Detailed search

Tehát ez a háború? - Betiltott frontképek a Don-kanyarból

Hogyan lehet a leghitelesebben átadni a háború borzalmait? Melyek azok a dokumentumok, amelyeket a háború utáni fordulat miatt a hatalom nem tárt a nyilvánosság elé? Lehet-e arcot adni a szenvedésnek? Hogyan befolyásolták a fronton átéltek a művészek vizuális kommunikációját?

„Az úton, amely a térképen nincs is feltüntetve, mindenfelé a lezajlott csaták emlékei. Tankok, harckocsik, személyautók roncsai láthatók. Berozsdásodott alkatrészek – itt-ott egy-egy légvédelmi ágyú. Német katonasírok, hol egyenként, hol tömegesen az út mentén. Egyszerű fakereszt a hősi halált halt katona sisakjával. Az ember elkíséri képzeletében ezeket a csatákat, katonákat, tankokat, szóval a pusztulást, és kérdi: mindez miért?

A kultúra minden egyes esetben csak sápad és elgyengül, a civilizáció a tankok és harckocsik gyártásában merül ki, az emberi energia pedig ezeknek rabszolgájává szegődik. A természet az, amelyik könyörtelenül és feltarthatatlanul tovább dolgozik ugyanabban az iramban és irányban, amelyet megkezdett. A természet napirendre tér fölötte, és nem bánja, ha a búzakalászok beborítják zöldellő hullámaikkal az ottmaradt tankot.” - részlet Polóny Elemér Naplójából. (Rodno, vasárnap, 942. VI. 14-15.)

A Magyar Művészeti Akadémiánál, az MMA Kiadó gondozásában Tehát ez a háború? címmel jelent meg Sümegi György könyve, amely hét haditudósítóként besorozott művész fronton átélt tapasztalatairól állít emléket. A harcoktól távol levő lakosságnak egy katonailag kiképzett írók, újságírók és képzőművészek alkotta magyar haditudósító alakulat igyekezett beszámolni a második magyar hadsereg emlékeiről, illetve a Don-kanyar poklának történéseiről, azonban a hatalomátvétel után rengeteg, főként a keleti fronton készült tudósítások betiltásra kerültek. A kötet megjelenési dátuma beszédes, hiszen nyolcvan éve, 1942 júniusában indultak el a haditudósító szolgálatukat teljesítő magyar művészek a keleti frontra.

Sümegi György muzeológus és művészettörténész könyve hiánypótló alkotás, mivel átfogó és páratlan emlékanyaga kifejezetten a háborúba kirendelt haditudósító művészek hagyatékát tárja fel. A kötetben szereplő művészek háborús tevékenységeiknek dokumentumait lenyűgöző alapossággal és rendezettséggel mutatja be, a korabeli interjúk és visszaemlékezések közül kiemelkedő fontosságú Polóny Elemér (1911-1991) naplója, amely a saját haditudósítói feladatok és a háborús borzalmak tapasztalatai mellett a vele együtt szolgáló képzőművész kollégákat, Ballagó Imre (1915-1997), Benyovszky István (1898-1969), Markos Lajos (1917-1993), Szalay Lajos (1909-1995), Pándy Lajos (1895-1957) festőművészeket és Megyeri Barna (1920-1996) szobrászművészt is megörökítette. A róluk készült tanulmány átfogó képet nyújt a művészek pályaképéről is. A könyv gazdag képanyaga 70 műtárgyról készült fényképet tartalmaz, amelyek között található olyan is, amely soha nem volt publikálva.

 

szalay lajos
Szalay Lajos grafikus (Forrás: Fortepan / Gábor Viktor)
Az újságírók, képzőművészek és filmesek kivezénylése a frontra a háborús propaganda egyre tudatosabb eszközévé vált.  A kötet művészeinek alkotásai először a Pesti Vigadó, valamint Győr és Nagyvárad 1943. májusi Haditudósító kiállításán került a közönség elé. A művészek élményei, beszámolói a harcokról azonban gyakran ellentétben álltak a hatalom elképzeléseivel, amelyek betiltásokhoz, később pedig a művészek teljes elhallgatásához vezetett.

 

megyeri barna
Megyeri Barna szobrászművész műtermében (Forrás: Fortepan / Szenczi Mária)

 

Sümegi György a Kecskeméti Katona József Múzeum képzőművészeti gyűjteményének fejlesztésében és a Kecskeméti Képtár létrehozásában tevékenykedett. Kutatásai, tanulmányai a nagybányai, miskolci, kecskeméti művésztelepekhez, 1956 képzőművészetéhez és fotóhagyatékához, illetve erdélyi (Nagy István, Nagy Imre, Szolnay Sándor, Miklóssy Gábor) és magyarországi képzőművészek (Tóth Menyhért, Szalay Lajos stb.) életművéhez kapcsolódnak.

 

 

Forrás: Sümegi György: Tehát ez a háború? Hét haditudósító képzőművész a Donnál. (1942. június 9. – szeptember 11.) MMA Kiadó, 2022.

Címlapkép forrása: Fortepan / Buzinkay Géza


Source: Portfolio.hu
More news
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.