Részletes keresés

10 dolog, amit ne csinálj egy árverésen

A nyári szünidő az aukciós piacot is elérte, a pihenés mellett most van időnk felkészülni az őszi árverésekre. A műtárgy.com legfrissebb cikke az artnet nyomán azokat a hibákat szedi össze, melyeket feltétlenül próbáljunk meg elkerülni, ha licitálni akarunk a következő szezonban.

Bár lehet, hogy nem vagy milliomos, de ez nem jelenti azt, hogy ne kóstolhatnál bele a műgyűjtés világába. Ugyanakkor a kezdő gyűjtők számára az aukciósházak félelmetes helyeknek tűnhetnek; talán nem is véletlenül: elég egy rossz mozdulat és egy több millió forintos licitbe kényszerülhetsz bele! Ha inspirálnak az aukciók, de nem ismered a pontos etikettet, összegyűjtöttük a legjobb tippeket, melyekkel úgy lehet megszerezni a vágyott műtárgyakat, hogy közben a bankszámládat sem nullázod le.

10 dolog, amit ne csinálj egy árverésen


A Sotheby's egyik aukcióján. Fotó: newsoftheartworld.com


1. Ne emeld a kezedet a magasba, ha nem licitálsz

Bár film-klisének tűnhet, de a rosszul időzített kézmozdulatok valóban komoly problémákat jelentenek az aukciókon. Ahogy Mark Poltimore, a Sotheby's európai elnökhelyettese mondja, a legidegesítőbb, amikor az emberek egy barátnak integetnek. Ilyen esetben az aukció-vezetők sokszor megkérdezik a figyelmetlen integetőtől, hogy licitál-e, és ha nemleges a válasz, akkor kizárják a további licitálásból. Itthon azért ennyire nem szigorúak az árverés vezetők.

2. Ne egyél az aukció közben

Az aukciók hosszúak tudnak lenni, ezért érdemes felkészülni rájuk - de nem szendvicsekkel! Poltimore szerint az is nagyon zavaró, ha az emberek piknikeznek az aukció közben. Érdemes inkább enni valamit az aukció előtt, így nem zavarod a rendezvényt, de nem is kell üres gyomorral licitálnod. A hazai aukciókon sokszor egy külső helyiségben vagy a büfében lehet étel-italt fogyasztani.

3. Vigyázz, nehogy rossz aukciós tételre licitálj

A sok esemény közepette egyszerűbb összezavarodni, mint azt gondolnád. Sajnos előfordul, hogy az ember véletlenül rossz tételre adja le a licitjét, ami az egyik leginkább elkerülendő viselkedés egy aukción.

4. Ne szunyókálj az aukció közben

Az aukció sokáig tarthat, de nagyon udvariatlan dolog elaludni közben. Tartsd nyitva a szemeidet, mert az aukció-vezető biztos, hogy észreveszi az ellenkezőjét!

5. Ne licitálj csak azért, hogy felvidd az árat

Vannak kereskedők és gyűjtők, akik arról híresek, hogy egyetlen, nagyobb licitet tesznek egy aukciós tételre, majd visszavonulnak a további licitálástól. Ez persze segítheti azt, hogy a gyűjteményedben található művészek piaca egészségesen pörögjön tovább, anélkül, hogy neked ebbe pénzt kellene fektetned, de ez akkor is egy illetlen, és hosszú távon nehézségekhez vezető stratégia.

6. Kövesd az eseményeket az aukció után is

Ha a tételek nem találnak gazdára, az aukciók után rendezett eladások remek lehetőségeket kínálnak a szűkebb anyagi kerettel rendelkező gyűjtők számára. És mivel már végigülted az eredeti aukciót, így azt is tudni fogod, hogy hova érdemes helyezni a licitedet!

7. Ne felejtsd el hazavinni a műtárgyat

Sikeres licit esetén csak korlátozott időd van átvenni a műtárgyat, különben tárolási költséget számolhatnak fel az aukciósházak. Persze, ahogy azt egy korábbi Christie's alkalmazott elárulta, nem te lennél az egyetlen késlekedő: a Chirstie's jelenleg is tárol olyan műtárgyakat, melyeket még az 1980-as években adtak el.

8. Ne legyél felkészületlen

Ugye nem akarsz lemaradni egy fontos tételről azért, mert nem sikerül időben kiderítened a telefonszámokat a licitáláshoz, nem telefonálsz időben, esetleg nincs elég pénz a telefonodon?

9. Ne bízz meg túlságosan a katalógusban

Pár éve az író, Alice Gregory osztott meg egy érdekes történetet, hogy amikor egyetem után egy rövid ideig a Sotheby's aukciós katalógusainak a képeket felmagasztaló szövegeit írta, milyen trükköket vetett be. Visszaemlékezése szerint az impastót - a vászonra vastagon felvitt festéket - szinte pornografikusan írta le, és utána a barátaival azon nevetett, hogy azért kapja a fizetését, hogy ponyvát írjon.
A viccet félretéve, bár a katalógusokat az aukciósház szakemberei írják és gondosan figyelnek az adatok hitelességére és pontosságára, előfordulhatnak apróbb hibák. Egy-egy értékesebb tételt érdemes személyesen is megvizsgálni és még többet kérdezni az árverezőház szakértőitől.

10. Ne gondold, hogy licitálás után nem kell fizetni

A kínai műtárgypiac szinte felrobbant az elmúlt években, ugyanakkor a piacnak nem tettek jót azok a vevők, akik nem fizettek, miután nyerő licitet helyeztek egy-egy több millió dolláros műtárgyra. Bár ez Kínában néha politikailag volt motivált, ettől függetlenül általános szabályként azt mondhatjuk, hogy nagyon nem jó ötlet elmulasztani a fizetést egy árverésen. Az előleget mindenképpen a helyszínen rendezni kell.

(Szerző: Műtárgy.com)
...
Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.