Részletes keresés

Bitcoin, nyersanyag, műtárgy – Erre figyelj, ha befektetnél

Hol eszement emelkedést, hol pedig csúnya esést mutat a bitcoin, ami bár fontos diverzifikációs elem lehet egy portfólióban, érdemes vele óvatosan bánni. A Portfolio Privte Investor Day 2021 online rendezvényén az alternatív befektetések kapcsán még elhangzott, melyek lehetnek jó befektetési lehetőségek a nyersanyagpiacon, és mire érdemes figyelnie annak, aki műtárgyba szeretne fektetni.

Bitcoin

Dénes Szilárd, az MKB Bank Treasury Értékesítési és Befektetési Szolgáltatások igazgatója az online rendezvényen a bitcoin elmúlt hónapokban mutatott eszement mozgásáról és a mögötte húzódó folyamatokról beszélt előadásában.

Tavaly négyszerezte az árfolyamát, idén pedig 30 ezer dollárról volt 60 ezer dollár is a bitcoin, tehát a volatilitás elképesztő a termékben.

Kiemelte, hogy a bitcoin hívők szerint a bitcoin a digitális arany, védelmet nyújt az inflációval és a gyengülő dollárral szemben. További érvként merül fel a kriptodeviza mellett, hogy egyre több intézményi és vállalati ügyfél lép be a bitcoin piacára, a csökkenő korreláció miatt jól használható egy portfólió diverzifikálására. Gyakorlatilag ezt tekintik a modern fizetőeszköznek.

Dénes Szilárd
Treasury Értékesítési és Befektetési Szolgáltatások, MKB Bank, igazgató
Dénes Szilárd az MKB Bank Treasury Értékesítési és Befektetési Szolgáltatások igazgatója. 2001-ben diplomázott a Külkereskedelmi Főiskola és a University of Humberside közös kurzusán, majd a Pécsi Tud
Tovább
Dénes Szilárd az MKB Bank Treasury Értékesítési és Befektetési Szolgáltatások igazgatója. 2001-ben diplomázott a Külkereskedelmi Főiskola és a University of Humberside közös kurzusán, majd a Pécsi Tud… Tovább

A bitcoinnal szembeni kritikusok viszont nincs belső értéke, se haszna és túl alacsony a likviditás benne. Ezekhez párosul a nagy állományi koncentráció és a nagy volatilitás. A szkeptikusok szerint csak a kisbefektetői őrület, valamint a monetáris és fiskális stimulus táplálja az árfolyamot, nem beszélve a szabályozás hiányáról, az IT-biztonságról és a még mindig korlátozott felhasználási lehetőségeiről a bitcoinnak.

A bitcoin kapcsán a szakember megosztotta saját véleményét is, szerinte amíg egy eszköznek ilyen volatilitása van, addig nem lehet azt összehasonlítani az arany adta védelemmel. Kifejezetten a volatilitás miatt digitális készpénzként nem használható szerinte, az arany szerepét sem tudja átvenni, már a kisebb forgalom miatt sem, illetve az infláció elleni védelemre sem feltétlenül használható ilyen árfolyammozgás mellett.

Kitért arra is előadásában, hogy több csatornán is hozzá lehet jutni bitcoinhoz, a legegyszerűbb ezek közül a kriptodeviza tőzsdén kereskedett alapokon (ETF-ek) keresztüli megvásárlása. Ezt elsősorban azoknak ajánlja, akik szeretnének a portfóliójukon belül egy tudatosan magasabb kockázatú részt tartani.

 

Nyersanyag

Az alternatív befektetések kapcsán beszélt az árupiaci befektetési lehetőségekről Hosszú Ferenc CFA, az OTP Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatója. Előadásában az alábbiakat emelte ki:

 • A szakember előadása elején a kereslet hajtotta ciklusokról beszélt, ilyen volt az iparosodás és az első világháború, a második világháború utáni újjáépítés és a kínai iparosodás és urbanizáció is. Azt látszik, hogy most, a tőkepiacokra begyűrűző eufória begyűrűzött a nyersanyagpiacra is.
 • Az árupiacok kapcsán a közép és hosszú távú árfolyammozgást meghatározó tényezők között kiemelte a járvány végét és a gazdaságok újranyitását, a növekedés beindulását. Emellett befolyásoló tényezőként hat az ultralaza monetáris politika, az infláció tolerálása, a gyengülő dollár, a támogató fiskális politika és az állami beruházási programok. Itt megjegyezte, hogy a gazdasági szereplők nem tartanak az inflációtól, sőt, ilyen környezetben pedig gyengülő dollár jöhet, ami kedvezően hathat a nyersanyagpiacokra.
 • Az árfolyammozgást befolyásolhatja továbbá a dekarbonizációs törekvés és a momentum alapú tőkeáramlás is.
 • Beszélt arról is, hogy idén eddig az arany árfolyam az egyik legrosszabb évkezdetet mutatja. A szakértő szerint ez abból fakad, hogy az amerikai reálhozam emelkedni kezdett. Az arany ETF-ekből is leindult a tőkekiáramlás. Úgy látja, ha lesz is infláció, az sem feltétlenül hat pozitívan az aranyra.
 • Szerinte a nyerő eszközök a nyersolaj, a réz, a nikkel, az ezüst és az alumínium lehet. Ugyanakkor kockázatként kiemelte a túl gyors, túl nagy emelkedést, így a java része már mögöttünk lehet, emellett a kínálat gyorsabban alkalmazkodhat és ott van a technológiai fejlődés is.
Hosszú Ferenc
OTP Alapkezelő Zrt., befektetési igazgató
A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott 2006-ban befektetés-elemzőként, 2011-ben pedig megszerezte a CFA oklevelet is. 2007-től az OTP Alapkezelő Zrt.-nél termékmenedzser, porfoliókezelő majd befek
Tovább
A Budapesti Corvinus Egyetemen diplomázott 2006-ban befektetés-elemzőként, 2011-ben pedig megszerezte a CFA oklevelet is. 2007-től az OTP Alapkezelő Zrt.-nél termékmenedzser, porfoliókezelő majd befek… Tovább

Műtárgy

Az alternatív befektetések kapcsán a műgyűjtés rejtelmeibe avatta be a Portfolio rendezvényének résztvevőit Kollmann Szilvia, a műtárgy.com Kft. alapítója és ügyvezetője, aki egyben az Art Advisory Budapest művészeti tanácsadója:

 • Előadásában kiemelte a szakértő, hogy a műtárgy egy művészeti értékkel bíró tárgy, tehát nem csak festmény. Műtárgy lehet egy grafika, fotográfia, üvegtárgy, szobor, kerámia, ékszer, óra, ezüst tárgyak, textil, stb.
 • A kezdő lépések között kiemelte a műtárgy élvezet, egyéniség, spontaneitás, kvalitás és diverzifikálás fontosságát, érdekes módon a befektetési szempont általában hátrébb sorolódik. Felhívta ugyanakkor a figyelmet az olyan gyakori tévhitekre, mint például minden műtárgy jó befektetés, vagy, hogy csak aukción lehet műtárgyat vásárolni.
 • Ahhoz, hogy valaki műgyűjtésbe fogjon, fontos kérdéseket kell, hogy tisztázzon először magában, ilyen a műtárgy típusa, ára, színe, emellett a vásárlás célját is érdemes előre tisztázni.
 • Több csatornán is hozzá lehet jutni műtárgyakhoz ma Magyarországon, ilyenek az aukciós házak (itt érdemes tisztában lenni az aukciós jutalékokkal), kortárs galériák, webshopok, hirdetési oldalak, képzőművészeti vásárok, Instagram vagy egy tanácsadó, közvetítő segítségével.
 • Befektetési szempontból érdemes tisztában lenni azzal, hogy az élő vagy már nem élő művészek kapcsán milyen értékteremtő lehetőségeket érdemes figyelemmel kísérni.
 • Az előadásban kitért még a műtárgyvásárlók által elkövetett tipikus hibákra, mint a tájékozatlanság az árakban, a sokszorosított grafika alul/túlértékelése, vagy a szűklátókörűség.
Kollmann Szilvia
művészeti tanácsadó - Art Advisory Budapest, alapító, ügyvezető - műtárgy.com Kft.
Közgazdász-művészettörténész, festménybecsüs. 9 éves multinacionális banki tapasztalat után 2011-ben alapította és azóta vezeti a műtárgy.com vezető műkereskedelmi és művészeti hírportált. A Műtárgyak
Tovább
Közgazdász-művészettörténész, festménybecsüs. 9 éves multinacionális banki tapasztalat után 2011-ben alapította és azóta vezeti a műtárgy.com vezető műkereskedelmi és művészeti hírportált. A Műtárgyak… Tovább

Címlapkép: Getty Images


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Megjelentek az Új Nemzeti Galéria látványtervei

Megjelentek az Új Nemzeti Galéria látványtervei

2021-10-14
A Liget Budapest Projekt 2021. október 9-én közzétette a Nemzeti Galéria új épületének látványtervét. Az épületet a japán SANAA (Sejima and Nishizawa and Associates) építésziroda tervezte. Ezen a napon az Art Market Budapest helyszínén, a műtárgy.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

 • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.