Részletes keresés

Bemelegítés a MAGYAR DESIGN kiállításra - Kis magyar bútorkörkép

 

Tele van a város designbútorokkal. Beléjük futhatunk irodaházak folyosóján, kipróbálhatjuk közösségi irodában, cukrászdában, kézműves sörözőben. A gombamód szaporodó újhullámos helyek – kávézók, teázók, bisztrók és falatozók – talán nem csak a gasztronómiai forradalmat hozták el számunkra. Egy magára valamit is adó vendéglátóegység gondosan ügyel a részletekre: a falburkolattól kezdve a lámpatesteken át a desszertesvilláig. Mindez úri huncutság volna? Nevezzük inkább designnak, mert mindaz, ami az üzletportálnál kezdődik és az elviteles pohárnál ér véget, az (legtöbb esetben jól működő) design.

Nagy-Mihály Márk: GURTNICHAIR

Amikor lelassítunk egy designbútorokat forgalmazó üzlet előtt, legtöbbször külföldi – olasz, skandináv – brandekkel találkozhatunk. Szerencsére akadnak kivételek. A Dohány utcai zsinagóga szomszédságában működő Solinfo kirakatában fedezhetjük fel a hazai Studio Nomad letisztult és vagány 3LEGS asztalát és a hozzá tartozó, szintén fém könyvtartót – vagy nevezzük inkább könyvjelzőnek, hiszen a csapat által tervezett kiegészítőt voltaképpen a megszokott könyvjelzők hiányára adott válaszreakcióként értelmezhetjük. Ugyanitt látható a MEONIN egyik ikonikus darabja, a Contour Chair. A rozsdamentes acélvázat tölgyfából készült ülőfelület egészíti ki: a szék egyszerre puritán, és tekintélyt parancsolóan elegáns. Mindkét magyar márka tökéletesen passzol ebbe a hűvös, színes miliőbe.

Ha mégis többre vágyunk a bemutatótermek kirakatainál, és szeretnénk átfogó képet kapni arról, mi zajlik ma a hazai bútortervezés berkeiben, érdemes ellátogatnunk az OTTHONDesign kiállításra, azon belül is a MAGYAR DESIGN standhoz. A magát trendmutatóként meghatározó bemutató valóságos oázis a szakvásár területén: egybegyűjti és bemutatja azokat a fiatal magyar tervezőket, akikre érdemes odafigyelnünk – legyünk bár potenciális vásárlók vagy designra fogékony érdeklődők.

Az idei felhozatalban közel húsz tervező munkáival találkozhatunk a rönkkanapétól az újragondolt komódon át a porcelánlámpáig. Németh Gabriellának, a stand kurátorának a célja, hogy ebben a néhány napban olyan összeállítást láthasson a közönség, amely képes megmutatni a hazai design sokszínűségét. Fontos, hogy megvásárolható darabokkal találkozhassanak a lakberendezés iránt érdeklődők, ugyanakkor legyenek olyan kísérleti munkák és projektek is, melyek a tárgy- és bútortervezés folyamataiba engednek betekintést. Ilyenek például a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen zajló tervezési feladatok is: legutóbb egy már létező, de szétesőfélben lévő széktípus vázát hasznosították újra a diákok, és arra építettek új ülőfelületeket. Emellett egy „kisszériás széket” is ki kellett gondolniuk, amihez a Plydesign Kft. biztosított számukra nyers rétegelt lemez ülőfelületeket, és ezekhez kellett új vázat, lábakat tervezniük a hallgatóknak. A legizgalmasabb darabokkal ezúttal a nagyközönség is találkozhat.

Ugyancsak a MOME falai között született meg a beszédes nevű Gurtnichair ötlete is. Diplomamunkájában Nagy-Mihály Márk a sokunk számára ismerős redőnygurtninak adott új értelmet. Olyan bútordarabot szeretett volna tervezni, amelyhez a legtöbbeknek személyes kötődése van. Így talált rá a piros csíkos fehér gurtnira, s lett ebből mesélő bútor. Hasonló elven alapszik a díjnyertes Hintabirka is, mely a tavalyi Itt nemez van című kiállításon debütált: a napjainkban ismét népszerű filcet „természetes közegébe” emelte vissza a tervező.

Szintén a filccel kísérletezik Temesi Apol textiltervező. Nála a tervezési folyamat nulladik lépése, hogy megtalálja a megfelelő alapanyagot: ez általában ipari hulladék, amely mások szemében teljesen hasznavehetetlen, ám számára egy új tárgy végtelen variációinak tárházát jelenti. A leeső, de jó minőségű alapanyagot a kőszegi Nemezgyártól kapja, majd az anyagszélek méretének megfelelően geometrikus mintákat tervez, a mintákat vágás után összeszerkeszti (szövi, ragasztja stb.), térbeli struktúrákat hozva létre belőlük. Az eredmény: egy hang- és hőszigetelő panel, mely nemcsak praktikus, de esztétikailag is izgalmas.

A fenntartható design kapcsán Temesi munkái mellett érdemes megemlítenünk a stand visszatérő kiállítóit, a Fészek Részek és a PDSIGN márkát. Előbbit Bergovecz László jegyzi, aki környezetbarát bútorok tervezésével és kivitelezésével foglalkozik. A PDSIGN márka alapító tervezője Pataki Dávid, aki az újrahasznosítás különleges módozatát alkalmazza: talált bútordarabokból (vagy azok maradványaiból) tervez új használati tárgyakat. A „leletmentés” során az eredeti anyag átalakul, új funkciót nyer: így lesz például parkettából rendhagyó formájú vágódeszka, vagy bontott ablakszárnyakból üveges szekrény. A standon ezúttal a fém és fa kombinációjával készült mentett és újragondolt bútorok és kiegészítők lesznek láthatók.

Ugyancsak elképzelhetetlen lenne a stand Kerékgyártó András nélkül, aki évek óta a hazai Plydesign számára tervez. A hazai bútorgyártó cég rétegelt lemezből készült bútoraival már második alkalommal (s valószínűleg nem utoljára) járta meg a stockholmi bútorvásárt. Hajlított bútoraikat nemcsak külföldön, de idehaza is szeretik – szóval igencsak szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy nem kell Finnországig utaznunk, ha (hazai) skandináv bútort vásárolnánk.

Szőke Gábor Miklós ezúttal nem gigászi fainstallációival, hanem a stúdió enteriőrmárkájával, a DANTE HOME-mal képviselteti magát: dobermannlábú asztalok és vitrinek, fagerendákból épülő fotelek és kanapék szerepelnek a kollekcióban. Hasonlóan unikális élményt nyújtanak a Laokoon Design és a Maison Marquise divatmárka kollaborációjából született lámpák. Ha szívesebben döntünk a visszafogottabb darabok mellett, Sass-Hegedűs Ágnes gömb alakú porcelánlámpáit – melyeket a Zsolnay Manufaktúra számára tervezett – érdemes szemügyre vennünk. Ugyancsak a lámpafrontot erősítik az Adamlamp stúdió geometrikus világítótestei (ezúttal kivételesen bambuszból), és Ungár Fanni PEAK-kollekciója (különleges rozégold színben). Mindezek mellett különleges burkolati anyaggal debütál a Viaplant tájépítész csapata. A MAGYAR DESIGN stand megjelenését Lantos Judit kerámiatárgyai és Glázer Attila fotós nonfiguratív képei teszik teljessé. De nemcsak erre a néhány négyzetméterre érdemes odafigyelnünk, hiszen idén önálló standdal jelentkezik a Hannabi márka: ha személyre szabható és szuperkényelmes kanapét keres az ember, őket semmiképp sem érdemes kihagyni.

És ha a bútorbolt kirakatánál lemaradtunk volna a MEONIN székéről, most ezt is pótolhatjuk, sőt egy bővebb válogatással is találkozhatunk, hiszen a márka BLACK BOX kollekciója is ott lesz a kiállításon. (HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont, április 11–15.)

Mayer Kitti

 

Megjelent a Műértő áprilisi lapszámában.

Műértő - művészeti és műkereskedelmi folyóirat A Műértő a HVG Zrt.
kiadásában megjelenő, szakemberek által írt és szerkesztett művészeti,
műkereskedelmi havilap. A múzeumi szférában és a műtárgypiacon érdekelt
valamennyi résztvevőhöz szól, igyekszik eligazítani a befektetési szándékkal
rendelkező üzletembereket. Nemzetközi kitekintéssel beszámol az árakról,
trendekről, jelentős aukciókról, vásárokról, kiállításokról és a színtér
meghatározó szereplőiről. Aktuális információkat és kritikai elemzéseket
közöl. Megjelenik minden hónap első péntekjén.

Főszerkesztő Andrási Gábor
Szerkesztő: Nagy Mercédesz
Hirdetés: Tasnádi Rózsa, tel.: 061-436-2450; hirdet@hvg.hu

Szerkesztőség:
1037 Budapest, Montevideo u. 14.
muerto@hvg.hu / www.muerto.hu

Előfizethető:
HVG Zrt. terjesztési osztály: ugyfelszolgalat@hvg.hu; tel.: 061-436-2045
Kiadja a HVG Kiadó Zrt, Felelős Kiadó: Szauer Péter

További cikkek
Fedezd fel a műtárgyak titkos életét!

Fedezd fel a műtárgyak titkos életét!

2024-04-30

A műtárgy.com idén május 23-25. között nyolcadik alkalommal rendezi meg nagyszabású művészeti programsorozatát: a háromnapos Műtárgyak Éjszakája Fesztivál 70 fővárosi helyszínen, 100-nál is több programmal várja az 

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.