Részletes keresés

Áprilisban indul az első SopronFest – 10 képzőművészeti tárlattal is készülnek

A teljes várost megmozgató „urbán fesztivál” indul útjára Sopronban, április 28-29-30-án, amely a számos könnyűzenei koncertek mellett képzőművészeti, színházi, irodalmi, gasztronómiai és Sopron városának kulturális életét célzó programokkal várja közönségét.

A 2023-as év hazai könnyűzenei keresztmetszetének jelentős részét bemutató koncert kínálatnak ad otthont a Lővérek, ahol mások mellett Azahriah, Dzsúdló, a Halott Pénz, Majka, Beton.Hofi, Krúbi, a Valmar, a Tankcsapda és az idei év első koncertjével a Quimby lép színpadra. A Telekom Podcast Fest keretében húsznál is több videós műsor költözik Sopronba, például Istenes Bencével, Kajdi Csabával, Kadarkai Endrével és Miksovits Marcival, Lil Frakkal, illetve a soproni származású Abosi Barnival, aki a SopronFest házigazdája is egyben. Tíz helyszínen nyílnak kiállítások, Soproni Sörnapoknak ad otthont a Fő tér, túrákat szerveznek a városban és környékén több tucat helyi klub, kávézó, étterem és borozó pedig színes programokkal várja a Sopronba látogatókat és a helyieket. Trabantokkal lehet majd bejárni a rendszerváltás legfontosabb helyszíneit, de három napra még a sopronkőhidai börtön is kinyitja szigorúan őrzött kapuit az érdeklődők előtt.

Rácz Jenő egy különleges ebéddel készül Sopronba, a Street Kitchen csapata teraszt szervez a Lővérekben, városszerte a bor és a gasztronómia legjobbjai várják a vendégeket.

 

Weiler Péter: Kár lett volna disszidálni
Forrás: SopronFest 2023

 

 

SopronFest ART – kiállítások 10 helyszínen

Ünnepi program bármely város életében egy kiállítás. A SopronFest egyszerre tíz tárlattal várja a vendégeket! Az ART-programok fő helyszíne a 150 éves Liszt Központ, de a városban kávézókban, éttermekben, köztereken is lesz mit megcsodálni... Kiss Tibor, a Quimby frontembere évtizedek óta nem vállalkozott arra, hogy kiállítsa eddigi munkásságának fontos pillanatait, arra pedig pláne nem, hogy újakkal is megörvendeztesse híveit. Weiler Péter legújabb kiállítása Kár lett volna disszidálni címmel a művész 30 éves képzőművészeti útjának egyik legfontosabb kérdését dolgozza fel egy sajátos perspektívából. Sopronban a maradásról és kivándorlásról beszélni magától értetődő feladat. Weiler kiállításának gerincét Lobenwein Tamás fotóművész 1989-ben készült ikonikus fotói alapján készült festményei alkotják. Ugyanezen a napon és ugyancsak a „Lisztben” nyílik „a rendszerváltás fotósaként” jegyzett Lobenwein Tamás életmű kiállítása, aki májusban lenne 80 éves. A fotóművész közel két évtizede hagyott itt minket és hagyott hátra Sopron hétköz- és ünnepnapjait bemutató fotókat, a város polgárait megörökítő portrékat és a rendszerváltás legfontosabb pillanataiban készített történelmi jelentőségű sorozatokat, amelyek a világsajtót is bejárták.

 

Lobenwein Tamás 80: A rendszerváltás fotósa
Forrás: SopronFest 2023

 

Minden rajongó, de minden művész, szerző, előadó számtalan dalt, lemezt, zenekart tud felsorolni, amely valamiért igazán fontos számára. Az én lemezem sorozat keretében 30 magyar zenész mutatja be a „saját” lemezét, vagyis azt, amely igazán nagy hatással volt rá: Lukács Laci, Szikora Róbert, Marsalkó Dávid, vagy éppen Nagy Feró is szerepel a kiállításon.

Mindig izgalmas megidézni ma jól ismert városi helyszíneken, milyenek voltak ezek gyerekkorunkban, és mit láthattak a járókelők ugyanitt egy évszázaddal ezelőtt. A Sopron anno - Régmúlt idők szépségei - gyerekkorunk emlékei c. szabadtéri kiállításán a közkedvelt és díjnyertes hasonló nevű honlap archívumának anyagából válogatott kép-párok segítségével tehetünk múltidéző sétát a város meghatározott pontjain.

Sopron városa mágikus hely, egy-egy soproni séta során, tisztán hallható, ahogy mesélnek a falak, a rozsdás kopogtató az ajtón, a kertek eldugott szobrai, a várfal maradványai vagy akár a sörgyári hidroglóbusz. Szabó Emese mobiltelefonnal készült spontán Soproni Meséi ezeket a történeteket örökíti meg, melyeket most először tár kiállítás formájában a látogatók elé.

A soproni Kultúrpresszó ad otthont a Főfotó Galéria - Hova lett? kiállításának a magyar poptörténelem legendás, de elfeledett lemezborítóiról. A lemezborító egy külön műfaj volt, egyfajta hivatkozási pontként meghatározta és irányította az együttesek imázsát, a borítón megjelent képekkel azonosítottak egy-egy zenei korszakot. A kiállítás nem titkolt szándéka felemelni ezeket a képeket a valódi műtárgyak közegébe.

Helyi alkotók is városszerte várják a képzőművészet szerelmeseit. Herczeg Anikó Fényterápia című kiállítása a Várkerület Galériában valódi „terápia” a szemnek és léleknek, a jel, a fény a tér és ezek összefüggéseinek boncolgatásával. Soproni Somlai Attila a múlt és jelenkor nagyjait, a Szellem óriásait idézi meg, idő és időtlenség témáit feszegetve a Deák Étteremben, a Museum Caféban pedig Baradács Anett színes festményeinek kiállítását tekinthetjük meg. 

 

Forrás: SopronFeszt 2023

 

Címlapkép: Kiss Tibor: Zsigeri történetek

Címlapkép forrása: SopronFest 2023

 

További cikkek
Mit érdemes megnézni a 2024-es svájci Art Basel-en?

Mit érdemes megnézni a 2024-es svájci Art Basel-en?

2024-06-11

A 2024-es Art Basel több, mint 285 nemzetközi galériát és művészt vonultat fel, akik festményeket, szobrokat, fotókat, digitális alkotásokat, a 20. század eleji modern úttörők és feltörekvő kortárs művészek munkáit mutatják be. Maike Cruse az Art Basel igazgatója elmondta, hogy idén 22 galéria csatlakozik újonnan az vásárhoz, ebből öt a rendezvény fő szekciójában vesz majd részt. Az esemény helyszíne idén is a Messe Basel lesz június 13. és 16. között, Preview napjai pedig június 11. és 12. között kerülnek megrendezésre.

10 pezsdítő nemzetközi tárlat a nyári utazásokhoz

10 pezsdítő nemzetközi tárlat a nyári utazásokhoz

2024-06-07

A nyár az intézmények számára jellemzően lassabb időszak. Idén viszont a szokásosnál élénkebb, és olyan nagyszabású bemutatókkal teli, amelyek általában a tavaszi és őszi szezont jellemzik. A műtárgy.com most összegy

John Lennon gitárja rekordáron, 2,9 millió dollárért kelt el árverésen

John Lennon gitárja rekordáron, 2,9 millió dollárért kelt el árverésen

2024-06-06

John Lennon gitárjának nem kellett segítség, hogy új világrekordot állítson fel. A híres „Help!” Framus Hootenanny elképesztő áron, 2,86 millió dollárért kelt el a Julien's kétnapos Music Icons aukcióján a New York-i Hard Rock Cafe-ban, így ez lett a valaha árverésen eladott legdrágább Beatles-gitár. A rekordot korábban Lennon J-160E Gibsonja tartotta, amely 2015-ben 2,41 millió dollárért kelt el. A hangszerért eredetileg 600 000 és 800 000 dollár közötti összeget vártak, de a legmagasabb becsült ár háromszorosát érte el. Egy telefonos licitálónak adták el.

 

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVII.

Műtárgy-kalauz stopposoknak XXVII.

2024-06-04

Az Octogon magazin és az Art Advisory Budapest közös cikksorozatában – az aktuális online tematikához kapcsolódóan – mindig egy-egy újabb hazai művészre és alkotására hívjuk fel a figyelmet. A Fiatalok – gyerekek / élhető városok fókuszunknak megfelelően ezúttal Gaál Kata Protective Grund című művét mutatjuk be.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.