtárgyak Éjszakája Fesztiválon


Source: Portfolio.hu
More news
Mit érdemes megnézni a 2024-es svájci Art Basel-en?

Mit érdemes megnézni a 2024-es svájci Art Basel-en?

2024-06-11

A 2024-es Art Basel több, mint 285 nemzetközi galériát és művészt vonultat fel, akik festményeket, szobrokat, fotókat, digitális alkotásokat, a 20. század eleji modern úttörők és feltörekvő kortárs művészek munkáit mutatják be. Maike Cruse az Art Basel igazgatója elmondta, hogy idén 22 galéria csatlakozik újonnan az vásárhoz, ebből öt a rendezvény fő szekciójában vesz majd részt. Az esemény helyszíne idén is a Messe Basel lesz június 13. és 16. között, Preview napjai pedig június 11. és 12. között kerülnek megrendezésre.

10 pezsdítő nemzetközi tárlat a nyári utazásokhoz

10 pezsdítő nemzetközi tárlat a nyári utazásokhoz

2024-06-07

A nyár az intézmények számára jellemzően lassabb időszak. Idén viszont a szokásosnál élénkebb, és olyan nagyszabású bemutatókkal teli, amelyek általában a tavaszi és őszi szezont jellemzik. A műtárgy.com most összegy

John Lennon gitárja rekordáron, 2,9 millió dollárért kelt el árverésen

John Lennon gitárja rekordáron, 2,9 millió dollárért kelt el árverésen

2024-06-06

John Lennon gitárjának nem kellett segítség, hogy új világrekordot állítson fel. A híres „Help!” Framus Hootenanny elképesztő áron, 2,86 millió dollárért kelt el a Julien's kétnapos Music Icons aukcióján a New York-i Hard Rock Cafe-ban, így ez lett a valaha árverésen eladott legdrágább Beatles-gitár. A rekordot korábban Lennon J-160E Gibsonja tartotta, amely 2015-ben 2,41 millió dollárért kelt el. A hangszerért eredetileg 600 000 és 800 000 dollár közötti összeget vártak, de a legmagasabb becsült ár háromszorosát érte el. Egy telefonos licitálónak adták el.

 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVII.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVII.

2024-06-04

Az Octogon magazin és az Art Advisory Budapest közös cikksorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel a figyelmet. A Fiatalok – gyerekek / élhető városok fókuszunknak megfelelően ezúttal Gaál Kata Protective Grund című művét mutatjuk be.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.