Detailed search

Új dokumentumfilm jelent meg a kortárs művészeti világban való érvényesülés hullámvölgyeiről

Egy fölöttébb izgalmas új dokumentumfilm tartja lázban a művészeti világot: A The Art of Making It felhívja a figyelmet a művészeti világ nagyon is valós és átható kettősségére.

A rendező Kelcey Edwards összehozza a legfelismerhetőbb, legokosabb és legmegosztóbb figurákat egy olyan iparágban, amelyet gyakran megérteni is nehéz, nemhogy eligazodni benne. A The Art of Making It azt vizsgálja, milyen volt a művészvilág a Covid-19 előtt, és mivé vált, miközben a feltörekvő művészek tapasztalatait állítja a középpontba, akik gyakran csak próbálják megtalálni az útjukat és fenntartható karriert építeni.

 

Edwards alapos leltárt készít arról, hogy miből áll a művészvilág és annak főbb szereplői. A film megpróbálja megvizsgálni, hogy mit jelent feltörekvő művészként „érvényesülni” a mai művészeti piacon, hogyan vallanak kudarcot a régi rendszerek, és milyen változásokra van szükség. Bemutatja a galériák és a művészek közötti, gyakran feszült kapcsolatokat, valamint néhány problémásabb gyakorlatot, amellyel az emberek a műgyűjtés során szembesülnek. Az átfogó témák a gondoskodás kérdését érintik - a művészek, műveik és az általuk ábrázolt közösségek számára -, valamint egy nagyobb hangvételű beszélgetést.

Edwards nagyrészt a művészek műtermeiben forgatott, és megpróbálta bemutatni, hogy mit él át több olyan művész, aki a „befutás” küszöbén áll. Chris Watts művész például, akit kirúgtak a Yale Egyetem MFA (Master of Fine Arts) programjából - amely arról ismert, hogy a korszak legnagyobb művészeti sztárjainak némelyikét kitermelte - kiemelkedő és megrendítő szerepet játszik. Úgy tűnt, hogy a Yale-en nem sikerült neki, és más utakat keresett, hogy folytathassa a művészeti tevékenységet. A 2020-as gyilkosságok, például George Floyd és Breonna Taylor meggyilkolása és az azt követő tiltakozások nyomán egyre inkább politikai témájú műveket készít. Munkái új módon feszegetik a valóság és az ábrázolás közötti határt. Bár első New York-i egyéni kiállítása 2020 márciusában nyílt meg, éppen a világjárvány kitörésekor, úgy tűnik, sikerült talpra állnia, és jelenleg a Galerie Lelong galériában van egy csoportos kiállítása.

A filmben jelentős szerepet kap a mémművész és egykori galériás, a @JerryGogosian hírében álló Hilde Lynn Helphenstein is. Mémjei arra szolgálnak, hogy kihangsúlyozzák a művészeti világ problémáit és feszültségeit.

 

Gisela McDaniel Kelcey Edwards The Art of Making It című dokumentumfilmjében.
Forrás: The Art Newspaper

 

A művész Felipe Baeza munkái a bevándorlással, a kitelepítéssel és az önazonossággal kapcsolatos kérdésekkel foglalkoznak. Gisela McDaniel, a filmben szereplő legfiatalabb művész, aki szexuális traumákkal és a gyógyulással kapcsolatos témákkal foglalkozik festményein, amelyek gyakran hangkomponenseket is tartalmaznak. Mind Baeza, mind McDaniel a gondoskodás szerepét vizsgálja munkáiban az általuk ábrázolt emberek és alanyok tekintetében, de azt is, hogy a rendszer, amelyben dolgoznak, néha nem képes gondoskodni róluk.

Jenna Gribbon, a közkedvelt festőművész is bemutatkozik a filmben. Beszámol arról, hogy korábban elkerülte az MFA-programot, és alternatív kereteket keresett, nevet szerzett magának a közösségi médiában, és figyelmet keltett a nőiességgel kapcsolatos elvárásokkal szembenéző, gyakran kísérteties vásznain. Végül engedett, és beiratkozott a New York-i City University of New York Hunter College-ba; a múlt hónapban leszerződött a New York-i LGDR megagalériához.

 

Jenna Gribbon Kelcey Edwards The Art of Making It című dokumentumfilmjében.
Forrás: The Art Newspaper

 

A film rávilágít a fennálló problémákra, de itt megáll. Akkor van ránk a legnagyobb hatással, amikor olyan művészek, kurátorok és mások történeteire összpontosít, akik aktívan próbálják megváltoztatni a művészeti világot, és el merik képzelni, hogyan lehetne azt újraalkotni.

A film előzetese itt tekinthető meg.
Elérhető különböző streaming platformon, úgy mint az Amazon, a Youtube és az iTunes kínálatában.

 

The Price of Everything:

A The Art of Making It sok szempontból a 2018-as The Price of Everything című film nem hivatalos, de méltó folytatása, amely a művészeti piacról igyekezett lerántani a leplet (a két dokumentumfilmnek közös a producere).

 

A The Price of Everything plakátja.
Forrás: IMDb

 

A kortárs művészeti világ labirintusát feltáró The Price of Everything a művészet és a művészi szenvedély szerepét vizsgálja a mai pénzközpontú, fogyasztói társadalomban. A gyűjtők, kereskedők, aukciósházak és a művészek széles skáláját felvonultató film - Jeff Koons, Gerhard Richter és Njideka Akunyili Crosby, valamint Larry Poons - mély ellentmondásokat tár fel, miközben tükröt tart a kortárs értékek elé, és feltárja a megfizethetetlen értékek árképzésének dinamikáját.

A film előzetese itt tekinthető meg.
Elérhető számos streaming platformon, többek között az
Apple TV+ és az Amazon kínálatában.

Forrás: The Artnewspaper, IMDb

Címlapkép: A The Art of Making It plakátja. Forrás: Rotten Tomatoes

More news
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.