Részletes keresés

Ezekkel a kiállításokkal készül a Ludwig Múzeum 2024-ben

A Ludwig Múzeum ismertette a 2023-as eredményeket és kiállítás terveit 2024-re. Az intézmény éves programját és tevékenységét évek óta egy-egy olyan kerettéma köré szervezi, ami reflektál a múzeumok és a kortárs művészet 21. századi szerepvállalására. Ez 2023-ban a gondoskodás, mint társadalmi felelősség, a bizalom, a humanitás és az altruizmus témakörét foglalta magában. A múzeum 2024-ben olyan kiállításokkal jelentkezik, amelyek a kortárs képzőművészet kapcsolódási pontjait tárják fel más művészeti ágakkal és diszciplínákkal, valamint továbbra is komoly hangsúlyt fektet a hátrányos helyzetű közösségek megszólítására és a látogatók bevonására új, interaktív eszközökkel.

Cikkünkben most bemutatjuk a múzeum 2024-es programtervének legkiemelkedőbb pontjait:

1. À la recherche de Vera Molnár. Vera Molnár művei és kortárs reflexiók 
2024. február 10. – április 14.

Az év első prominens eseménye a 2023. december 7-én elhunyt világhíres magyar származású francia médiaművész emlékére szervezett tárlat. A két részből álló kiállítás áttekintést nyújt a Molnar (1924-2023) pályájának meghatározó fejezeteiből, egyúttal nemzetközileg elismert művészek alkotásaival, egyedi reflexióival tiszteleg az életmű előtt.

A cím a művész À la recherche de Paul Klee című sorozatára utal, felidézve Molnár kísérleteit, hogy saját alkotói módszerei és eszköztára segítségével vizsgálja a számára meghatározó művészettörténeti előképeket. A tárlaton szereplő egyedi és sokszorosított grafikai sorozatok, festmények a hatvanas évek végétől napjainkig mutatják be e különleges életmű legfontosabb témáit, műcsoportjait, végigkísérve Molnar vonal- és formarendszereinek alakváltozásait.



Vera Molnar: A kör négyszögesítése, 1962-1964
Forrás: Ludwig Múzeum

Az 1924-es budapesti születésű Molnár 1947 óta élt Franciaországban. A világ első női komputerművésze, illetve a számítógépes művészet egyik nemzetközileg elismert úttörőjeként emlékezhetünk rá. 1959-től kezdett kombinatorikus képeket készíteni és matematikai törvényszerűségeket modellezni az általa „machine imaginaire”- nak nevezett módszerrel. Már 1968-ban lehetőséget kapott arra, hogy valódi számítógéppel dolgozzon. Művészetében kulcsszerepet tulajdonított a gép algoritmikus véletlenjeinek, műveit meghatározza a rend és a rendetlenség, illetve a struktúra és a szabadság fogalma.

2. Identitás – Európai tájkép. Till Brönner jazz zenész és fotográfus kiállítása
2024. április 14. – augusztus 25

Áprilisban a Bartók Tavasz keretében lesz látható a kivételesen sokoldalú német Till Brönner (1971- ) legfrissebb fotóprojektje, amellyel először a Ludwig Múzeumban találkozhat a közönség.

Az 1971-ben Viersenben született Till Brönner Németország leghíresebb jazz-zenésze, aki már 2010-ben elkezdett fotózni. Első portréit egy Leica fényképezőgéppel készítette, többek között színészekről és közismert személyiségekről.


Till Brönner: Önarckép
Forrás: Ludwig Múzeum

Brönner személyes látásmódja az emberekről és identitásokról, az iparról és az építészetről, de a természeti és kulturális tájakról is olyan motívumokban tükröződik, amelyek a mindennapi élet sokféleségben az egység különleges jellegét találják meg. Kiemelkedő portréi - akár véletlenszerűek, akár tudatosan kiválasztott pillanatról van szó - a különböző nemzetek és vallások színes együttélését mutatják be Németország legnagyobb metropoliszában.

3. Kis magyar kockológia. A modernitás hajlékai a Kádár-korszakban 
2024. május 3. – augusztus 18.

A mindannyiunk számára ismerős, jellegzetes kockaházakat állítja középpontba a Kis magyar kockológia, amely változatos művészeti médiumok és immerzív installációk segítségével mutatja be a háztípus eredetét, alakulását, hatásást a magyarországi vizualitás történetében.



Birkás Ákos: Új ház, 1973
Forrás: Ludwig Múzeum

 

4. Fordított tárgyak
2024. szeptember 6. – 2025. január 12.

Szeptemberben nyílik a Fordított tárgyak című nemzetközi válogatás. A kiállítás az utóbbi másfél évtizedben a kortárs művészetben megfigyelhető tendenciára reflektál, amely lényege, hogy egyre több hagyományos kézműves technikával készült mű jelenik meg a kiálltásokon.

 



Puklus Péter: A kisgyermek álma (csendélet friss vízzel és gyümölcsökkel), 2023, részlet
Forrás: Ludwig Múzeum

Amikor a képzőművészek ezekhez a technikákhoz és módszerekhez nyúlnak, akkor közel sem minden esetben a bevett kanonikus rendszer felszámolására törekszenek, sokkal inkább a meglévő fogalmak és gyakorlatok újraértelmezésére és mai használhatóságuk vizsgálatára. A kiállítás ezért egymással párhuzamosan mutat be képzőművészeti, néprajzi és iparművészeti kontextusban keletkezett tárgyakat és ezek alapján kínálja fel megvitatásra a fenti kérdéseket.

5. A Vihar előtt. Tajvan, múlt és jövő határán
október 18. - 2025. február 16.

A kiállítás különös hangsúlyt fektet az aktuális tendenciákra és azokra a művekre, amelyek bemutatják Tajvan tudományos és technológiai fejlődését, valamint azt a történelmi és társadalmipolitikai hátteret, amely Tajvan sajátos identitását és mai dinamikus, nyitott társadalmát formálta.

 



HSU Chia Wei
Forrás: Ludwig Múzeum

A kiállítás 20 meghívott művész munkáin keresztül vet fel aktuális témákat, ezek közé tartozik például az őslakosok öröksége, a természet, a hagyományok és a környezetvédelem; a gyarmatosítások kulturális hatásai; a 19-20. század viharos történelme és traumái a modern demokrácia és a tajvani identitás kialakulása, a modern társadalom értékei és kultúrája, illetve modernizáció, gazdasági fejlődés és az új technológiák.

Mindenképpen említésre méltó a Gyakran ismételt kérdések – GY.Í.K./FAQ – Múzeumpedagógiai kiállítás is. Ötletét a kortárs művészettel kapcsolatban megfogalmazott gyakran ismétlődő kérdések adták. A módszertani tárlat célja, hogy elősegítse és támogassa a művészet befogadását.

Az idei Velencei Biennále Magyar Pavilonjában Nemes Márton: Techno zen című multimédiás, több érzékszervünkre egyszerre ható, a színeket középpontba helyező összművészeti alkotása lesz látható, mely az absztrakt festészet hagyományain túl a kortárs élményvilágra, így a technoszubkultúra, a digitális képalkotás tapasztalataira épít. A hagyományoknak megfelelően a velencei kiállítás anyaga a biennálét követően Budapesten is látható lesz, ezúttal bővített formában.

Az év végéig meghosszabbított Időgép című gyűjteményi kiállítás adja az alapját annak a digitális fejlesztésnek, melyet a Magyar Telekom támogatott. A múzeumi szakemberek, digitális élményfejlesztők és kortárs képzőművészek együttműködésén keresztül arra tett kísérletet, hogy kibővítse a kortárs művészet befogadásának eszköztárát a személyre szabott múzeumi látogatói élménnyel: ennek eredményeképp mobiltelefonról elérhető interaktív kiállítási mikroszájt, adatvizualizáció és mesterséges intelligencián alapuló chatbot várja márciustól a látogatókat.

Forrás: Ludwig Múzeum

Címlapkép: Vera Molnár, Electra, 1983

Címlapkép forrása: Ludwig múzeum

További cikkek
Mit érdemes megnézni a 2024-es svájci Art Basel-en?

Mit érdemes megnézni a 2024-es svájci Art Basel-en?

2024-06-11

A 2024-es Art Basel több, mint 285 nemzetközi galériát és művészt vonultat fel, akik festményeket, szobrokat, fotókat, digitális alkotásokat, a 20. század eleji modern úttörők és feltörekvő kortárs művészek munkáit mutatják be. Maike Cruse az Art Basel igazgatója elmondta, hogy idén 22 galéria csatlakozik újonnan a vásárhoz, ebből öt a rendezvény fő szekciójában vesz majd részt. Az esemény helyszíne idén is a Messe Basel lesz június 13. és 16. között, Preview napjai pedig június 11. és 12. között kerülnek megrendezésre.

10 pezsdítő nemzetközi tárlat a nyári utazásokhoz

10 pezsdítő nemzetközi tárlat a nyári utazásokhoz

2024-06-07

A nyár az intézmények számára jellemzően lassabb időszak. Idén viszont a szokásosnál élénkebb, és olyan nagyszabású bemutatókkal teli, amelyek általában a tavaszi és őszi szezont jellemzik. A műtárgy.com most összegy

John Lennon gitárja rekordáron, 2,9 millió dollárért kelt el árverésen

John Lennon gitárja rekordáron, 2,9 millió dollárért kelt el árverésen

2024-06-06

John Lennon gitárjának nem kellett segítség, hogy új világrekordot állítson fel. A híres „Help!” Framus Hootenanny elképesztő áron, 2,86 millió dollárért kelt el a Julien's kétnapos Music Icons aukcióján a New York-i Hard Rock Cafe-ban, így ez lett a valaha árverésen eladott legdrágább Beatles-gitár. A rekordot korábban Lennon J-160E Gibsonja tartotta, amely 2015-ben 2,41 millió dollárért kelt el. A hangszerért eredetileg 600 000 és 800 000 dollár közötti összeget vártak, de a legmagasabb becsült ár háromszorosát érte el. Egy telefonos licitálónak adták el.

 

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.