Részletes keresés

Áprilisban indul az első SopronFest – 10 képzőművészeti tárlattal is készülnek

A teljes várost megmozgató „urbán fesztivál” indul útjára Sopronban, április 28-29-30-án, amely a számos könnyűzenei koncertek mellett képzőművészeti, színházi, irodalmi, gasztronómiai és Sopron városának kulturális életét célzó programokkal várja közönségét.

A 2023-as év hazai könnyűzenei keresztmetszetének jelentős részét bemutató koncert kínálatnak ad otthont a Lővérek, ahol mások mellett Azahriah, Dzsúdló, a Halott Pénz, Majka, Beton.Hofi, Krúbi, a Valmar, a Tankcsapda és az idei év első koncertjével a Quimby lép színpadra. A Telekom Podcast Fest keretében húsznál is több videós műsor költözik Sopronba, például Istenes Bencével, Kajdi Csabával, Kadarkai Endrével és Miksovits Marcival, Lil Frakkal, illetve a soproni származású Abosi Barnival, aki a SopronFest házigazdája is egyben. Tíz helyszínen nyílnak kiállítások, Soproni Sörnapoknak ad otthont a Fő tér, túrákat szerveznek a városban és környékén több tucat helyi klub, kávézó, étterem és borozó pedig színes programokkal várja a Sopronba látogatókat és a helyieket. Trabantokkal lehet majd bejárni a rendszerváltás legfontosabb helyszíneit, de három napra még a sopronkőhidai börtön is kinyitja szigorúan őrzött kapuit az érdeklődők előtt.

Rácz Jenő egy különleges ebéddel készül Sopronba, a Street Kitchen csapata teraszt szervez a Lővérekben, városszerte a bor és a gasztronómia legjobbjai várják a vendégeket.

 

Weiler Péter: Kár lett volna disszidálni
Forrás: SopronFest 2023

 

 

SopronFest ART – kiállítások 10 helyszínen

Ünnepi program bármely város életében egy kiállítás. A SopronFest egyszerre tíz tárlattal várja a vendégeket! Az ART-programok fő helyszíne a 150 éves Liszt Központ, de a városban kávézókban, éttermekben, köztereken is lesz mit megcsodálni... Kiss Tibor, a Quimby frontembere évtizedek óta nem vállalkozott arra, hogy kiállítsa eddigi munkásságának fontos pillanatait, arra pedig pláne nem, hogy újakkal is megörvendeztesse híveit. Weiler Péter legújabb kiállítása Kár lett volna disszidálni címmel a művész 30 éves képzőművészeti útjának egyik legfontosabb kérdését dolgozza fel egy sajátos perspektívából. Sopronban a maradásról és kivándorlásról beszélni magától értetődő feladat. Weiler kiállításának gerincét Lobenwein Tamás fotóművész 1989-ben készült ikonikus fotói alapján készült festményei alkotják. Ugyanezen a napon és ugyancsak a „Lisztben” nyílik „a rendszerváltás fotósaként” jegyzett Lobenwein Tamás életmű kiállítása, aki májusban lenne 80 éves. A fotóművész közel két évtizede hagyott itt minket és hagyott hátra Sopron hétköz- és ünnepnapjait bemutató fotókat, a város polgárait megörökítő portrékat és a rendszerváltás legfontosabb pillanataiban készített történelmi jelentőségű sorozatokat, amelyek a világsajtót is bejárták.

 

Lobenwein Tamás 80: A rendszerváltás fotósa
Forrás: SopronFest 2023

 

Minden rajongó, de minden művész, szerző, előadó számtalan dalt, lemezt, zenekart tud felsorolni, amely valamiért igazán fontos számára. Az én lemezem sorozat keretében 30 magyar zenész mutatja be a „saját” lemezét, vagyis azt, amely igazán nagy hatással volt rá: Lukács Laci, Szikora Róbert, Marsalkó Dávid, vagy éppen Nagy Feró is szerepel a kiállításon.

Mindig izgalmas megidézni ma jól ismert városi helyszíneken, milyenek voltak ezek gyerekkorunkban, és mit láthattak a járókelők ugyanitt egy évszázaddal ezelőtt. A Sopron anno - Régmúlt idők szépségei - gyerekkorunk emlékei c. szabadtéri kiállításán a közkedvelt és díjnyertes hasonló nevű honlap archívumának anyagából válogatott kép-párok segítségével tehetünk múltidéző sétát a város meghatározott pontjain.

Sopron városa mágikus hely, egy-egy soproni séta során, tisztán hallható, ahogy mesélnek a falak, a rozsdás kopogtató az ajtón, a kertek eldugott szobrai, a várfal maradványai vagy akár a sörgyári hidroglóbusz. Szabó Emese mobiltelefonnal készült spontán Soproni Meséi ezeket a történeteket örökíti meg, melyeket most először tár kiállítás formájában a látogatók elé.

A soproni Kultúrpresszó ad otthont a Főfotó Galéria - Hova lett? kiállításának a magyar poptörténelem legendás, de elfeledett lemezborítóiról. A lemezborító egy külön műfaj volt, egyfajta hivatkozási pontként meghatározta és irányította az együttesek imázsát, a borítón megjelent képekkel azonosítottak egy-egy zenei korszakot. A kiállítás nem titkolt szándéka felemelni ezeket a képeket a valódi műtárgyak közegébe.

Helyi alkotók is városszerte várják a képzőművészet szerelmeseit. Herczeg Anikó Fényterápia című kiállítása a Várkerület Galériában valódi „terápia” a szemnek és léleknek, a jel, a fény a tér és ezek összefüggéseinek boncolgatásával. Soproni Somlai Attila a múlt és jelenkor nagyjait, a Szellem óriásait idézi meg, idő és időtlenség témáit feszegetve a Deák Étteremben, a Museum Caféban pedig Baradács Anett színes festményeinek kiállítását tekinthetjük meg. 

 

Forrás: SopronFeszt 2023

 

Címlapkép: Kiss Tibor: Zsigeri történetek

Címlapkép forrása: SopronFest 2023

 

További cikkek
Tavaszi tárlatok, amelyről nem érdemes lemaradni

Tavaszi tárlatok, amelyről nem érdemes lemaradni

2023-04-25

A jó idő beköszöntésével egyre nagyobb kedvvel mozdulunk ki otthonról. Szabad óráink eltöltésére, idén tavasszal is számos program közül válogathatunk, Budapesten innen és túl. Kulturális élményt kereső közönségünk számára, a műtárgy.com kiállításajánlójában most összegyűjtöttünk 6 kimagasló hazai tárlatot, amelyre mindenképpen érdemes ellátogatni.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.