Részletes keresés

A Christie's kiemelkedik, míg a Sotheby's és a Phillips gyengébben teljesít a 2024-es tavaszi aukciókon

A Christie's 2024 tavaszi aukciós szezonjának 20-21. századi és szürrealista művészeti árverése (március 7.) kiemelkedő sikert aratott, díjakkal együtt összesen 137,7 millió font (174,8 millió dollár) bevétellel zárt. Ez a lenyűgöző eredmény ellentétben áll a Phillips gyengébb 20. századi és kortárs árverésével, amely alig haladta meg a 13,6 millió fontos (17 millió dolláros) becslést, illetve a Sotheby's 100 millió fontos (127 millió dolláros) árverésével, amely szintén nem hozta a várt eredményt.

 

A Christie's 20-21. századi árverése 87 művet kínált eladásra, ebből 67 kelt el a becsült értéken belül, 17 pedig alatta. A Sotheby's árverésén 70 művet kínáltak eladásra, ebből 59 kelt el. A Christie's 7 tételt vont vissza, míg a Sotheby's 11-et. A Christie's 79%-os eladási arányt ért el, míg a Sotheby's 75%-ot.

 

Francis Bacon, Tangier-i tájkép Malabata mellett (1963)
Forrása: Artnet

 

A héten azonban az összes értékesítés során általános volt az a tény, hogy a drágább tételek lassan mozogtak.  A Christie's 20-21. századi aukciójának vezető tétele Francis Bacon Tangier-i tájkép Malabata mellett című alkotása volt. A 15 millió fontos alsó becsértéket követően 16,8 millió fontért (21,5 millió dollár) kelt el, egy lassú és megfontolt licit során. David Hockney Kalifornia (1965) című alkotására – amely az elmúlt 40 évben nyilvánosan nem volt megtekinthető -  azonban csak néhány licit érkezett, végül 16 millió fontért (20,3 millió dollár) került értékesítésre. Az árverés után az aukciósház megerősítette, hogy a mű alacsony becsült értéke 16 millió font körül volt.  

 David Hockney, Kalifornia (1965)
Forrás: Christie's

 

Az alábbi táblázatban mutatjuk a legmagasabb áron elkelt tételek listáját a Christies’ és a Sotheby’s tavaszi aukcióin.

 

Az 5 legmagasabb áron elkelt mű a Christie’s és a Sotheby’s tavaszi aukcióin

A Sotheby's modern és kortárs akcióját Pablo Picasso vezette: a Homme a la Pipe (1964) című muskétás festménye volt az árverés legdrágábbtétele, amely a becsült áron belül 13,7 millió fontért (17,4 millió dollár) kelt el.

 Pablo Picasso, a Homme a la Pipe (1964)
Forrás: Artnet


A brit szekcióban Bridget Riley Break (1967) című festményére élénk licitálás indult, amely a becsült értéken belül 1,1 millió fontnál (1,4 millió dollár) elakadt. Végül 6,8 millió fontért (8,7 millió dollár) kelt el egy kiemelkedő árat generáló Francis Bacon-portré árverését követően (az alkotás szeretőjét, George Dyer-t ábrázolja).

 Paul Signac, Saint-Tropez. Le rayon vert
Forrás: Sotheby's

A 20. század közepén felfedezett művészek (impresszionista és posztimpresszionista)  értéknövekedésének kiemelkedő példája Paul Signac Le Rayon Vert című, St Tropez-i pointillista festménye. A művet 1958-ban 6 200 fontért (akkori árfolyamon 17 360 dollárért) vásárolták, és a vevő családja most 7,7 millió fontért (9,8 millió dollárért) adta el a Sotheby’s árverésén.

 

Forrás: Artnet

Címlapkép neve: Helena Newman, a Sotheby's árverésén egy 1944-es Françoise Gilot festményt kínált, amely a becsült érték négyszereséért kelt el.

Címlapkép forrása: Artnet / Sotheby's

További cikkek
Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVI.

2024-04-17

Az OCTOGON és az Art Advisory Budapest közös sorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az áprilisi, Építészet & Művészet fókuszunknak megfelelően ezúttal Wolsky András Random Space-Constellation NO'1 című térbeli művét mutatjuk be.

Milánói útikalauz műkedvelőknek

Milánói útikalauz műkedvelőknek

2024-04-16

A művészet és a dizájn szerelmesei számára talán még soha nem volt alkalmasabb időpont Milánó meglátogatására. Április közepén a Design Hét, a Miart és a Velencei Biennále hármasa találkozik, a város irigylésre méltó művészeti, dizájn és gasztronómiai célpontjai pedig a figyelem középpontjába kerülnek. Azonban, ahogyan azt a város bármelyik galériása el fogja mondani, Milánó számtalan kulturális gyöngyszemét egész évben meg lehet tekinteni.

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

Lakner László festményével bővült a Centre Pompidou gyűjteménye

2024-04-09

Lakner László Barikád című festménye bekerült a párizsi Centre Pompidou rangos gyűjteményébe. Lakner a magyar neoavantgárd egyik legjelentősebb képviselője, az 1972-ben készült alkotása a Pompidou Kelet-közép Európai Akvizíciós Bizottság magyar tagjainak közvetítésével került be a párizsi múzeum állandó válogatásába.

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

A párizsi galériák új generációja változtatja meg a város művészeti szcénáját

2024-04-08

Párizs, a művészetek városa, lenyűgöző kulturális pezsgéssel büszkélkedhet. A múzeumok széles tárháza, a galériák sokasága és a magángyűjtemények – például a Pinault-gyűjtemény vagy a Fondation Louis Vuitton - lenyűgöző választéka nem mindennapi élményeket teremt a művészet rajongóinak. A Louvre örök klasszikusai mellett Párizs napjainkban a kortárs kiállításai révén is jelentős vonzerővel bír az érdeklődők számára.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.