Detailed search

Victor Vasarely egyetlen unokája, a Fondation Vasarely elnöke, Pierre Vasarely a Műtárgybefektetési Konferenciára érkezik

A november 7-én megrendezésre kerülő V. Műtárgybefektetési Konferenciára idén Budapestre érkezik Pierre Vasarely, a Fondation Vasarely alapítvány vezetője, aki új könyvét - Vasarely regényes évszázada - mutatja be apja és nagyapja életútjáról, személyes történeteivel kiegészítve azt. A rendezvényen a könyv dedikáltatására is lehetőség nyílik.

Az esemény szervezői évről-évre törekednek a művészeti szcéna legavatottabb szakembereinek meghívására. A nemzetközi kapcsoltak kialakításának elősegítése érdekében a tavalyi évben Adriano Picinati di Torcello, a Deloitte Global Art & Finance tanácsadói vállalat koordinátora nyújtott kimagasló előadást az érdeklődők számára. A hazai, illetve nemzetközi szinten is meghatározó előadók hiteles képet kívánnak nyújtani a globális és hazai művészeti színtérről. Az egész napos rendezvény részvevői professzionális előadásokat, kerekasztal beszélgetéseket hallhatnak műkereskedelem és a műtárgyvásárlás témakörében.

A 2023-as rendezvény kulcsszereplője Pierre Vasarely, az op art és a kinetikus művészet atyjaként világhírűvé vált, pécsi születésű Victor Vasarely egyetlen unokája, aki művészettörténeti családregényét mutatja be a konferencia résztvevőinek.

Pierre Vasarely
Forrás: www.mutargykonferencia.hu

A Vasarely regényes évszázada című kötet a Fondation Vasarely 50. évfordulójának évében, 2022-ben jelent meg magyarul. Könyvében Pierre nem antik szobrot farag nagyapjának Philippe Dana újságíró közreműködésével, hanem lüktető családtörténetet ír, amelyben a 20. század kis- és nagytörténelme kavarog, és amiben a művészi elit világa és a vasárnapi gyöngytyúk is elfér. A végeredmény az invenciózus mester, Victor Vasarely életének és munkájának története, az alkotóé, aki mindenben izgalmas lehetőséget talált.

Victor Vasarely
Forrás: Fondation Vasarely

Victor Vasarely a 20. századi képzőművészet egyik legjelentősebb alakja, az "optikai festészet", azaz op-art legfontosabb alkotója. Művei mindenütt óriási sikert arattak, nemcsak a galériákban és kiállításokon, de a reklámiparban és a divatban, a populáris kultúrában egyaránt. Ebből a regényes életrajzból kiderül, honnan indult és hová jutott a pécsi születésétől, a felvidéki Pöstyénben töltött gyerekkortól a budapesti tanulóéveken át franciaországi letelepedéséig. Végigkísérjük a szegénységtől a gazdagságig, az ismeretlenségtől a világhírig, látjuk munka közben a reklámgrafikust és a feltörekvő alkotót. A pikáns családi legendákból megismerjük szerelmeit, szenvedélyeit, és azt is megtudjuk, hogyan kapcsolódott össze életében művészet, üzlet és szerelem. Mindemellett Pierre személyes emlékein keresztül tanúi lehetünk a művészcsalád konfliktusokokkal teli kiteljesedésének, illetve a mester francia vidéken eltöltött időskori körülményeiről, a gyerekek és az unoka felnövéséről egyaránt olvashatunk.

A szervező műtárgy.com, a konferencián mutatja be először a legdrágább élő és nem élő művészek rangsorát a legfrissebb A magyar művészek aukciós piaca kiadvány alapján. A kötet csaknem hatvanezer hazai és nemzetközi aukciós leütési ár alapján készült. A nem élő művészek rangsorában Victor Vasarely évek óta az első helyen áll és idén sincs ez másként. Kimondhatjuk tehát, hogy a legdrágább nem élő magyar művész nem más, mint Victor Vasarely.

 

Szerző: műtárgy.com

Címlapkép: Fondation Vasarely. Címlapkép forrása: műtárgy.com


Source: Portfolio.hu
More news
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Have you tried?

Place an art advert

You can place art adverts in order to sell them

Auction alert

We send you an email of all new auction catalogues

Art search alert

We send you an email when new item comes in matching your search alert

Appraisal

You can request an appraisal of your art object

My favorites

You can save your favorite art advert and view them later in My favorites menu

Projects

Partners

Error!

  • Please login for this action!

Subscription to our Newsletter

Please type in your email address and click on the Sign up button.