Részletes keresés

Egy kiállításon 10 év hazai ipar- és tervezőművészete

Április 22-én megnyílt a negyedik Nemzeti Szalon a Műcsarnokban, amely az elmúlt tíz év hazai ipar- és tervezőművészetébe enged bepillantást.

 
 


A 2014-ben a Magyar Művészeti Akadémia kezdeményezésére indult kiállítássorozat eddigi témakörei az építészet, a képzőművészet (szobrászat, festészet, grafika), valamint a fotó- és médiaművészet voltak.

Az idei tárlat címe árulkodó, hiszen a jelenlegi kiállításon a minket körülvevő tárgyakkal, terekkel, technikai újításokkal találkozhatunk. A jelszó a használhatóság, a funkcionalitással társuló esztétikum. Az iparművészet klasszikus törekvései jelennek meg: praktikusság, kényelem, ergonómia, ugyanakkor művészi igényű kidolgozottság jellemzi a mindennapok használati- és dísztárgyait, kiegészítőit és bútorait.

Egy kiállításon 10 év hazai ipar és tervezőművészete

 

Terbe János: Karton Design polc, bútor, térelválasztó (2008 - 2012 - 2015), hullámkarton, egyedi kézimunka. Fotó: Flashback Studio



Az Arts and Crafts mozgalom egyik vezéregyéniségének, William Morrisnak a gondolatait felhasználva kijelenthetjük, hogy a "sokak művészete" költözött ezúttal a Műcsarnok falai közé, a dolog legjobb értelmében: az a művészet, ami sokunk számára elérhető, és életünk szerves részét képezi a mindennapjaink során. Talán ennek a közelségnek köszönheti, hogy kevésbé szokás értékelni, mint a képzőművészet klasszikus ágait, és gyakran hajlamosak vagyunk azt is elfelejteni, hogy ezek mögött az alkotások mögött is tehetség, kiugró egyéni teljesítmény és komoly tervezőmunka húzódik meg. A cél pedig nemes: az élet minden területére kiterjedő minőségi, harmonikus objektumok megalkotása, amelyek megörvendeztetnek bennünket, hiszen a minket körülvevő tárgyak használhatósága és kellemes megjelenése nélkülözhetetlen a komfortérzetünk kialakulásának szempontjából.

Egy kiállításon 10 év hazai ipar és tervezőművészete

 

Tóth Lívia: A föld marad (2016), gyapjúszövés. Fotó: Sulyok Miklós



Az ipar- és a tervezőművészet roppantul gazdag és szerteágazó, ehhez mérten a Szalon anyaga is sokszínű. A két kurátor, Sára Ernő és Scherer József különböző funkciók szerint csoportosította az alkotásokat, így például külön termet kaptak az otthonunkhoz szorosan kapcsolódó tárgyak, a közösségi terek kellékei, a városi forgatagot megidéző munkák, a sport, a szabadidő és a munka eszközei, valamint a szakralitás objektumai.

Egy kiállításon 10 év hazai ipar és tervezőművészete

 

Mester Éva: A Zene világa - Triptichon I. (2012), ólmozott üvegpanelek fémkeretben. Fotó: Mester Éva, Kollmann Róbert



A Gutenberg után - a sokszínű nyomtatott világ elnevezésű terem bizonyítékul szolgál, hogy hiába a rohamos léptékű digitalizáció, a színvonalas kivitelezésű nyomtatványok napja konrántsem áldozott még le.

Animációkkal és már ismert logókkal éppúgy találkozhatunk, mint személygépjárművekkel, az öltözködés kellékeivel, légzésfunkciót javító készülékkel, étkészlettel vagy bútorokkal.

Egy kiállításon 10 év hazai ipar és tervezőművészete

 

Kanics Márta: Reflective textil kollekció (2013), pamut, fekete pigment, fényvisszaverő szalag, egyedi szövés és festés. Fotó: Rajnai Ákos



A kiállításnak vitathatatlan előnye, hogy segít elgondolkodni a tárgy és az ember viszonyán, az egyre inkább elgépiesedő világ és a kézművesség kapcsolatain és ellentétein, láttatja az olykor tömeggyártású termékek mögött az egyéni teljesítményt, a kreativitást és az újítást.

Egy kiállításon 10 év hazai ipar és tervezőművészete

 

Knetik Dóra: Fagyi az Űrből (2013), öntött, épített porcelán. Fotó: Sulyok Miklós



A tárlat tíz évet ölel át, és már ez az időtartam is elegendő ahhoz, hogy rácsodálkozzunk, milyen hihetetlen sebességű fejlődés jellemzi a technikát, és milyen gyorsan változik az ízlésünk is. Láthatunk olyan alkotásokat, amelyek pár éve születtek, és ma már megszokott szereplői az életünknek (pékség arculatterve, csokoládé csomagolása), ezért pedig biztosak lehetünk benne, hogy a legújabb munkákat, amelyek ma még kissé futurisztikusnak tűnhetnek, pár éven belül szintén ismerősként fogadja majd a szemünk.

Egy kiállításon 10 év hazai ipar és tervezőművészete

 

Co and Co Design: TEQBALL sporteszköz (2015) Fotó: Teqball TM



A kiállítás felvonultatja a legfrissebb dizájn trendeknek megfelelő tárgyakat is, amelyek modern, letisztult formájukkal frissességet csempésznek a terekbe. Legyen szó akár egy extravagáns ékszerről, egy lendületes vonalvezetésű hangfalról vagy éppen egy kristálycsillárról, közös bennünk, hogy minőségi anyagok felhasználásával egyedi és frappáns koncepció mentén születtek.

Egy kiállításon 10 év hazai ipar és tervezőművészete

 

Héder János (Manooi): Artica kristálycsillár (2005), kristály és rozsdamentes acélváz. Fotó: Magyarósi Hunor



A jövőkeresés és az innovációk mellett jutott hely a hagyománytiszteletnek is: a nagy mesterek (néhányat említve közülük: Gádor István, Kass János, Ferenczy Noémi, Kovács Margit) külön termet kaptak. A hagyománytisztelet másik megnyilvánulása, hogy restaurált iparművészeti alkotásokkal is találkozhatunk. Ez a sokféle megközelítés már csak azért is szerencsés, mert így lesz igazán kerek a történet: a jelen és a jövő szükségleteit kielégítő tárgyak, terek kialakításakor számolni kell a múlt tapasztalataival, a régiek teljesítményét elismerve ápolni kell az emléküket és az általuk létrehozott munkákat, amelyek történelmünk fontos láncszemei. Hiszen egy népről beszédesen tanúskodik a tárgykultúrája, pont úgy, ahogyan az egyes ember személyiségéről is árulkodik az otthona és az abba választott tárgyai.

Egy kiállításon 10 év hazai ipar és tervezőművészete

 

Épületkerámia, az ún. Bigot-pavilon része (1900), mázas kőcserép. Restaurálta: Csontos Katalin (2012) Fotó: Áment Gellért, Iparművészeti Múzeum



A fiatal tehetségek bemutatkozását segíti a Tár.hely 2.0 nevet viselő virtuális gyűjtemény is, amelybe tíz tetszőleges munkát küldhettek be a 21. életévüket betöltött művészek, az elmúlt tíz év alatt készített munkáikból, terveikből.

A tárlat sokszínűsége garantálja, hogy mindenki talál kedvére való munkákat, a technika kedvelői éppúgy, mint a belsőépítészet és a divat szerelmesei. A hagyományosabb alkotásokért, illetve a legmodernebb formákért rajongók is megtalálják a számításaikat a Műcsarnok falai között.

A kiállítás augusztus 13-ig tekinthető meg.

Szerző: Járfás Eszter, műtárgy.com
Címlapkép: Török Máté / MMA...


Forrás: Portfolio.hu
További cikkek
Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.