Részletes keresés

A 2024-es Velencei Biennálé számokban

Egyre közeledik az április 20-án megnyíló Velencei Biennálé. Adriano Pedrosa, a rendezvény kurátora egy január végi sajtókonferencián jelentette be a november 24-ig tartó Biennálé kivételesen széles művészlistáját.

Pedrosa  - a Museu de Arte de São Paulo spanyol múzeum művészeti igazgatója, az első latin-amerikai, aki vezető kurátori pozíciót tölthet be az esemény szervezésekor  -  a Stranieri Ovunque – Foreigners Everywhere; Idegenek mindenütt címet választotta az idei Biennálénak. Adriano a korábbiakban ekképpen nyilatkozott: "egy olyan világ, amely tele van az emberek országok, népek, területek és határok közötti mozgásával és létezésével kapcsolatos sokrétű válságokkal, amelyek a nyelv, a fordítás, a nemzetiség veszélyeit és buktatóit tükrözik, kifejezve a faj, az identitás, a nemzetiség, a nem, a szexualitás, a szabadság és a gazdagság által meghatározott különbségeket és egyenlőtlenségeket."



Adriano Pedrosa, a 2024-es Velencei Biennálé kurátora

Forrás: La Biennale Di Venezia

Cikkünkben megmutatjuk a 2024-es, áprilisban nyíló Velencei Biennále művészlistáját érintő legfontosabb számokat:

331. A 2024-es Velencei Biennálén résztvevő művészek hivatalos száma. Ebbe a számba több kollektíva is beletartozik, így a résztvevők teljes száma valószínűleg jóval meghaladja a 400-at.

112. Ennyi művész vesz részt a Biennále Nucleo Storico részében, amely a ’Globális dél’ modernizmusára összpontosít, itt 1905 és 1990 között készült műveket vonultatnak majd fel. Pedrosa elmondása szerint ebben a részben minden művész egy-egy alkotással lesz jelen.

39. A főkiállításon belül egy speciális szekcióban részt vevő művészek, kollektívák száma. Az említett szekciót a Marco Scotini milánói kurátor által 2005-ben alapított videoprojektnek, a Disobedience Archive-nak szentelik.

4.67. Ennyivel nagyobb az idei Velencei Biennálé, mint az egy hónappal korábban megnyíló Whitney Biennálé, amelyen 69 művész és 2 művészcsoport vesz részt. Míg a nemzetközi biennálékról köztudott, hogy a művészek gyakran keresztezik egymást az eseményeiken, e kettőnek csak 1 közös művésze van, Seba Calfuqueo chilei művész, aki a Biennálé Disobedience Archive szekciójában szerepel majd.


8 és 12. A kollektívák vagy művészpárosok száma a főkiállításon, illetve a Disobedience Archive szekcióban. Az előbbi csoportba tartozik a MAHKU, a Superflex, a Mataaho Collective és Claire Fontaine, míg az utóbbi csoportba a Black Audio-Film Collective, a Critical Art Ensemble, a Pilot TV Collective és a Queerocracy.




Mataaho Collective, Takapau, 2022, installáció
Forrás: Maarten Holl/ Te Papa


1924. Ebben az évben született a legidősebb élő résztvevő, Linda Kohen olasz művésznő, aki idén lesz 100 éves. Hat további, már elhunyt művész született még 1924-ben: Inji Efflatoun, Ram Kumar, Bertina Lopes, Francis Newton Souza, Armodio Tamayo és Horacio Torres.

Ha már az idősebb élő művészeknél tartunk, ezévben 24 olyan művész is szerepel majd a rendezvényen, aki a második világháború vége előtt született. Köztük van Zilia Sánchez (sz. 1926), Ahmed Morsi (1930), Claudia Andujar (1931), Olga De Amaral (1932), Kay WalkingStick (1935), Abel Rodríguez Cahuinarí (1941) és Simone Forti (1935), valamint a tavalyi Biennálé Arany Oroszlán életműdíjának (Venice Biennale’s Golden Lion award for lifetime achievement) két nyertese, Nil Yalter (1938) és Anna Maria Maiolino (1942).

181. Az elhunyt művészek száma (2024. január 31-én), ami a hivatalos művészlista mintegy 55 százaléka. Az elhunyt művészek közül 47-en a 19. században születtek, köztük van Eliseu Visconti, aki 1866-ban született Olaszországban és 1944-ben halt meg Brazíliában. A két legidősebb művész, Juana Elena Diz és Ester Pilon halálozási dátuma ismeretlen.

28. Míg az elhunyt művészek közül sokan hosszú életet éltek, köztük Saloua Raouda Choucair, aki hat hónappal 101. születésnapja előtt halt meg, Amrita Sher-Gil magyar-indiai festő mindössze 28 éves volt, amikor 1941-ben ismeretlen betegségben elhunyt, közvetlenül első nagyszabású önálló kiállításának megnyitója előtt Lahorban.



Amrita Sher-Gil, In the Ladies Enclosure, 1938
Forrás: Hindustan Times

1998 a Biennále legfiatalabb résztvevőjének, a bejrúti születésű, Montrealban élő Joyce Joumaa-nak a születési éve, aki idén lesz 26 éves, és a Biennále College Arte kezdeményezésén keresztül vesz részt. A legfiatalabb művészek, akik nem a Biennale College Arte kezdeményezés keretében vesznek részt a Biennálén, Nour Jaouda és River Claure, mindketten 1997-ben születtek. Csak ez a 3 művész tartozik a Z generációba a résztvevő művészek közül (a Pew Research Center szerint, ahol 1997-től számítják Z a generációt).

Másrészt a Pew megállapításai mentén az 1981 és 1996 között született ezredfordulósok nagy arányban szerepelnek a biennálén. 40 ebbe a generációba tartozó művész mutatja be munkáit. Köztük van Salman Toor (sz. 1983), Leilah Babirye (1985), WangShui (1986) Bárbara Sánchez-Kane (1987), Lauren Halsey (1987), Jade Guanaro Kuriki-Olivo alias Puppies Puppies (1989), Rindon Johnson (1990), Ana Segovia (1991), Lydia Ourahmane (1992) és Louis Fratino (1993).

Földrajzilag tekintve a kiállító művészek legalább 69 országhoz kötődnek. Mivel a biennálé a "Külföldiek mindenütt" témára fókuszál, egy adott művész nemzetiségének meghatározása nehézkes lehet, mivel számos művész az egyik országban született, de egy másikban halt meg vagy jelenleg is ott él.

A 'Globális délen' született vagy ott dolgozó művészekre összpontosítva a rendezvény 12 kelet-ázsiai, dél-ázsiai és óceániai országra oszlik (például Kína, Srí Lanka, a Fülöp-szigetek és Új-Zéland); 11 észak-afrikai és közel-keleti országra (például Egyiptom, Palesztina és Szaúd-Arábia); 9 szubszaharai afrikai országra (például Nigéria, Angola és Dél-Afrika); 2 territóriumra, Hongkongra és Puerto Ricóra; és 17 európai országra, köztük az Egyesült Királyságra, Olaszországra és Franciaországra.

Mivel Pedrosa az első olyan biennálé-kurátor, aki ebből a régióból érkezett, a kiállítás kifejezetten Latin-Amerikára koncentrál, és 16 latin-amerikai és karibi országhoz - Mexikó, Guatemala, Argentína, Uruguay, Kuba és Haiti - kötődő művészt vonultat fel. A térségen belül 57 elhunyt és 28 élő művész kötődik latin-amerikai vagy karibi országokhoz.

30 művész kimondottan Brazíliához, Pedrosa szülővárosához kötődik. Közülük 7 élő művész és 1 kollektíva, a MAHKU, amelyet 2013-ban alapítottak őslakos huni kuin művészek; további brazil őslakos művész, Joseca Mokahesi Yanomami és André Taniki Yanomami is szerepel a válogatásban. Az elhunyt művészek közül 9 külföldön született.

MAHKU, Mythology of the Brazilian
Forrás: ArtReview

Hasonlóképpen Pedrosa listáján 3 Amerikában élő latin-amerikai művész szerepel, köztük Beatriz Cortez, Pablo Delano és Fanny Sanín, valamint 2 nemrég elhunyt művész, Carmen Herrera és Freddy Rodríguez. A történelmi oldalon 4 olyan művész szerepel, akiket ma valószínűleg latinxnak - latin-amerikai kulturális vagy etnikai identitású emberekre használt kifejezés az amerikai angolban - tekintenénk: Alfredo Ramos Martinez (1871-1946), Rosa Rolanda (1896-1970), Oswaldo Guayasamín (1919-1999) és Kazuya Sakai (1927-2001). Martinez, Guayasamín és Sakai Mexikóban, Ecuadorban, illetve Argentínában született, és az Egyesült Államokban halt meg. Rolanda az Egyesült Államokban született és Mexikóban halt meg.

2024-ben a résztvevő művészek közül 19  jelenleg az Egyesült Államokban él, míg  az Egyesült Államokban halt meg (mindannyian más országokban születtek). Ezenkívül 2 művész, Rindon Johnson és Dean Sameshima,  Kaliforniában születtek, de jelenleg Berlinben élnek. Az élő művészek között van 2 indián művész, Kay WalkingStick és Emmi Whitehorse.



Nemes Márton,What is inside that is outside, render
Forrás: Tóth Bernadett / Ludwig Múzeum

Magyarországot idén Nemes Márton fogja képviselni a Biennálén, a Techno Zen elnevezésű  kiállítása lesz látható Magyar Pavilonban. 

Források: Artnews

Címlapkép: Archie Moore United Neytions bemutatója, 2017, Carriageworks, Sydney

Címlapkép forrása: Sofia Freeman, The Commercial

További cikkek
Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.