Részletes keresés

Az önmegsemmisítő Banksy-mű és ami mögötte van

Október 5-én történt az ominózus eset, hogy a graffitiművészként ismert, pontos kilétét fel nem fedő művész, Banksy Lány léggömbbel című alkotása, miután rekordáron, 1,1 millió dollárért elkelt a Sotheby's New York-i aukcióján, egész egyszerűen ledarálta magát az árverésen részt vevő nézőközönség szeme láttára. Az akció természetesen nem maradt visszhang nélkül, a világsajtó ízekre szedte az esetet. Ha Banksy eddigi, igencsak társadalomkritikus munkásságára gondolunk, nem kell sokat agyalnunk az aukción történtek jelentésén. A dolog gyakorlati oldala, a megvalósítás körülményei, feltételei már jóval érdekesebb kérdéseket vetnek fel, melyek közül talán a legfontosabb az, hogy lehetséges-e mindezt úgy véghez vinni, hogy az aukciósház még csak nem is sejtette előre. A találgatásoknak se vége se hossza, azonban az Artsy újságírója egy megbízható forrásra hivatkozva újabb szempontokat vetett fel, amelyeket érdemes megfontolnunk.

Az önmegsemmisítő Banksy-mű és ami mögötte van


Kép: Banksy, Love is in the Bin, 2018

Először is, a kép hátoldalán a következő ajánlás olvasható: "Thanks, Jo", egy szívecskével és egy béke-jellel. Ez felveti annak a lehetőségét, hogy egy jól sikerült PR-fogásról van szó, mivel Banksy ügynöke (és jó barátja) Jo Brooks. Ezenkívül az Artsy munkatársának tudomására jutott, hogy a művész csapatából valaki kapcsolatba lépett az aukciósházzal, tárgyalva a kép eladásáról, és a megállapodáshoz különös feltételeket szabott: a műnek az aukció során a teremben kell lógnia, az árverés második felében kell értékesíteni, nem lehet a keretből kivéve megvizsgálni. Mivel nem szokás egy relatíve nem túl magasra (az előzetes becslések értelmében 200 ezer és 300 ezer fontra) értékelt képet a teremben kiállítani, a Sotheby's nemet mondott az üzletre. Ekkor az illető tovább próbálkozott, előbb 5, majd 10 százalék körüli jutalékot felajánlva, így megszületett a megállapodás. E ponton jegyzi meg az újságíró, hogy a Sotheby's-nek gyanítania kellett, hogy valami történik a képpel kapcsolatban. Amennyiben az aukciósház tudott valamit a képről, amit nem osztott meg a reménybeli vevővel, az törvénybe ütköző cselekedet lett volna. Mivel azonban a vevő "egy európai női gyűjtő", "hosszútávú kliens" (az aukciósház információi alapján) úgy döntött, hogy megvásárolja az "újjászületett" művet, amelynek a neve immár Love is in the Bin (Szerelem a szemétben), úgy tűnik, hogy az esetnek nincs áldozata, minden a legnagyobb rendben. Amikor a titkos forrás teóriájával szembesítették a Sotheby's-t, az aukciósház tagadta, hogy a megállapodásnak a fentebb vázolt speciális kritériumai lettek volna. Arra pedig, hogy hogyan csúszhatott át a biztonsági ellenőrzésükön az egyébként túlméretezett keretbe rejtett szerkezet, azt válaszolták, hogy a művész stúdiójától azt az utasítást kapták, hogy ne vegyék ki a művet a keretből, mivel az így könnyen megsérülhetne. Ezt nem találták szokatlannak, hiszen Lucio Fontana vagy George Condo munkáival kapcsolatban is felmerül ez a tiltás. A katalógusban feltüntették, hogy a kép a művész keretében található, Banksy stúdiójától pedig tanúsítványt is kaptak arról, hogy a keret a műalkotás szerves részét képezi.

A történet kétségkívül érdekes és mulatságos, ki-ki a saját elgondolásai alapján értékelheti. Tanulságos, hogy az aukciót követően felröppent az a hír is, hogy a félig felszabdalt kép már többet is ér, mint a leütési ára, illetve mindenki nagy izgalommal várja az Artcurial párizsi árverését, amelyen négy mű is szerepel a művésztől. Tény, hogy ha az eset megismétlődne, kevésbé szólna nagyot, hiszen elveszítené az újdonságból eredő varázsát. A legnagyobb kérdés az ügy végén talán az, hogy maga a művész elégedett-e az akció végkimenetelével, megfelel-e az eredeti szándékainak vagy sem. Ezt azonban valószínűleg nem tudjuk meg.

Szerző: műtárgy.com
Forrás: Artsy

Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Aukciós sztártételek itthon és külföldön

Aukciós sztártételek itthon és külföldön

2018-11-12

A következő napokban számos aukció lesz, amelyet érdemes figyelemmel követnünk. Az elárverezendő tételek egyike-másika aukciós történelmet is írhat, több főmű is a kalapács alá kerül – ezek közül válogattunk.

Chop Suey - Edward Hopper ikonikus, magánkézben maradt festménye

Chop Suey - Edward Hopper ikonikus, magánkézben maradt festménye

2018-11-09

November 13-án árverezi el a Christie's Edward Hopper Chop Suey című, 1929-es festményét, amely annak ellenére lett híres, ikonikus alkotás, hogy mindeddig magánkézben volt. A kép esszenciálisan sűríti magába mindazt, ami általában megfigyelhető a festő képein: az amerikai élet sajátosságait, helyszíneit, a nagyvárosi emberek magányosságát. A Chop Suey egy olyan étterem, ahol az új, női munkaerő tagjai találkozhatnak. Az asztalon nem látunk ételt, ez Hopper többi éttermi képére is jellemző. A velünk szemben ülő nő kerüli a szemkontaktust a mű nézőjével és a vele egy asztalnál ülővel is.

Rippl-Rónai József Kékruhás lány virágos kalapban című festménye a BÁV aukció sztártétele

Rippl-Rónai József Kékruhás lány virágos kalapban című festménye a BÁV aukció sztártétele

2018-11-07

Közel 600 tétellel, köztük művészettörténeti csemegékkel készül november 13-14-i őszi aukciójára a BÁV. Az árverés sztártétele Rippl-Rónai József 60 millió forintról induló Kékruhás lány virágos kalapban című mesterműve lesz. Valódi szenzációnak számít Aba-Novák Vilmos Ebédelő cigány című festményének a felbukkanása. A „barbár zseni” egyik utolsó olajfestményén szereplő karaktert később egy nagyobb kompozícióban is megfestette, de a ma már csak fekete-fehér fotóról ismert temperakép megsemmisült. A szakértők a műtárgykollekcióba többek között ritka Zsolnay dísztálakat, Hieronymus Hackel vadászpoharát, valamint patinás fegyvereket is beválogattak.  Az árverés ékszernapja egy eredeti pillangószárnyakkal készült melltűvel, nagyméretű briliánsokkal és színes drágakövekkel ékített befektetési ékszerekkel várja az érdeklődőket.

 

 

Stephen Hawking tárgyait árverezi el a Christie's

Stephen Hawking tárgyait árverezi el a Christie's

2018-11-01

Online lehet licitálni az idén márciusban elhunyt elméleti fizikus, Stephen Hawking személyes tárgyaira a Christie’s honlapján. A világ egyik legokosabb emberének tartott Hawking a kozmológiával, a fekete lyukakkal és az idővel foglalkozott. Betegsége (amiotrófiás laterálszklerózis) ellenére híres volt a humora, amely a legnehezebb helyzetekben sem hagyta cserben. Rendkívüli népszerűségre tett szert a tudományos berkeken kívül is, életéről A mindenség elmélete címmel film is készült.

Dorotheum, Bécs.  Hordozható napórák, régi gépek – józan vevők

Dorotheum, Bécs. Hordozható napórák, régi gépek – józan vevők

2018-10-29

Két részből álló, egész napos műszaki árverésén 509 tételre várt vevőket szeptember 13-án a Dorotheum. Az interneten tájékozódók akár két külön aukciónak is felfoghatták a felkínált anyagot.

Az órák, ázsiai műtárgyak, fémtárgyak, fajanszok, népi iparművészeti munkák és szobrok 318 tétele alkotta a nagyobb csoportot.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Partnerek

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.