Részletes keresés

A budapesti Memento Park és a miskolci Herman Ottó Múzeum is bekerült Európa 11 legveszélyeztetettebb örökségi helyszínei közé

A 7 Legveszélyeztetetteb Program 2023-ban ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját. Ennek alkalmából az Europa Nostra, a kulturális és természeti örökség iránt elkötelezett civil társadalom európai hangja és az Európai Beruházási Bank Intézet nyilvánosságra hozta a program idei előválogatotti listájára került 11 legveszélyezettebb európai örökségi helyszínt.

 

7 Legveszélyeztetetteb Program 2023 shortlistje.
Forrás: A 7 Legveszélyeztetettebb Európai Örökség Program

 

Európa 11 legveszélyeztetettebb műemléke és örökségi helyszíne 2023-ban:

o Memento Park, Budapest, MAGYARORSZÁG

o Herman Ottó Múzeum, Miskolc, MAGYARORSZÁG

o Kortrijk vasútállomás, Kortrijk, BELGIUM

o Mariemonti Királyi Birtok és Múzeum, Morlanwelz, BELGIUM

o Partizán emléktemető, Mostar, BOSZNIA-HERCEGOVINA

o Tchakvinji erőd, Zugdidi, GRÚZIA

o Nővérek Háza épületegyüttes, Kleinwelka egykori morva településen, NÉMETORSZÁG

o Gidas villa (“Konaki”), Alexandria, GÖRÖGORSZÁG

o Paštrovska Gora kultúrtáj, MONTENEGRÓ

o Sveti Stefan, Paštrovići kultúrtáj, MONTENEGRÓ

o Petrovac na Mlavi vízimalmok, Bistrica, SZERBIA

 

A kiválasztás szempontjainak alapjául a fenti műemlékek kiemelkedő örökségi jelentősége és kulturális értéke, valamint az a valós veszély szolgált, amivel napjainkban szembe kell nézniük. A helyi közösségek elköteleződése, valamint az állami és magánszféra a helyszínek megmentése érdekében tett kötelezettségvállalásának mértéke szintén befolyással bírtak a döntésre. Kiválasztási szempont volt továbbá a helyszín fenntartható fejlődést, valamint a helyi és szélesebb regionális közösségek közti békét és párbeszédet előre mozdító, katalizáló jellege is.

 

Ellentmondásos örökség

A Memento Park célja az európai polgárok tudatosságának növelése az ellentmondásos örökség kulturális jelentőségének hitelt érdemlő bemutatásával. A programba kerüléssel az intézmény növelni szeretné az esélyeit olyan támogatás megszerzésére, amellyel segítséget kaphat a műalkotások digitalizációjára, állagmegóvására, nem utolsósorban pedig támogatást a fenntartható működésre.

A Memento Park – Szoborpark Múzeum egy történelmi emlékhely, oktatási központ, művészeti akcióterület és turisztikai attrakció, azoknak a szobroknak a gyűjteménye, amelyek a kommunista propagandát hirdették Budapest utcáin 1945-1990 között. Magyarországon a társadalmi nyomás és a politikai szándék egybehangzó akaratával döntés született a nemkívánatossá vált köztéri propagandaszobrok további sorsának rendezéséről. A 41 emlékmű közös elhelyezésére kiírt tervpályázatot Eleőd Ákos építész nyerte meg, aki politikailag semleges konceptuális építészeti alkotást álmodott meg.

„Ezek a szobrok Magyarország történelméhez hozzátartoznak. A diktatúrák a múltjukat „levésik, levakolják”, vagyis eltüntetik mindazt, ami az őket megelőző időszakra emlékeztetnek. A demokrácia az egyetlen, amely vállalni tudja, hogy múltunk – minden zsákutcájával együtt – a miénk; ismerjük meg, dolgozzuk föl, gondolkozzunk el rajta!... Ez a park a diktatúráról szól, de abban a pillanatban, amikor ez kimondható, leírható, megépíthető, a park már a demokráciáról szól, mert csak a demokrácia képes megadni annak a lehetőségét, hogy szabadon gondolkodhassunk a diktatúráról… vagy éppen a demokráciáról… vagy bármiről.” – mondta Eleőd Ákos.

 

Forrás: Memento Park

 

A Memento Park létezése és működtetése egyre növekvő kockázattal jár. A létesítmény - 1993. évi megnyitásától kezdődően - semmilyen költségvetési támogatásban nem részesül, működéséről egy gazdasági vállalkozás gondoskodik, 2007-től közösen egy közhasznú alapítvánnyal. E hibrid üzemeltetési forma szerint a fenntartásra, állagmegóvásra vagy fejlesztésekre fordítható összeg kizárólag a látogatói bevételtől függ, ami azonban az utóbbi években bizonytalanná vált. Az üzemeltetők gondoskodnak az általános karbantartásról, de a bevételek nem elégségesek a szakszerű állagmegóváshoz.

A 7 Legveszélyeztetettebb Program Tanácsadó Testülete a következő nyilatkozatot tette: „1989-ben, amikor európai országok levetették magukról a kommunizmust, egy dilemmával találták magukat szemben: seperjék-e a közelmúlt történetét a szőnyeg alá, vagy építsék be nemzeti történelmükbe? Ez a kérdés azóta talán vesztett jelentőségéből, de nem került teljesen nyugvópontra az érintett európai országok vagy a kontinens kollektív tudatában. Mára a jelenségnek neve is van: disszonáns/ellentmondásos örökség. A magyarok a rájuk jellemző eszes leleményességgel oldották meg a feladatot: az ideológiával átitatott budapesti köztéri szobrokat egy új városszéli otthonba helyezték át, kiemelve és megfosztva kontextusuktól, de nem megfosztva a létezésüktől.”

A Tanácsadó Testület a következőt adta még hozzá: „De most, egy generációval az 1989-es élmények után ez a jelképrendszer csendben elpusztul? Elegendő-e a külföldiek kíváncsisága? Kell-e emlékeztetni a fiatalabb generációkat? Lehet-e függetleníteni a művészi kvalitásokat a regnáló hatalomtól? Példaértékű-e Európa számára az ellentmondásos történelem kezelésének ezen magyar megoldása? Ezek a kihívások és talán a lehetőségek is, amennyiben a Memento Park egyike lesz a 7 Legveszélyeztetettebb örökségi helyszínnek 2023-ban.”

 

Herman Ottó Múzeum, Miskolc

A miskolci Herman Ottó Múzeum a reneszánsz építészet kiváló példája. 1560 és 1902 között református gimnázium működött benne. Az épületet a 18. században bővítették, és a 19. század végén neoklasszicista stílusjegyekkel felújították, majd a városi múzeum otthona lett.

Az 1920-as években az épületben a Borsod-Miskolci Múzeum és a város egyetlen közkönyvtára működött, Miskolc városa és Borsod vármegye közös fenntartásában. Ebben az időszakban az épület az értelmiség és a polgárság találkozóhelyévé, szellemi műhelyévé vált.

Annak ellenére, hogy 1951–1958-ban a magyar kormánytól műemléki védettséget kapott, az épület romlásnak indult, és vizesedik, falazata, nyílászárói, födémje, padlózata károkat szenved.

 

A Miskolci Herman Ottó Múzeum. Forrás: Magyar Múzeumok

 

Miskolc közössége és önkormányzata tenni akar az épület megóvásáért, hogy az újra múzeumként és kulturális központként szolgálhassa a várost. A jelölő az épülettel kapcsolatos környezetbarát szemléletváltást javasolja, hangsúlyozza a múzeum kiemelkedő fontosságát a helyi közösség számára, és az épületfelújítási projekt révén rámutat a régió fenntartható turizmusának fejlesztési lehetőségeire.

A 7 Legveszélyeztetettebb Program Tanácsadó Testülete így fogalmaz: „Központi elhelyezkedésénél és történelmi jelentőségénél fogva, a Herman Ottó Múzeum felújítása esetén újra kulturális központtá válhatna, és fontos szerepet játszhatna Miskolc város szellemi életében.”

Prof. Dr. Hermann Parzinger, az Europa Nostra ügyvezető elnöke így nyilatkozott: „Az előválogatottak listáján olyan műemlékek és örökségi helyszínek szerepelnek, amelyek különböző jellegű valós veszéllyel kell szembenézzenek. A helyi közösségek és civil szervezetek mélyen elköteleződtek kiemelkedő közös örökségünk megmentése iránt, de szélesebb támogatásra van szükségük. Ezért kérjük a helyi, regionális, nemzeti és európai érdekelteket, hogy egyesítsék erejüket az Europa Nostra tagszervezeteinek és partnereinek hálózatával az előválogatott helyszínek jövőjének biztosítása érdekében.”

 

Szerző: műtárgy.com

Forrás: A 7 Legveszélyeztetettebb Európai Örökség Program, Europa Nostra, Európai Beruházási Bank Intézet

 

Címlapkép: Memento Park. Címlapkép forrása: Memento Park

További cikkek
Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.