Részletes keresés

Ezekkel a kiállításokkal készül a Ludwig Múzeum 2024-ben

A Ludwig Múzeum ismertette a 2023-as eredményeket és kiállítás terveit 2024-re. Az intézmény éves programját és tevékenységét évek óta egy-egy olyan kerettéma köré szervezi, ami reflektál a múzeumok és a kortárs művészet 21. századi szerepvállalására. Ez 2023-ban a gondoskodás, mint társadalmi felelősség, a bizalom, a humanitás és az altruizmus témakörét foglalta magában. A múzeum 2024-ben olyan kiállításokkal jelentkezik, amelyek a kortárs képzőművészet kapcsolódási pontjait tárják fel más művészeti ágakkal és diszciplínákkal, valamint továbbra is komoly hangsúlyt fektet a hátrányos helyzetű közösségek megszólítására és a látogatók bevonására új, interaktív eszközökkel.

Cikkünkben most bemutatjuk a múzeum 2024-es programtervének legkiemelkedőbb pontjait:

1. À la recherche de Vera Molnár. Vera Molnár művei és kortárs reflexiók 
2024. február 10. – április 14.

Az év első prominens eseménye a 2023. december 7-én elhunyt világhíres magyar származású francia médiaművész emlékére szervezett tárlat. A két részből álló kiállítás áttekintést nyújt a Molnar (1924-2023) pályájának meghatározó fejezeteiből, egyúttal nemzetközileg elismert művészek alkotásaival, egyedi reflexióival tiszteleg az életmű előtt.

A cím a művész À la recherche de Paul Klee című sorozatára utal, felidézve Molnár kísérleteit, hogy saját alkotói módszerei és eszköztára segítségével vizsgálja a számára meghatározó művészettörténeti előképeket. A tárlaton szereplő egyedi és sokszorosított grafikai sorozatok, festmények a hatvanas évek végétől napjainkig mutatják be e különleges életmű legfontosabb témáit, műcsoportjait, végigkísérve Molnar vonal- és formarendszereinek alakváltozásait.



Vera Molnar: A kör négyszögesítése, 1962-1964
Forrás: Ludwig Múzeum

Az 1924-es budapesti születésű Molnár 1947 óta élt Franciaországban. A világ első női komputerművésze, illetve a számítógépes művészet egyik nemzetközileg elismert úttörőjeként emlékezhetünk rá. 1959-től kezdett kombinatorikus képeket készíteni és matematikai törvényszerűségeket modellezni az általa „machine imaginaire”- nak nevezett módszerrel. Már 1968-ban lehetőséget kapott arra, hogy valódi számítógéppel dolgozzon. Művészetében kulcsszerepet tulajdonított a gép algoritmikus véletlenjeinek, műveit meghatározza a rend és a rendetlenség, illetve a struktúra és a szabadság fogalma.

2. Identitás – Európai tájkép. Till Brönner jazz zenész és fotográfus kiállítása
2024. április 14. – augusztus 25

Áprilisban a Bartók Tavasz keretében lesz látható a kivételesen sokoldalú német Till Brönner (1971- ) legfrissebb fotóprojektje, amellyel először a Ludwig Múzeumban találkozhat a közönség.

Az 1971-ben Viersenben született Till Brönner Németország leghíresebb jazz-zenésze, aki már 2010-ben elkezdett fotózni. Első portréit egy Leica fényképezőgéppel készítette, többek között színészekről és közismert személyiségekről.


Till Brönner: Önarckép
Forrás: Ludwig Múzeum

Brönner személyes látásmódja az emberekről és identitásokról, az iparról és az építészetről, de a természeti és kulturális tájakról is olyan motívumokban tükröződik, amelyek a mindennapi élet sokféleségben az egység különleges jellegét találják meg. Kiemelkedő portréi - akár véletlenszerűek, akár tudatosan kiválasztott pillanatról van szó - a különböző nemzetek és vallások színes együttélését mutatják be Németország legnagyobb metropoliszában.

3. Kis magyar kockológia. A modernitás hajlékai a Kádár-korszakban 
2024. május 3. – augusztus 18.

A mindannyiunk számára ismerős, jellegzetes kockaházakat állítja középpontba a Kis magyar kockológia, amely változatos művészeti médiumok és immerzív installációk segítségével mutatja be a háztípus eredetét, alakulását, hatásást a magyarországi vizualitás történetében.



Birkás Ákos: Új ház, 1973
Forrás: Ludwig Múzeum

 

4. Fordított tárgyak
2024. szeptember 6. – 2025. január 12.

Szeptemberben nyílik a Fordított tárgyak című nemzetközi válogatás. A kiállítás az utóbbi másfél évtizedben a kortárs művészetben megfigyelhető tendenciára reflektál, amely lényege, hogy egyre több hagyományos kézműves technikával készült mű jelenik meg a kiálltásokon.

 



Puklus Péter: A kisgyermek álma (csendélet friss vízzel és gyümölcsökkel), 2023, részlet
Forrás: Ludwig Múzeum

Amikor a képzőművészek ezekhez a technikákhoz és módszerekhez nyúlnak, akkor közel sem minden esetben a bevett kanonikus rendszer felszámolására törekszenek, sokkal inkább a meglévő fogalmak és gyakorlatok újraértelmezésére és mai használhatóságuk vizsgálatára. A kiállítás ezért egymással párhuzamosan mutat be képzőművészeti, néprajzi és iparművészeti kontextusban keletkezett tárgyakat és ezek alapján kínálja fel megvitatásra a fenti kérdéseket.

5. A Vihar előtt. Tajvan, múlt és jövő határán
október 18. - 2025. február 16.

A kiállítás különös hangsúlyt fektet az aktuális tendenciákra és azokra a művekre, amelyek bemutatják Tajvan tudományos és technológiai fejlődését, valamint azt a történelmi és társadalmipolitikai hátteret, amely Tajvan sajátos identitását és mai dinamikus, nyitott társadalmát formálta.

 



HSU Chia Wei
Forrás: Ludwig Múzeum

A kiállítás 20 meghívott művész munkáin keresztül vet fel aktuális témákat, ezek közé tartozik például az őslakosok öröksége, a természet, a hagyományok és a környezetvédelem; a gyarmatosítások kulturális hatásai; a 19-20. század viharos történelme és traumái a modern demokrácia és a tajvani identitás kialakulása, a modern társadalom értékei és kultúrája, illetve modernizáció, gazdasági fejlődés és az új technológiák.

Mindenképpen említésre méltó a Gyakran ismételt kérdések – GY.Í.K./FAQ – Múzeumpedagógiai kiállítás is. Ötletét a kortárs művészettel kapcsolatban megfogalmazott gyakran ismétlődő kérdések adták. A módszertani tárlat célja, hogy elősegítse és támogassa a művészet befogadását.

Az idei Velencei Biennále Magyar Pavilonjában Nemes Márton: Techno zen című multimédiás, több érzékszervünkre egyszerre ható, a színeket középpontba helyező összművészeti alkotása lesz látható, mely az absztrakt festészet hagyományain túl a kortárs élményvilágra, így a technoszubkultúra, a digitális képalkotás tapasztalataira épít. A hagyományoknak megfelelően a velencei kiállítás anyaga a biennálét követően Budapesten is látható lesz, ezúttal bővített formában.

Az év végéig meghosszabbított Időgép című gyűjteményi kiállítás adja az alapját annak a digitális fejlesztésnek, melyet a Magyar Telekom támogatott. A múzeumi szakemberek, digitális élményfejlesztők és kortárs képzőművészek együttműködésén keresztül arra tett kísérletet, hogy kibővítse a kortárs művészet befogadásának eszköztárát a személyre szabott múzeumi látogatói élménnyel: ennek eredményeképp mobiltelefonról elérhető interaktív kiállítási mikroszájt, adatvizualizáció és mesterséges intelligencián alapuló chatbot várja márciustól a látogatókat.

Forrás: Ludwig Múzeum

Címlapkép: Vera Molnár, Electra, 1983

Címlapkép forrása: Ludwig múzeum

További cikkek
Fedezd fel a műtárgyak titkos életét!

Fedezd fel a műtárgyak titkos életét!

2024-04-30

A műtárgy.com idén május 23-25. között nyolcadik alkalommal rendezi meg nagyszabású művészeti programsorozatát: a háromnapos Műtárgyak Éjszakája Fesztivál 70 fővárosi helyszínen, 100-nál is több programmal várja az 

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

Rekordszámú művész a 2024-es Velencei Biennálén

2024-04-26

A Velencei Biennálé a kortárs művészet legnagyobb nemzetközi bemutatója. Az itt szereplő művészek azonnal a világ legkiválóbb szakembereinek és mega-galériáinak látókörébe kerülhetnek, ami felpörgetheti a karrierjüket. A Biennálé kurátora minden évben komoly befolyással bír, hiszen többek között ő választja ki a rendezvényen kiállító alkotókat, akiket a művészeti világ figyelmébe kíván ajánlani.

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

Frissen restaurálva, újra megtekinthetők a Notre-Dame-tűzből megmentett festmények

2024-04-25

Amikor 2019. április 19-én kigyulladt a Notre-Dame de Paris, volt egy félórás időszak, amikor úgy tűnt, hogy a székesegyház teljesen összeomolhat. A világ döbbenten figyelte, ahogy a tornya ledől, és füst gomolyog a párizsi égbolton. A tűzoltók szakértelme és bátorsága döntőnek bizonyult. Éjfélre a hatóságok kijelentették, hogy a város egyik leghíresebb nevezetessége „megmenekült”, és a parázsló épületből emberi lánc vezetett ki, amely műkincseket, ereklyéket és értékes könyveket vitt biztonságba.

Próbálta már?

Hirdetés feladása

Meghirdetheti eladó műtárgyait.

Aukciós értesítés

Valamennyi új aukciós katalógusról email értesítést kap.

Műtárgyfigyelés

A keresésének megfelelő műtárgyakról értesítést kap.

Értékbecslés

Értékbecslést kérhet műtárgyáról.

Kedvencek

Elmentheti kedvenc műtárgyait, hogy később a Kedvencek menüpontban könnyen megtalálhatók legyenek.

Projektjeink

Partnereink

Hiba!

  • A művelethez kérem jelentkezzen be!

Hírlevél feliratkozás

Hírlevél feliratkozáshoz adja meg az e-mail címét és kattintson a feliratkozás gombra.