Részletes keresés

Évtizedek óta fordítva lóg a híres Mondrian festmény

Geometrikus absztrakció, négyszögek, letisztult formák, tiszta-élénk színek, fekete vonalas kompozíciók, De Stijl. Ezek a fogalmak juthatnak eszünkbe elsőként, ha a világhírű Piet Mondrian festészetére gondolunk. A holland alkotó munkássága 20. század eleje óta a mai napig nagy hatást gyakorol a különféle művészeti ágakra, és inspirálja a kreatív elméket. Születésének 150. évfordulója alkalmából neve még inkább előtérbe került.

Piet Mondrian. Forrás: Artland Magazine

Az elmúlt hetekben egy nem mindennapi megfigyelésnek köszönhetően került reflektorfénybe. Kiderült ugyanis, hogy az 1941-ben készült New York City 1 címet viselő munkáját már 75 éve rosszul állítják ki a különböző galériákban.

Október 30-án retrospektív kiállítás nyílt az avantgárd művész életművéből a düsseldorfi  Kunstsammlung Múzeumban (Mondrian.Evolution). Susanne Meyer-Büser, a tárlat kurátora az esemény sajtótájékoztatóján hozta nyilvánosságra meghökkentő felfedezését.

Piet Mondrian:New York City 1, 1941 & Susanne Meyer-Büser. Forrás: Alamy

A képet függőleges és vízszintes irányban futó, egymást keresztező vörös, sárga, fekete és kék ragasztószalagok egymásba fonódó rácsa alkotja. Mondrian "New York City" sorozatának darabja. Először 1945-ben állították ki a New York-i MoMA-ban, 1980 óta azonban az észak-rajna-vesztfáliai tartományi gyűjteményéhez tartozik. Meyer-Büser rájött, hogy már a legelső installálásakor fejjel lefelé helyezték el, ami a későbbiek során ugyanúgy megmaradt.

"Egy 1944-es fotón láttam, hogy a vászon fordítva van egy festőállványon. Ez felkeltette az érdeklődésemet" – mondta a kurátor egy német napilapnak. Az említett fotó Mondrian stúdiójában készült, nem sokkal halála előtt.

Az állítást alátámasztja még, hogy az absztrakt műnek egy szinte azonos, olajfestékkel készült „testvérképe” látható a párizsi Pompidou központban (New York City, 1942), amelyhez mérten a New York City 1 szintén 180 fokos elfordítást kapott.

Meyer-Büser úgy gondolja, hogy a kép alján sűrűsödő rácsoknak éppen annak felső részén kéne lenniük (mint a franciaországi változatnál) egy sötét égboltot szimbolizálva.

A kurátor szerint a tájolási hiba mögött az állhat, hogy a művész halála előtt nem szignózta alkotását. Valószínűleg nem tekintett arra befejezettként. Mondrian nevét 1944-ben hagyatékának adminisztrátora írta fel a keret hátoldalára, feltehetően ezért is mutatják be a műalkotást évtizedek óta helytelen módon. A düsseldorfi múzeum azonban nem tervezi, hogy megfordítja a művet, márcsak azért sem, mert attól félnek, azzal esetleg sérülhetnek a már elöregedett ragasztószalagok.

Mondrian egy másik, szintén rácsos mintázatú festménye, a Composition No. II néhány napja 51 millió dollárért kelt a Sotheby’s aukcióján, ez pedig új rekordnak számít a holland művész aukciós eladásait tekintve; korábban a legdrágábban elkelt festménye 50,6 millió dollárt hozott 2015-ben.

 

Forrás: BBC, MTI, The New York Times

Címlapkép: Piet Mondrian, "New York City 1,", 1941. Public domain, via Wikimedia Commons

További cikkek
Mit érdemes megnézni a 2024-es svájci Art Basel-en?

Mit érdemes megnézni a 2024-es svájci Art Basel-en?

2024-06-11

A 2024-es Art Basel több, mint 285 nemzetközi galériát és művészt vonultat fel, akik festményeket, szobrokat, fotókat, digitális alkotásokat, a 20. század eleji modern úttörők és feltörekvő kortárs művészek munkáit mutatják be. Maike Cruse az Art Basel igazgatója elmondta, hogy idén 22 galéria csatlakozik újonnan a vásárhoz, ebből öt a rendezvény fő szekciójában vesz majd részt. Az esemény helyszíne idén is a Messe Basel lesz június 13. és 16. között, Preview napjai pedig június 11. és 12. között kerülnek megrendezésre.

10 pezsdítő nemzetközi tárlat a nyári utazásokhoz

10 pezsdítő nemzetközi tárlat a nyári utazásokhoz

2024-06-07

A nyár az intézmények számára jellemzően lassabb időszak. Idén viszont a szokásosnál élénkebb, és olyan nagyszabású bemutatókkal teli, amelyek általában a tavaszi és őszi szezont jellemzik. A műtárgy.com most összegy

John Lennon gitárja rekordáron, 2,9 millió dollárért kelt el árverésen

John Lennon gitárja rekordáron, 2,9 millió dollárért kelt el árverésen

2024-06-06

John Lennon gitárjának nem kellett segítség, hogy új világrekordot állítson fel. A híres „Help!” Framus Hootenanny elképesztő áron, 2,86 millió dollárért kelt el a Julien's kétnapos Music Icons aukcióján a New York-i Hard Rock Cafe-ban, így ez lett a valaha árverésen eladott legdrágább Beatles-gitár. A rekordot korábban Lennon J-160E Gibsonja tartotta, amely 2015-ben 2,41 millió dollárért kelt el. A hangszerért eredetileg 600 000 és 800 000 dollár közötti összeget vártak, de a legmagasabb becsült ár háromszorosát érte el. Egy telefonos licitálónak adták el.

 

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.