Detailed search

Tanmese Maurer Dórával: hogyan vált az alkalmazkodó művészetből avantgárd

kiállítás Magyar Képzőművészeti Egyetem kortárs művészet grafikaA Magyar Képzőművészeti Egyetem egy olyan kiállításra vállalkozott, amelyik bármely múzeumnak, nagyobb kiállító intézménynek is dicsőségére vált volna: a grafikus Maurer Dóra pályaképét mutatja be, egyfajta fejlődésregényt, amely egyszersmind a magyar neoavantgárd fejlődésregénye is lehetne.

 

 


Bár a Barcsay Teremben látható kiállítás Maurer Dóra főiskolai éveinek rajzaival, a rézkarc technikával való megismerkedésével indul, a fejekben – feltehetően sokaknál – a művész későbbi, talán jóval ismertebb festményeivel és fotó alapú munkáival kezdődik a tárlat (ezek már nincsenek kiállítva, hiszen a tárgyalt korszak 1980-ban lezárul), a képzeletbeli film pedig visszafelé pereg. A szigorú időrend azt vázolja fel, hogy lett az ötvenes évek realizmusát követő főiskolásból a neoavantgárd egyik legbátrabb alkotója, de úgy is gondolkodhatunk, hogy az absztrakt geometrikus kompozíciók milyen virtuóz rajzkészségre épülnek, miért vált a művész a hordozók, technikák között – egyfajta művészettörténeti óra, hiszen minden lépcsőfoka elénk tárul a konceptuális művészet születésének.

kiállítás Magyar Képzőművészeti Egyetem kortárs művészet grafika
Az ötvenes évek képgrafika szakja többet és kevesebbet is engedett a többinél, hiszen gyakorlatilag illusztrátorokat képeztek, így kevesebb figyelem vetült a hallgatókra. Maurer Dóra első rézkarcai egész egyszerűen lenyűgözőek, akit taszít a Szőnyi-kör patetikussága, Kondort pedig túl cizelláltnak és modorosnak tartja, azt képtelen lesz ellépni ezektől a lapoktól, amelyek mindjárt az első terem első falán láthatók. Éppen annyi a megfelelni akarás ezekben a munkákban, mint amennyi az irónia és az öntörvényűség. Erre csak a legnagyobbak képesek, akiknek a kezében és a fejében is egyformán van, és ez egy igen ritka konstelláció.


A főiskolai évek a rézkarc technikájának tökéletesítésével teltek, majd – miután sokadmagával nem kapta meg a diplomát – a Képcsarnoknak készített eladható lapokat a megélhetésért. Közben pedig szépes lassan nekiállt minden tabut megdönteni a rézkarccal kapcsolatban: először a festéket, a maratáshoz használt savat, majd a hordozót, a lemezt dolgozta meg, tehát a technika maradt a rézkarc, a kivitelezés viszont egészen formabontó lett.


Egyre nagyobb szerepet kapott a véletlen, a kiszámíthatatlan és az anyag szabadsága. A lemez formázásával nem a mű alapja, hanem az esemény, az alkotás dokumentációja lesz. A nyomás (vagy nyomtatás) értelmét átveszi a nyomhagyás, ehhez pedig már lemez és tű sem kell. Az 1971-es Pedotypia egy elképzelt (rekonstruált) május 1-i felvonulás (láb)nyomait rekonstruálta, és megjelenik a fotogram Maurer Dóra művészetében, amely tárgyak „nyomhagyása” fényérzékeny papírra – a későbbi, fotó alapú művek első kísérletei. A kiállítás utolsó szakaszában a hetvenes évek végi textilkísérletekkel zárul az életmű korai korszaka.

kiállítás Magyar Képzőművészeti Egyetem kortárs művészet grafika
A lapok többségét, a legkorábbi, realista rajzokkal és rézkarcokkal együtt a művész bocsátotta a kurátor, Révész Emese rendelkezésére. Maurer Dóra igazi tanárként, mesterként tudja, hogy az út legalább annyira fontos jellemzője az életműnek, mint maguk az alkotások. Mivel később művészetének lényege lett a kísérlet, ezért az első rajzok és nyomatok is már teljes értékű darabjai az oeuvre-nek, a kiállításon pontosan olyan pozícióban szerepelnek, mint a főművek.

Maurer Dóra rajongóinak kötelező, mindenki másnak melegen ajánlott kiállítás. A kapcsolódó programokról érdemes tájékozódni az intézmény honlapján és a közösségi felületen.

 

Forrás: A MúzeumCafé blog magazinja:

http://muzeumcafe.reblog.hu/tanmese-maurer-doraval-hogyan-valt-az-alkalmazkodo-muveszetbol-a

More news
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.