Részletes keresés

Eladta Klimt festményét a népszerű televíziós sztár

A Bloomberg a napokban számolt be 2016 egyik legnagyobb privát festmény eladásáról. Az eladás tárgya Gustav Klimt Adele Bloch-Bauer portréja II. volt, ami körülbelül 150 millió dollárt ért a lelkes kínai gyűjtőnek.

 

adelebloch-bauerii1912_jpg_crop_display.jpg

Gustav Klimt: Adele Bloch-Bauer portréja II. (1912)

 

Az eladó pedig az a népszerű amerikai televíziós személyiség, akinek a neve itthon is ismerősen cseng: Oprah Winfrey. A hölgy számára az igazi sikert az Oprah Winfrey Show hozta meg, amely 2011-ig volt műsoron. Oprah egyébként gyűjtöként is ismert: 2015-ben több mint 500 tételből álló aukció keretében árverezett el bútorokat, iparművészeti alkotásokat, festményeket.

 

content_2017-01-09_10_49_18-oprah_25_celebrities_with_baller_art_collections_complex.png

Oprah Winfrey

A fentebb említett Klimt portrét 2006-ban vásárolta a Christie's árverésén, 87,9 millió dollárért. Láthatjuk tehát, hogy több mint 60 millió dollárt keresett a 2016-os üzleten. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy az ő 2006-os vásárlása is aukciós rekord volt, ami az aukcionált Klimt festményeket illeti. A Christie's aukcióján Oprah telefonos licitálóként 74 millió dollárral lépett be a licitbe – ez is azt jelzi, hogy mindenáron meg akarta kaparintani a festményt.

A festmény modellje, Adele Bloch-Bauer és férje, a cukorgyáros Bloch-Bauer a korszak jelentős mecénásai voltak.

adele-bloch-bauer.jpg

Adele Bloch-Bauer (1881-1925)

 

A férj 1903-as megrendelésére készült el az első portré, amelynek háttere a bizánci mozaikok villódzását idézi fel, és jóval híresebb, mint a szóban forgó második portré. A festményt Ronald Lauder, a New York-i Neue Galerie egyik alapítótagja vásárolta meg 2006-ban.

 

584px-adele_bloch-bauer_i_gustav_klimt01.jpg

Adele Bloch-Bauer portréja (1907)

 

 

A második portré 1912-ben készült el, már komolyabb, kissé keleties hangvételű. Nem állíthatjuk biztosan, hogy összesen ez a két portré ábrázolja Adele Bloch-Bauer-t, hiszen tagadhatatlan, hogy a festő Judith I. című képén szereplő nő kísértetiesen hasonlít rá.

 

gustav_klimt_039.jpg

Gustav Klimt: Judith I. (1901)

 

A házaspár több képet is megvásárolt kedvenc festőjétől, Adele külön szalont alakított ki a festményeknek. Hirtelen bekövetkezett, 1925-ös halála után férje a Klimt-szalont emlékszobává alakíttatta. A világháború során azonban Ferdinand minden vagyonát eltulajdonították a nácik. Az első portré körüli vitákról és pereskedésekről 2015-ben filmet is forgattak, Ferdinand örökösét, Maria Altmannt Helen Mirren alakította.

 

howe-helen-mirren2-800.jpg

Helen Mirre a Hölgy aranyban c. filmben

 

 

Szintén a Bloomberg beszámolója alapján tudható, hogy Klimt Vizikígyók II. című alkotása is gazdát cserélt: 2015-ben az orosz milliárdos gyűjtő, Dmitry Rybolovlev 170 millió dollárért adta el egy – szintén – ázsiai származású gyűjtőnek.

 

water-snakes-ii_jpg_large.jpg

Gustav Klimt: Vizikígyók II. (1907)

 

Adele Bloch-Bauer második portréját Winfrey 2014-ben kölcsönadta a New York-i Museum of Modern Art-nak, 2016 szeptemberétől pedig a szintén New York-i Neue Galerie-ben a két portrét egyszerre is megtekintheti a közönség, a Klimt and the Women of Vienna’s Golden Age, 1900-1908 (Klimt és a bécsi aranykorszak női, 1900-1908) nevet viselő kiállításon, amelynek meghosszabbítását január végén jelentette be a múzeum.

Így tehát április közepéig  Adele Bloch-Bauer mindkét portréja megtekinthető New York-ban.

 

klimtandthewomen_064-1024x683.jpg

Neue Galerie, Adele Bloch-Bauer két portréja mellett Elisabeth Lederer portréja (1914-16) látható

 

 

Szerző: Járfás Eszter, műtárgy.com

További cikkek
Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

Az ír koronázási ékszerek eltulajdonításának fordulatos története

2024-04-17

Az Artnet legújabb The Hunt című sorozatában olyan művészeti alkotásokat és ősi relikviákat kutat, amelyek - sajnos - az idők során elvesztek. A frigyládától Kleopátra sírjáig ezek a legendás kincsek régóta megragadják a történészek és a régészek fantáziáját, még akkor is, ha a történelem rétegei alá vannak eltemetve. 

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.