Részletes keresés

Az online aukció, ami mindenkihez szól

A Darabanth Aukciósház továbbra is őrzi piacvezető pozícióját a hazai online aukciók között. Immár 14. éve tartanak kéthetente aukciókat egyedülállóan széles kínálattal, valamint évente két alkalommal kiemelt nagyaukciókat. A közelgő 28. nagyaukció kapcsán beszélgettünk Csonka Krisztián irodavezetővel.

 

 

Milyen anyag gyűlt össze a nagyaukcióra?

A legkiemelkedőbb része az aukciós anyagnak most a numizmatikai és falerisztikai rész. A legmagasabb magyar polgári és katonai kitüntetések mellett Magyarországon ritkán látott bolgár, finn, horvát, török és egyéb érdemrendek kivételes minőségű példányait mutatjuk be.

Továbbá gazdag a kínálat magyar- és külföldi aranypénzekből a középkortól napjainkig, legyen szó akár befektetési-, akár gyűjtési célú vásárlásról, de papírpénzekben is van néhány igazi ritkaság. Igazából egyes darabokat nehéz kiemelni, olyan sok a figyelemreméltó tétel.

Ferenc József ezüst lovasszobra

 

De más területeken sem kell szégyenkezni. A nemesfém dísztárgyak között is több kiemelkedő darab van, Ferenc József ezüst lovasszobrától egy nagyon szép augsburgi olaj-ecet tartó készletig, de gyönyörű, antik, Fischer és Herendi porcelánok és Gorka kerámiák is találhatóak az anyagban.

 

augsburgi olaj-ecet tartó készlet

 

És mi a helyzet a papírrégiségekkel?

Ott is van mire büszkének lenni. Egy teljes értékű, több mint 70 tételt felvonultató plakát anyaggal készültünk, egészen az 1900-as évek korai reklámplakátjaitól a modern, de ritka kultfilm plakátokig. Nagyon szép anyag, igen vonzó árakon.

A történelmi dokumentumok között található Kádár Jánosnak egy kivételes, személyes indulatoktól fűtött levele Vas Zoltánnak, valamint egy Horthy Miklós tiszteletére tartott 1920-as díszebéd menükártyája, amit Horthy és fia mellett majdnem a komplett fővezérség is aláírt.

 

Fotókkal hogy állnak, ez Önöknél mindig kiemelt terület?

Igen, ez így van. Évek óta mi rendezzük a legnagyobb fotó árveréseket Magyarországon. Most is több mint 360 tétel szerepel csak a nagyaukció anyagában. A magyar fotóművészet széles fókuszú áttekintése többek között Pécsi József, Kinszki Imre, Besnyő Éva, Haár Ferenc, Kankowszky Ervin munkáin keresztül. Mellettük nemzetközi aukciókról is ismert XIX. századi, XX. század eleji külföldi mesterektől is vannak képek.

Külön fejezetben szerepelnek a régi magyar városképek, melyek a századelő hangulatába engednek bepillantani. Emellett szokás szerint jelentős a kínálat történelmi alakok, híres emberek eredeti fotográfiáiból, sok közülük aláírva. Bár nem fotó, de a múltbéli városképek gondolatával összecseng a „jövőben” képeslapok sora, amikből most szintén egy tekintélyes sorozat található az árverésen. Ezek a lapok esztétikusak és rendkívül érdekesek, nem csak a gyűjtőknek érdemes megtekinteni őket.

 

 

Mikor láthatóak ezek a tételek?

A  darabanth.com oldalon már most is, személyesen november 13-tól lehet megtekinteni őket és az aukció november 25-ig tart.

 Finnország 1952. "Helsinki XV. Nyári Olimpia" olimpiai bronzérem

 

A nagyaukció szép anyaga mellett miért jók a kéthetenkénti gyorsárverések?

A kéthetenként megtartott árveréseken átlagosan 15 000 tétel szerepel. Ezek bélyegek, képeslapok, régi pénzek, festmények, műtárgyak, könyvek, fotók és más egyebek.

Az aukcióknak az a különlegessége, hogy minden terület megfelel egy-egy teljes értékű aukciónak.

Tehát kéthetente nem egy-egy árverés van, hanem több tíz, hiszen egy aukció egyenként több száz tételes fotó-, könyv- és papírrégiség-, numizmatika-, festmény- és grafika-, porcelán- és egyéb árverést tartalmaz, így áll össze ez a nagy szám.

A gyorsárveréseinken megtalálhatóak az olcsóbb tételek is, de ezt tudatosan alakítottuk így, hogy minden gyűjtő - legyen akár kevesebb pénze a hobbijára - találhasson érdekes tételeket. Persze a gyorsárverések anyagában úgyanúgy ott vannak azok a tételek, amelyek bármelyik élő aukcióban megállnák a helyüket. Akár több millióért elkelő Zsolnay porcelánok , nemesfém dísztárgyak, vagy igazán komoly papírrégiségek is szerepelhetnek.

Emellett ezeken az aukciókon olyan témák is önálló fejezetet kapnak gyakran nagyon sok darabos kínálattal, mint a térképek, fényképezőgépek, múzeális borok, de nagyon népszerű a bolhapiac kategória is.

 

Azt azt is jelenti, hogy a böngészőnek egyfajta kincskeresés élményt kínálnak?

Igen, mindenképp, a folyamatosan növekvő ügyfélkör és aukciós anyag is mutatja, hogy erre van igény és mi is igyekszünk ezt az oldallal is kiszolgálni, van például olyan beállítás, amiben egyfajta képes bemutatóként is végig lehet nézni a kategóriákat. Azzal a széles felhozatallal, amit kéthetente biztosítunk, mindenkit megszólítunk. Rengeteg ügyfelünk van, aki nem klasszikus gyűjtő, hanem ünnepi ajándékot, ékszert vásárol magának, vagy a hobbijához keres megfizethető kiegészítőket. Ez a másik előnye a gyorsárveréseknek, nagyon gyorsan át lehet venni a kinézett dolgokat, ami öröm a vásárlói oldalról, ha mondjuk karácsonyra vásárolnak, hisz ilyenkor nem biztos hogy hónapokra előre gondolkodnak. De az árverésre szállítóknak is előny ez. Gyors átfutással érünk el jó eredményeket, és nekik sokszor pont erre van szükségük.

 

 

 

 

További cikkek
Fedezd fel a műtárgyak titkos életét!

Fedezd fel a műtárgyak titkos életét!

2024-04-30

A műtárgy.com idén május 23-25. között nyolcadik alkalommal rendezi meg nagyszabású művészeti programsorozatát: a háromnapos Műtárgyak Éjszakája Fesztivál 70 fővárosi helyszínen, 100-nál is több programmal várja az 

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.